Ett barn i röd tröja som läser en bok

Forskning: Läs en god bok – och må bättre

Att läsa en bok är inte bara en skön verklighetsflykt utan har även visat sig vara bra för din psykiska hälsa. Läsning som medicin, så kallad biblioterapi, kan lindra oro och ångest.

Under första världskriget upptäckte man att läsning kunde ha en helande effekt på traumatiserade soldater. Det blev starten för den terapiform som kallas biblioterapi, och som den svenska litteraturforskaren Cecilia Pettersson vid Göteborgs universitet, forskat vidare. Tillsammans med arbetsterapeuten Lena Mårtensson har hon gjort en studie på långtidssjukskrivna kvinnor, sedan har hon själv gjort ytterligare en studie på personer som led av psykisk ohälsa. Båda studierna visade på att läsandet var läkande, stärkande och utvecklande.

Idag håller hon på att färdigställa en bok om biblioterapi och säger att böcker kan vara välgörande för alla och fungerar speciellt väl i tider av oro. Som tröst och motpol till verkligheten, men också som en fördjupning i det som är svårt.

”En del vill läsa om det som är jobbigt när det är jobbigt, andra vill läsa om något helt annat. Men även när du läser om en liknande situation som den du befinner dig i skildrar litteraturen ändock något annat och det skapar en liten distans”, förklarar Cecilia Pettersson.

Den eskapistiska läsningen har länge värderats som en sämre typ av läsning, jämfört med läsning som förhåller sig mer distanserat och har därmed ansetts vara mer sofistikerade. Detta motsägs dock av senare tids forskning.

”Den eskapistiska läsningen får oss att slappna av, känna oss mindre stressade och ökar det allmänna välbefinnandet”, säger Cecilia Pettersson som gärna skulle se läsning som friskvård ute på arbetsplatserna. Hon menar att vi underskattar den avkoppling som det ger för hjärnan och vår hälsa i stort.

Så oavsett om du väljer att läsa Pesten av Albert Camus som så lägligt har kommit i ny utgivning, Karin Smirnoffs dystopiska familjetrilogi, prisbelönta En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong eller Bengt Ohlssons nyutkomna Midsommarnattsdrömmar kommer det på ett eller annat sätt att göra dig gott.

Person som står framför sjö och skog

Läs också: 14 sätt att återhämta dig – i kristider

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

En
Hälsa

Allt fler blandar jobb och semester – kan ge sämre återhämtning

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Men det innebär en risk att du får sämre koll på hur mycket paus du får från jobbet.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.

Kvinna sitter framför dator, ljus flödar in genom fönstret.
Hälsa

Ta in ljuset - bli piggare

Under vintern når bara fem procent av det globala ljuset till Sverige. Vill du få så mycket som möjligt av det ljus som finns? Se till att vara ute före klockan tio på morgonen.

Illustration med en dubbelsäng där en kvinna sitter med dator och pratar i mobiltelefon, en sur man som ligger bredav med rosor och en champagneflaska i bakgrunden.
Hälsa

Chefs under­sökning: Trötta chefer ligger sällan

Det kostar på att vara chef. Och det finns en överhängande risk att det går ut över kärlekslivet. Varannan chef uppger att de inte har tillräckligt med tid för sin partner. Det visar Chefs undersökning.

Pigge Werkelin tillsammans med hustrun Monika Möller Werkelin.
Hälsa

Pigge Werkelin: ”Med ett aktivt sexliv får du energi”

För entreprenören Pigge Werkelin finns det en självklar koppling mellan hans prestation som chef och hans privatliv. ”Det är grunden för ditt företagande. Ungefär som när du bygger ett hus behöver du en stadig grund, och den grunden är ditt privatliv. Du behöver se till att hela hemmadelen funkar, alltifrån ungarnas skolgång till ditt sexliv.”
I år kan arbetsgivare vara extra generösa vid jul, tipsar Helena Törnell på Delicard. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Delicard

Därför blir årets företagsjulklapp extra generös

Mycket pekar mot att det blir en generös jul på svenska arbetsplatser i år. Med rekordutrymme för skattefria julgåvor kan arbetsgivare slå på stort. ”Vi hjälper chefen att bli tomtehjälte”, säger Helena Törnell på Delicard.
Vilhelm Hanzén framför en tegelvägg.
Hälsa

Chefen som satt kärleken på vänt

Som ensamstående pappa och vd för en pr-byrå tycker inte Vilhelm Hanzén att han hinner med en relation. Men visst drömmer han om att möta kärleken igen.