Sex timmars arbetsdag gav resultat direkt

Fler och bättre jobbansökningar. Gladare personal. Uppnådd budget. Det är resultatet hittills efter att telekomföretaget Qall Telecom infört sex timmars arbetsdag på sin säljavdelning.

Arbetsmiljö
Publicerad

Sedan den första februari jobbar alla på Qall Telecoms säljavdelning sex timmar om dagen istället för åtta och med samma lön. Än så länge är det en provperiod på tre månader och tanken är att de ska införa det permanent om de håller budget och sina önskade resultat.

Jonas Lindgren, vd på företaget, tror att kortare arbetsdagar är framtiden för många branscher och är hittills nöjd med hur det har gått.

Varför provar ni sex timmars arbetsdag? 

”Främst av två anledningar. Ett, att bli friskare och två, att få ner personalomsättningen och bli attraktivare på arbetsmarknaden. Det är ett tufft jobb och du orkar inte sitta i telefon i åtta timmar. Säljarna ringer lika många samtal per timme, men orkar vara mer engagerade och kundfokuserade i sex timmar än i åtta. Det är mycket unga människor som jobbar hos oss och de blir snabbt utslitna så vi måste göra något – testa ett nytt grepp”, säger Jonas Lindgren.

Har ni märkt några resultat? 

”Vi har märkt en positiv attitydförändring och vi har aldrig fått in så många och bra ansökningar sedan vi gick ut med det här. De som kommer hit vill vara här och stannar och det känns rätt i tiden att göra detta.”

Och budgeten? 

”Vi har kört i en och en halv vecka och vi håller vår budget. Vi säljer lika mycket men på färre samtal och med skillnaden att personalen är otroligt mycket piggare och gladare. Det har blivit en effektivitetshöjning.”

Kommer ni fortsätta med det här? 

”Håller vi i den positiva trend med minskad sjukfrånvaro och att vi klarar budgeten kommer vi att fortsätta, men det är för tidigt att säga än om resultaten kommer att hålla i sig. Om 1-2 månader blir det här vardag och det ska bli intressant att se vad som händer då. Men det ska vi klara – det är jag helt övertygad om.”

Fakta:

– Qall Telecom har runt 60 medarbetare.

– 25 av dem jobbar på säljavdelningen och främst med telefon som arbetsredskap.

– Under tre månader kommer säljavdelningen jobba sex timmar om dagen men få betalt för åtta.

– Håller de önskat resultat kommer sex timmars arbetsdag införas permanent.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden