Det bästa svaret på intervjufrågan ”Vilka är dina styrkor?”

Det är en av de vanligaste frågorna under en jobbintervju. Men vad ska du svara? Här är vad rekryterarna och cheferna själva vill att du säger för att få jobbet.

Karriär
Publicerad
Person som ser glad ut efter lyckad jobbintervju

Att berätta vad du är bra på hör till en av de vanligaste uppgifterna under en jobbintervju. Självklart är det första du ska göra en kartläggning över dina positiva förmågor så att du har koll, men vad ska man sedan egentligen säga? Vilka områden är smartast att ta upp?

Företaget NetQuote har frågat rekryterare och chefer vad de helst vill höra. I en artikel i FastCompany beskrivs de fem bästa styrkorna du kan ha enligt undersökningen:

”Jag är en bra problemlösare”
Problemlösning är en förmåga som 42 procent av rekryterarna satte på sin topplista över bästa svaren. Att kunna lösa problem och situationer som dyker upp är åtråvärt i de flesta organisationer, oavsett bransch.

”Att nämna problemlösning tyder på att en kandidat även har andra förmågor, som kritiskt och strategiskt tänkande samt ledaregenskaper”, säger Rita Murphy på NetQuote.

Ge exempel på problem du löst, till exempel ”Efter att ha haft problem med att många slutade på vårt jobb, har det medarbetarprogram jag initierade gjort att 95 procent stannar kvar i längre än tre år”.

”Jag är bra på att kommunicera”
Att vara skicklig på kommunikation kan ha avgörande betydelse för ditt jobbsökande. 32 procent av rekryterarna valde kommunikation som den absolut viktigaste styrkan hos kandidaterna.

”Kommunikation innebär inte bara att kunna samtala och prata, utan visar också din förmåga att leda, ge feedback och be om hjälp”, säger Murphy. ”Att behärska olika metoder för kommunikation visar också på emotionell intelligens”.

”Jag är bra på att planera”
30 procent av rekryterarna sa att tidsplanering var en önskvärd kompetens hos en jobbkandidat. ”Att kunna planera sin tid handlar inte bara om att göra sina uppgifter innan deadline”, säger Murphy. ”En arbetsgivare bryr sig också om hur du spenderar tiden fram till dess”.

Visa din styrka inom området genom att berätta om hur du prioriterar ditt dagliga arbete.

”Ett annat sätt att tydliggöra att du är bra på att planera din tid är att visa att du har en bra balans mellan jobb och fritid.”

”Jag är ärlig”
I en tid då transparens blir mer och mer värdefullt är ärlighet en viktig förmåga i alla positioner inom ett företag. 21 procent av rekryterarna ser ärlighet som en eftertraktad styrka hos jobbkandidaten.

”Arbetsgivaren vill kunna lita på dig”, säger Murphy.

För att ge exempel på din ärlighet kan du berätta om ett misstag du gjort, och hur du löste det. ”Rekryteraren får då exempel på kandidatens förmåga att hantera svåra situationer, och hör att den är ärlig med att hen kan begå fel och lära sig av det.”

”Jag är målinriktad”
Att vara beslutsam och veta vad man vill är den sista styrkan på chefernas 5 i topp-lista. 20 procent av de som rekryterar säger att det är viktigt.

”Beslutsamhet visar att den som söker jobbet vet vad den letar efter i sin nästa roll och framöver.”

Ge exempel på att du är målinriktad genom att berätta var du ser dig själv i framtiden.

”De söker efter någon som har framtidsplaner som den jobbar mot”.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden