”Jag blev utslängd från jobbintervjun”

Sandra Ristic, är synskadad och använder blindkäpp. Hon är en av många medarbetare med funktionsnedsättning som upplevt att dörren till arbetslivet är stängd.

Mångfald
Publicerad
Sandra Ristic. Foto: Oskar Omne

Här är Sandra RistIcs egen berättelse, som representerar medarbetarens perspektiv, om sina erfarenheter av att inte få en anställning:

”Jag skriver absolut inte att jag är synskadad i mina ansökningshandlingar. Då skulle jag aldrig att bli kallad till intervju, de skulle sortera bort mig direkt. Varför skulle de behöva veta det, om det inte påverkar jobbet? Jag söker ju inte jobb som lastbilschaufför eller tågförare, utan de jobb som jag vet att jag klarar av.

Jag har tidigare jobbat med administration och ville göra samma sorts jobb på ett annat företag.  Jag sökte och blev kallad till intervju, men när jag kom dit sa de: ’Varför sa du inte att du var blind? Hur ska du klara av att jobba här? Hade du talat om det hade vi inte kallat dig till intervju.’ Och så blev jag utslängd!

De gav mig inte ens en chans att visa vad jag går för.

Det gjorde mig extremt arg – och chockad. Jag har bred arbetslivserfarenhet och vet att jag skulle ha passat till det jobbet.

Jag är inte den som ger mig i första taget, men när man är med om saker som gör att man mår dåligt är det svårt att hämta sig. Det tar väldigt mycket på ens psyke. Det är inte lätt för någon som söker jobb men det är ännu svårare för oss.

Jag är 30 år och har haft grön starr sedan jag var tre år. Ser lite grann, så att jag kan skilja mellan mörker och ljus, och går med blindkäpp. Jag har drivit eget företag i tre år och dessförinnan var jag anställd inom telefonförsäljning.

”Jag skriver absolut inte att jag är synskadad i mina ansökningshandlingar. Då skulle jag aldrig att bli kallad till intervju.”

Jag har aldrig varit arbetslös, men efter den här smällen gick jag arbetslös mellan januari och april.

Nu jobbar jag som mötesbokare på Bookmaster. Min nya chef trodde på mig när jag visade hur jag kan hantera både dator och mobiltelefon.   

Det har dock varit en lång process med Arbetsförmedlingen. Vilken arbetsgivare som helst skulle inte ha väntat. Det tog två månader innan jag kunde börja.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.