Fler fikapauser på jobbet – gav ökad produktivitet

Grattis alla kaffeälskare! Att fika tillsammans på jobbet har fört en tynande tillvaro i produktivitetens tid, men en undersökning visar att fikapausen faktiskt ökar lönsamheten.

Hälsa
Publicerad
Kaffekopp med flygande penga-emojis

I Sverige dricker vi 8,2 kg kaffe per person och år, enligt en artikel i Prevent. Det är sjätte mest i världen. Finland ligger i topp med 12 kg per person och år. I Sverige är det bara vatten vi dricker mer av än kaffe, och inmundigandet av den heta, rostade drycken kan närmast liknas vid en ritual för många.

Och studier visar att fler fikapauser på jobbet till och med kan öka både lönsamhet och produktivitet – tvärtemot vad många effektivitetsälskare kanske har trott.

Läkemedelsgiganten Merck Sharp & ­Dohme ersatte de många små kaffe­automat­erna med några färre större, placerade mitt i kontorslandskapet, för att skapa oplanerade möten mellan anställda från olika avdelningar. Även fikaborden gjordes större. Resultatet? Försäljningen ökade med 20 procent, eller 2 miljarder kronor, enligt Prevent.

Även Bank of America ökade sin produktivitet med 10 procent efter att de infört gemensamma fikaraster på 15 minuter i ett callcenter med stora problem med utbrändhet och hög personalomsättning. När personalen fick en chans att prata av sig, lära sig informella knep om jobbet och hämta nya krafter blev säljsamtalen kortare och stressen lägre.

Det viktiga att förstå, både för chefer och anställda, menar Niklas Laninge, psykolog och beteendedesigner, är att fikaraster och pauser inte handlar om slapphet och ineffektivitet.

”Det är ju knappast uttråkning vi lider av i dag på jobbet, utan stress. Men för att kunna prestera optimalt måste vi också ha tid för återhämtning och sociala möten, annars går vi in i väggen. Det är alltså smart av företag att promota fikaraster och pauser”, säger han till Prevent.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden