Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Experten svarar: ”Kan jag välja kandidaten med lägre kompetens?”

Personlighet eller meriter – vad är mest avgörande för en lyckad rekrytering? Chefs expert svarar.

Beslutsfattande
Text: Redaktionen
Publicerad

Fråga: Jag är vd på ett företag som håller på att rekrytera en ny försäljningschef internt. Efter en första gallringsprocess av ett rekryteringsbolag har vi nu kommit fram till två slutkandidater. En är betydligt mer välmeriterad än den andre. Problemet är att jag har så svårt för honom som person.

Jag vet att han är duktig, men varje gång jag arbetar med honom blir jag irriterad på hans besserwisseraktiga sätt och svårigheter att lyssna på andra.

Hur ska jag göra? Ska jag sätta kompetens framför person eller ska jag gå på min känsla? Om jag väljer bort honom, hur försvarar jag i så fall att jag väljer den med lägst kompetens?

/Gabriella

Svar: De beteenden du ser hos din välmeriterade kandidat i dag förekommer sannolikt även i andra situationer när du inte är närvarande. Om du stör dig på det kanske andra också gör det? Det går att påverka andras beteenden men det kräver tålmodigt arbete över tid.

Det är oftast lättare att lära ut nya kompetensmässiga färdigheter än att ändra på någons sociala beteenden.

Du får fundera på hur mycket tid och energi du har att lägga på att antingen stödja en mindre erfaren försäljningschef alternativt få bort besserwisseraktiga beteenden från en mer erfaren.

En allmän fundering från min sida är hur ni gallrat fram en besserwisseraktig person, som inte kan lyssna, till ett chefsjobb?

/Leif E Andersson, ledarskapsutvecklare

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden