lisensommarwebb
Lisen Bratt Fredricson – en av årets sommarpratare med chefsprofil.

Årets sommar­pratare med chefsprofil

Sommarpratare – och chef. Många av årets sommarvärdar i radions P1 har egna chefs- och ledarskapserfarenheter som de delar med sig av. Dags att spetsa öronen!

Radioinstitutionen Sommar i P1, som rullat sedan 1959, drar igång på midsommardagen 26 juni och sänds fram till 22 augusti. Här är hela listan över årets sommarpratare med chefsprofil.

28 juni

Karin Bodin, vd Polarbrödsgruppen. Bageri-vd:n om den traumatiska storbranden som förstörde hela fabriken i Älvsbyn och den svåra konsten att börja om. Förra året, ett par månader före branden, publicerade vi en stor intervju med Karin Bodin i Chef.

4 juli

Mikael Dolsten, forskningschef Pfizer. Om hur ett möte med Donald Trump inspirerade till ett historiskt maratonarbete som lett fram till att hundratals miljoner vaccinerats mot covid-19.

 

5 juli

Fredrik Steen, hundcoach. Om ledarskap i djurens värld och impulskontroll för både hundar och människor.

6 juli

Anna Kinberg Batra, f d partiledare, rådgivare. Den tidigare moderatledaren berättar om hur livet inte alltid blir som man tänkt sig, och vad som händer när man har allas blickar på sig.

8 juli

Amelia Adamo, f d chefredaktör, journalist. Ensamhet står högt på agendan för den svenska tidningsdrottningen och Årets chef-pristagaren, som numera är ordförande i Ensamhetskommissionen.

 

9 juli

Thomas J. Philipson, toppekonom. En doldis från Uppsala som fram tills för ett år sedan var ordförande i amerikanske presidenten Trumps ekonomiska råd. Ett äventyr som började med att han som elitspelare i volleyboll drabbades av en knäskada.

 

10 juli

Sven-Göran Eriksson, fotbollstränare. Englands f d förbundskapten om att få världens finaste tränaruppdrag och sedan bli av med det.

 

sundhage

Läs också: Pia Sundhage om låtarna som gör henne till en toppcoach

22 juli

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare. F d topp-politikern Stoltenberg om krig, fred och om att befinna sig mitt i stormens öga under terrorattackerna på Utøya och i de norska regeringskvarteren.

26 juli

Olga Persson, förbundsordförande Unizon. Kvinnorättsaktivist om den ständigt pågående pandemin mäns våld mot kvinnor, och om varför humor är bästa vaccinet.

28 juli

Peter Carlsson, vd Northvolt. Företagsledaren för den gigantiska batterifabriken i Skellefteå om sin strävan att bygga världens grönaste batteri, och om den himmel och det helvete det innebär att starta bolag.

2 augusti

Ingmar Skoog, överläkare. Åldersforskare och mannen bakom uttrycket ”70 är det nya 50” ger sin syn på pandemiåret, som han menar präglats av en välmenande ålderism.

 

4 augusti

Lisen Bratt Fredricson, ryttare och entreprenör. Om ett liv med hästar, att kallas överklass-hippie och hur hon uppnått framgång trots att hon aldrig gick ut grundskolan.

9 augusti

Claudia Olsson, entreprenör och vd för Stellar Capacity. En av världens 100 främsta unga ledare, enligt Världsekonomiskt forum, om hur vi kan ta vara på digitaliseringens fulla potential.

13 augusti

Rachel Belatchew, arkitekt och entreprenör. Etiopien-född och Internationellt prisad arkitektbyrå-innehavare om varför språk, minnen och arkitektur hänger ihop.

17 augusti

Ullakarin Nyberg, överläkare och suicidforskare. Om hur stor förändring går att åstadkomma bara genom att lyssna.

19 augusti

Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö som arbetar för att skapa bättre hemförhållanden i utsatta områden.

 

 

toppdesk-2

Läs också: Därför blir fotbollsspelare även bra chefer

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Lars Strannegård rättar till sin slips.
Karriär

Handelshögskolans rektor tror på det empatiska ledarskapet

Fyra grundvärden ska garantera ett ledarskap som står pall också i extremt snabb förändring.
”Att vara empatisk är helt centralt i det”, säger Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm där framtidens toppchefer och ledare utbildas.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Anna Wikland till vänster. Bild på leende kvinna vid skrivbord till höger.
Karriär

Så ska Google lyfta kvinnliga entreprenörer

Nu går Google i spetsen för att förbättra kvinnors förutsättningar genom initiativet #WeStart.
”En insats som känns självklar och viktig”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland.

En kvinna med långt mörkt hår tittar sig i spegeln. Vid hennes ansikte finns rosa hjärtan.
Karriär

Tre tips - så förhindrar du narcissister att skada din arbetsplats

Narcissister tar sig till höga positioner snabbare än andra. Det visar en ny italiensk studie.

Fotografi av Viktor Svensson son står i en trappa.
Karriär

Från reporter till vd och koncernchef

Börs-vd:ar är också människor. Hierarkiernas ofta illusoriska makt blev en aha-upplevelse för Viktor Svensson, som gjort karriär av att tänka nytt.

Illustration med en dator som går sönder och en frustrerad medarbetare.
Karriär

Då är äldre medarbetares kunskap avgörande

Det moderna samhällets sårbarhet för cyberattacker blir alltmer uppenbar. I sådana lägen blir äldre medarbetares kunskap i att kunna hålla igång verksamheten manuellt avgörande.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Cilla Benkö i röd tröja och mot en vit bakgrund.
Karriär

Cilla Benkö: Jag har en snabb hjärna

Precis som många andra chefer brottas Sveriges Radios vd Cilla Benkö med hur det nya arbetslivet ska se ut.

”Vi får inte fastna i lösningar som blir bra för en enskild individ. Vi måste tänka på företaget”, säger hon i nya avsnittet av ledarskapspodden Chef Dilemma, där hon diskuterar ledarskap med Cissi Elwin.