expert-2

Expert: Hantera konflikter med chefer

P-O är ordförande i en förening. Nu tvingas han samarbeta med två ledare som inte delar hans syn på ledarskap. Chefs expert ger svar hur han ska hantera problemet.

FRÅGA: Jag är ordförande i en förening där vi tillhör en krets där vi ska samarbeta med två andra ordförande i kretsen. Vi har helt olika syn på ledarskap. En förening är toppstyrd och det är bara ordföranden som tar beslut och bestämmer aktiviteter. I vår förening har jag delegerat mycket av jobbet till olika utskott och vi tar bara policybeslut i styrelsen. Styrelsemöten blir mycket kortare och effektivare.

Nu till problemet: Om vi ska göra något gemensamt i kretsen hänvisar jag till mitt utskott som ska besluta och agera. I den andra föreningen säger ordföranden att det måste vara ordföranden i de olika föreningarna som drar igång och utför aktiviteterna. Och då blir det stopp i samarbetet, ingenting händer då hen inte accepterar utskotten som samarbetspartner. Vad ska vi göra för att kunna samarbeta bättre?

/P-O

SVAR: Enklast kanske är att prata med den andra föreningens ordförande och förklara hur ni arbetar. Om hen inte accepterar det kan du fråga hur hen föreslår att ni kan lösa det. Du respekterar hens arbetssätt och hoppas att hen respekterar ert. Be hen komma med förslag på en lösning,”Hur löser vi det?”.

Om hen inte är med på att lösa problemet kan du fråga hur ni löser att ni har olika syn på saken, kan det avgöras på något sätt högre upp i organisationen eller på annat sätt? Vad tänker hen kring det? Lyft frågan från det här problemet till en mer allmän fråga om vem som bestämmer vad i föreningarnas samarbete.

Om inget fungerar får du anpassa dig till hens arbetssätt, formellt.

Du kanske kan hitta en metod att låta det formella gå via dig samtidigt som du låter det praktiska arbetet ske som ni är vana vid. Lite mer arbete för dig för att mötas halvvägs?

/Leif E Andersson, ledarskapsutvecklare

Läs också: ”Hög lön – eller ska jag ta drömjobbet?”

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

preggers
inspirator
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det. Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!
fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

Berättade om graviditet – fick inte utlovat jobb

Stella blev lovad jobbet som produktchef – men när hon berättade att hon var gravid gick tjänsten till en manlig kollega. Solklart fall av diskriminering, visst? Arbetsrättsadvokaten reder ut begreppen.
_leif-e-andersson4
Experterna

”Medarbetaren stökar till i teamet”

Hur hanterar man en stjärnmedarbetare med avgörande kompetens som beter sig illa? Psykologen Leif E Andersson ger svar.
skumpa
Arbetsmiljö

Hur förbjuder jag alkohol på jobbfester?

Chefen Elina vill få till helt nyktra jobbfester. Hur ska hon ändra alkoholpolicyn utan att framstå som snål?
fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

Kan jag säga upp vikarien som inte håller måttet?

Kan jag avsluta anställningen i förtid? Det undrar Dag, som befarar att han gjort en felrekrytering. Arbetsrättsadvokat Fredrik Dahl svarar.
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
_leif-e-andersson4
Experterna

”Jag litar inte på min efterträdare”

Kan jag utan att sabba relationerna berätta för min arbetsgivare att jag inte gillar den som ska efterträda mig? Det undrar Caroline som står i begrepp att byta jobb. Chefs expert svarar.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden