Ett barn i röd tröja som läser en bok

Forskning: Läs en god bok – och må bättre

Att läsa en bok är inte bara en skön verklighetsflykt utan har även visat sig vara bra för din psykiska hälsa. Läsning som medicin, så kallad biblioterapi, kan lindra oro och ångest.

Under första världskriget upptäckte man att läsning kunde ha en helande effekt på traumatiserade soldater. Det blev starten för den terapiform som kallas biblioterapi, och som den svenska litteraturforskaren Cecilia Pettersson vid Göteborgs universitet, forskat vidare. Tillsammans med arbetsterapeuten Lena Mårtensson har hon gjort en studie på långtidssjukskrivna kvinnor, sedan har hon själv gjort ytterligare en studie på personer som led av psykisk ohälsa. Båda studierna visade på att läsandet var läkande, stärkande och utvecklande.

Idag håller hon på att färdigställa en bok om biblioterapi och säger att böcker kan vara välgörande för alla och fungerar speciellt väl i tider av oro. Som tröst och motpol till verkligheten, men också som en fördjupning i det som är svårt.

”En del vill läsa om det som är jobbigt när det är jobbigt, andra vill läsa om något helt annat. Men även när du läser om en liknande situation som den du befinner dig i skildrar litteraturen ändock något annat och det skapar en liten distans”, förklarar Cecilia Pettersson.

Den eskapistiska läsningen har länge värderats som en sämre typ av läsning, jämfört med läsning som förhåller sig mer distanserat och har därmed ansetts vara mer sofistikerade. Detta motsägs dock av senare tids forskning.

”Den eskapistiska läsningen får oss att slappna av, känna oss mindre stressade och ökar det allmänna välbefinnandet”, säger Cecilia Pettersson som gärna skulle se läsning som friskvård ute på arbetsplatserna. Hon menar att vi underskattar den avkoppling som det ger för hjärnan och vår hälsa i stort.

Så oavsett om du väljer att läsa Pesten av Albert Camus som så lägligt har kommit i ny utgivning, Karin Smirnoffs dystopiska familjetrilogi, prisbelönta En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong eller Bengt Ohlssons nyutkomna Midsommarnattsdrömmar kommer det på ett eller annat sätt att göra dig gott.

Person som står framför sjö och skog

Läs också: 14 sätt att återhämta dig – i kristider

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Två chefer som tränar hårt
Hälsa

Se upp, alla hårdtränande chefer!

Tillhör du gruppen extremsportande chefer? Då kan det vara bra att veta att det finns gränser för hur mycket träning våra kroppar tål.
Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.
Annonssamarbete Chef + SPP

Se upp med onödiga pensionsmissar vid utlandsjobb

Planerar ditt företetag att expandera globalt? Undvik då onödiga missar och fallgropar för medarbetare som jobbar utomlands. Det är enklare än du tror.
Ensam chef som tittar ut genom fönstret
Hälsa

Därför är chefen så ensam

Det är ensamt på toppen, sägs det. Men dagens flexibla och snabbrörliga arbetsplatser innebär ökad ensamhet både för chefer och medarbetare, visar forskning.
Person i trädgård som tar jobbpaus och vilar
Hälsa

Pauser boostar produktiviteten

Hälften av alla svenskar uppger att de känner sig överarbetade – men en kort paus mellan mötena kan ge hjärnan den återhämtning den behöver.
En grupp glada människor som promenerar
Hälsa

5 överraskande fördelar med att promenera

Att komma ut och röra på sig har många fördelar – inom många fler områden än du kanske tror.
arbetsnarkomani
Hälsa

Professorn: ”Dålig självbild driver arbetsnarkomanen”

Känslan av inte duga driver arbetsnarkomanen, snarare än lust inför arbetsuppgifterna. Det menar professor Gunnar Aronsson, som varnar för att pandemin får arbetsnarkomanerna att jobba ännu mer.
Annonssamarbete Chef + ECIT

Knepet för att växla upp: Frigör tid för chefer

Företag som vill växla upp behöver frigöra tid och kraft för sina chefer. Då är outsourcing ett självklart val. ”Det har gett oss en extra boost”, säger Daniel Hörnqvist, vd på snabbväxande Frank Dandy.
Collage av person med värk i axlarna/sms om träningsuppmaning från chefen
Hälsa

Värk i nacke, rygg och axlar ökar lavinartat för hemarbetarna

46 procent av hemarbetarna har fått mer ergonomiska problem sedan de började arbeta på distans.