Här är de 8 intervjufrågor som jobbkandidaterna hatar mest

”Om du var en superhjälte, vilken vore din superkraft?” Vissa jobbintervju-frågor är snudd på omöjliga att besvara på ett bra sätt. Här är frågorna som jobbsökarna hatar mest.

Karriär
Publicerad

Att en arbetsgivare försöker borra i jobbkandidaternas psyke för att skapa sig en bild av vem personen bakom cv:t egentligen är, är inte så konstigt. Men många av de ”djupa” frågorna är omöjliga att förbereda sig inför, och går kanske inte ens att besvara. Mardrömsfrågan är ofta den som på ett skruvat sätt försöker utmana kandidatens kreativitet – ”varför skulle vi inte anställa dig”, ”vilken av våra produkter skulle du vilja vara” – eller någon till synes förvirrande meningslös kuggfråga: ”hur många anläggningar har vi globalt?”.

En undersökning från sajten resume.io visar att kvinnor oftare än män får intervjufrågor om sina planer för framtiden, och i högre grad ombeds redovisa sina styrkor och svagheter. Den oundvikliga slutsatsen är att arbetsgivarna försöker kolla hur kvinnorna tänker kring barnafödande och mammaledighet utan att vilja säga det rakt ut, och att kvinnorna oftare tvingas bevisa sitt värde.

I den amerikanska undersökningen rankar de 2000 deltagarna de jobbintervjufrågor de anser vara allra svårast att besvara. Listan toppas av ”hur många bensinstationer finns det i Amerika?”, en typ av frågeställning som snarast är avsedd att undersöka hur jobbkandidaten tänker, än att få fram den korrekta siffran. Här är resten av intervjufrågorna som hamnar överst på jobbkandidaternas hat-lista.

  • Var befinner du dig om fem år?
  • Vilken är din största svaghet?
  • Varför skulle vi anställa just dig?
  • Beskriv ett av dina misslyckanden, och hur du hanterade det?
  • Varför vill du ha det här jobbet?
  • Vad skulle din värsta fiende säga om dig?
  • Vad var det värsta med ditt senaste jobb?
  • Om du var en superhjälte, vilken vore din superkraft?

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden