Ett barn i röd tröja som läser en bok

Forskning: Läs en god bok – och må bättre

Att läsa en bok är inte bara en skön verklighetsflykt utan har även visat sig vara bra för din psykiska hälsa. Läsning som medicin, så kallad biblioterapi, kan lindra oro och ångest.

Under första världskriget upptäckte man att läsning kunde ha en helande effekt på traumatiserade soldater. Det blev starten för den terapiform som kallas biblioterapi, och som den svenska litteraturforskaren Cecilia Pettersson vid Göteborgs universitet, forskat vidare. Tillsammans med arbetsterapeuten Lena Mårtensson har hon gjort en studie på långtidssjukskrivna kvinnor, sedan har hon själv gjort ytterligare en studie på personer som led av psykisk ohälsa. Båda studierna visade på att läsandet var läkande, stärkande och utvecklande.

Idag håller hon på att färdigställa en bok om biblioterapi och säger att böcker kan vara välgörande för alla och fungerar speciellt väl i tider av oro. Som tröst och motpol till verkligheten, men också som en fördjupning i det som är svårt.

”En del vill läsa om det som är jobbigt när det är jobbigt, andra vill läsa om något helt annat. Men även när du läser om en liknande situation som den du befinner dig i skildrar litteraturen ändock något annat och det skapar en liten distans”, förklarar Cecilia Pettersson.

Den eskapistiska läsningen har länge värderats som en sämre typ av läsning, jämfört med läsning som förhåller sig mer distanserat och har därmed ansetts vara mer sofistikerade. Detta motsägs dock av senare tids forskning.

”Den eskapistiska läsningen får oss att slappna av, känna oss mindre stressade och ökar det allmänna välbefinnandet”, säger Cecilia Pettersson som gärna skulle se läsning som friskvård ute på arbetsplatserna. Hon menar att vi underskattar den avkoppling som det ger för hjärnan och vår hälsa i stort.

Så oavsett om du väljer att läsa Pesten av Albert Camus som så lägligt har kommit i ny utgivning, Karin Smirnoffs dystopiska familjetrilogi, prisbelönta En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong eller Bengt Ohlssons nyutkomna Midsommarnattsdrömmar kommer det på ett eller annat sätt att göra dig gott.

Person som står framför sjö och skog

Läs också: 14 sätt att återhämta dig – i kristider

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Illustration med hjärna, grönsaker och klockor
Hälsa

Vässa din hjärna med rätt mat

Du kan få ut större kapacitet ur din hjärna genom att inte bara tänka på vad – utan kanske framför allt hur och när du äter. Lättsmält under dagen och varmt och proteinrikt till kvällen är några av råden.
mattias_tornblom
Annonssamarbete Chef + Dustin

”Chefer – här är läxan inför nästa kris”

Ta tillvara lärdomarna. Hitta dina guldkorn. Och undvik att ha en taxi på uppfarten med taxametern på. Det är några råd som Mathias Törnblom på Dustin vill skicka med till chefer – inför nästa kris.
Pappa med två sjuka barn
Hälsa

Rusta dig: vabb-vågen är här

Upplever du att extra många av dina medarbetare varit hemma med sjuka barn på sistone? Du är inte ensam. Corona-vabbandet är just nu rekordhögt efter sommaren.
Dusch med vattenstrålar
Hälsa

Därför kan du bli mer produktiv – av en kalldusch

Genom att sänka temperaturen i duschen kan du öka produktiviteten och bli mer alert, visar forskning.
Kristina Ullgren, projektledare på RFSL, som infört 30 minuters friskvård varje dag
Hälsa

De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona

Hur motiverar man sina medarbetare att röra på sig under distansarbete? Det funderar många chefer och ledare på just nu. RFSL är en av de organisationer som har agerat – och infört 30 minuters friskvård per dag under corona.
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en ny Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.
Ge cheferna mer stöd, uppmanar Lilian Ekelin på andfrankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nu behöver chefen mer stöd – från sin chef

Svenska chefer har imponerat. Engagemang och välmående hos medarbetare har hållits uppe under pandemin. Men nu syns ett trendbrott. ”Cheferna behöver mer stöd”, säger hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.
Solnedgång och vattenfall och regnbåge
Hälsa

Öka din wow-faktor i livet – med förundran

Att blicka upp mot en gnistrande stjärnhimmel eller låta dig uppslukas av ett vackert musikstycke kan göra dig både friskare och gladare – och få dig att stressa mindre på jobbet. Det visar en ny bok om förundran.