chefersohalsa1800
Tv: Johan Alvehus, foto: Andreas Gruvhammar

Forskning ska kartlägga chefers skenande ohälsa

Chefers sjukfrånvaro ökar kraftigt. Men varför, och vad kan göras för att vända utvecklingen? Ett nytt forskningsprojekt ska gå till botten med frågan genom att undersöka chefers arbetsmiljö inom Helsingborgs stad.

På fem år har chefers sjukfrånvaro ökat med 50 procent, visar siffror från nationella företagshälsovården Previa. Under samma period (2014 till och med 2018) ökade chefers sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa med 500 procent, allra mest bland kvinnliga chefer.

”Det är enorma siffror”, säger Johan Alvehus som är docent i tjänstevetenskap vid Lunds universitet och Centrum för ledning av offentliga organisationer.

Han och forskarkollegan Ulrika Westrup har nyligen beviljats 400 000 kronor från Helsingborgs stad för att bidra med ökad kunskap kring den galopperande ohälsan bland svenska chefer, och hur chefernas arbetsmiljö och organisatoriska förutsättningar kan bli bättre. Under 2021 ska forskarna studera förhållandena på kommunens olika HR-avdelningar, med möjlig förlängning i ytterligare två år.

Chefer i kommunal verksamhet – som till största delen är kvinnor – arbetar ofta i ”multiprofessionella miljöer”, framhåller Johan Alvehus, vilket betyder att de måste få ihop olika sorters verksamhetslogik i sin vardag.

”Chefskap i offentlig sektor är ett eftersatt område. Det är naivt att plocka ledarskapsidéer från privat sektor till offentlig. En vd behöver rapportera till ägare och styrelse. I offentlig sektor gäller en mycket mer demokratisk process som måsta följa politikens vindar och med en helt annan lagstiftning”, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Person i hoodie med ryggen mot kameran

Läs också: Deprimerade medarbetare gör manliga chefen osäker

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En dagbok på ett bord. Bild på
Hälsa

Dr Mounas 5 tips för att bli lyckligare

På Chefdagen fick Dr Mouna alla deltagarna att så väl hoppa jämfota som att rodna rejält. Allt i syfte att öka sitt välmående.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

En grupp yngre medarbetare tränar på kontoret.
Hälsa

”Skulle kunna bli maxtider för hur länge man får sitta still”

Vilken typ av fysisk aktivitet är bäst för tankemässiga förmågor och psykisk hälsa? Forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har fått 120 miljoner kronor i ett åttaårigt projekt för att söka efter svaret. På sikt kan det leda till rekommendationer för arbetsgivarna. 

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Illustration med ett hjärta uppbyggt av grönsaker.
Hälsa

Växtbaserad diet kan rädda ditt hjärta

Om du som chef vet med dig att du ligger i farozonen för hög stress kanske du är redo att starta hösten med lite nya tag. Välj gärna en mer växtbaserad diet.

Tre män som arbetar på en byggarbetsplats står och pratar. Det är solnedgång.
Hälsa

Ny rapport: Ökad ohälsa på jobbet

Var tredje arbetstagare har problem med hälsan kopplat till arbetet, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det är en ökning jämfört med tidigare år. Värst drabbade är kvinnor inom kommun och landsting.

Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

Glad kvinna som går i naturen.
Hälsa

När chefen väljer: Promenader hellre än golf

Chefens favoritmotion är inte golf och tennis, som man kanske skulle kunna tro, utan promenader. Det visar Chefs undersökning.