Ett barn i röd tröja som läser en bok

Forskning: Läs en god bok – och må bättre

Att läsa en bok är inte bara en skön verklighetsflykt utan har även visat sig vara bra för din psykiska hälsa. Läsning som medicin, så kallad biblioterapi, kan lindra oro och ångest.

Under första världskriget upptäckte man att läsning kunde ha en helande effekt på traumatiserade soldater. Det blev starten för den terapiform som kallas biblioterapi, och som den svenska litteraturforskaren Cecilia Pettersson vid Göteborgs universitet, forskat vidare. Tillsammans med arbetsterapeuten Lena Mårtensson har hon gjort en studie på långtidssjukskrivna kvinnor, sedan har hon själv gjort ytterligare en studie på personer som led av psykisk ohälsa. Båda studierna visade på att läsandet var läkande, stärkande och utvecklande.

Idag håller hon på att färdigställa en bok om biblioterapi och säger att böcker kan vara välgörande för alla och fungerar speciellt väl i tider av oro. Som tröst och motpol till verkligheten, men också som en fördjupning i det som är svårt.

”En del vill läsa om det som är jobbigt när det är jobbigt, andra vill läsa om något helt annat. Men även när du läser om en liknande situation som den du befinner dig i skildrar litteraturen ändock något annat och det skapar en liten distans”, förklarar Cecilia Pettersson.

Den eskapistiska läsningen har länge värderats som en sämre typ av läsning, jämfört med läsning som förhåller sig mer distanserat och har därmed ansetts vara mer sofistikerade. Detta motsägs dock av senare tids forskning.

”Den eskapistiska läsningen får oss att slappna av, känna oss mindre stressade och ökar det allmänna välbefinnandet”, säger Cecilia Pettersson som gärna skulle se läsning som friskvård ute på arbetsplatserna. Hon menar att vi underskattar den avkoppling som det ger för hjärnan och vår hälsa i stort.

Så oavsett om du väljer att läsa Pesten av Albert Camus som så lägligt har kommit i ny utgivning, Karin Smirnoffs dystopiska familjetrilogi, prisbelönta En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong eller Bengt Ohlssons nyutkomna Midsommarnattsdrömmar kommer det på ett eller annat sätt att göra dig gott.

Person som står framför sjö och skog

Läs också: 14 sätt att återhämta dig – i kristider

chef_1800x1013
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

medarbetareisorg1800
Hälsa

Så stöttar du medarbetare i sorg under corona

När stigande dödssiffror rapporteras dagligen tvingas vi konfronteras med döden. Många har förlorat vänner, anhöriga eller kollegor, och du som chef kan behöva hantera svåra frågor framöver.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Grafik och illustration: Anna Harvard
Hälsa

Corona – chefens nya mardröm

En majoritet av cheferna sov för lite redan före coronapandemin. Nu uppger mer än en tredjedel att krisen fått dem att sova ännu sämre.
Nu är Jia-Chwen Wu kvitt sina svåra sömnproblem. Foto: Theresia Köhlin
Hälsa

Sömnbristen gav henne hallucinationer

Man kan inte ha en chef som är slutkörd och bara “hattar omkring”. Det menar Jia-Chwen Wu, som länge brottades med svåra sömnproblem och nu är extra vaksam på hur hennes team mår.
stresspadistans1800
Hälsa

12 konkreta råd – som tar udden av stressen vid distansjobb

Hur ska du som chef kunna skydda dina medarbetare och fånga upp tidiga tecken på stress när du främst möter dem genom en datorskärm? Här är 12 konkreta tips – baserade på forskning.
Inre utveckling kan vässa affärssinnet, visar forskning. Illustration: Øivind Hovlan
Hälsa

Bättre business med andlig utveckling

Personlig utveckling står inte i konflikt med framgångsrikt företagande. Det har Lasse Lychnell konstaterat i sin forskning på Handelshögskolan. Nu visar han vilka förmågor som förädlas och att mindfulness gör att cheferna kan känna större helhet i livet. 
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Person som står framför sjö och skog
Hälsa

14 sätt att återhämta dig – i kristider

Just nu är det viktigt att ta hand om sig lite extra, inte minst för chefer och ledare. Återhämtning är en förutsättning för att orka i längden. Ny forskning visar dessutom att det går lika bra att återhämta sig på jobbet som utanför arbetstid.