expert-2

Expert: Hantera konflikter med chefer

P-O är ordförande i en förening. Nu tvingas han samarbeta med två ledare som inte delar hans syn på ledarskap. Chefs expert ger svar hur han ska hantera problemet.

FRÅGA: Jag är ordförande i en förening där vi tillhör en krets där vi ska samarbeta med två andra ordförande i kretsen. Vi har helt olika syn på ledarskap. En förening är toppstyrd och det är bara ordföranden som tar beslut och bestämmer aktiviteter. I vår förening har jag delegerat mycket av jobbet till olika utskott och vi tar bara policybeslut i styrelsen. Styrelsemöten blir mycket kortare och effektivare.

Nu till problemet: Om vi ska göra något gemensamt i kretsen hänvisar jag till mitt utskott som ska besluta och agera. I den andra föreningen säger ordföranden att det måste vara ordföranden i de olika föreningarna som drar igång och utför aktiviteterna. Och då blir det stopp i samarbetet, ingenting händer då hen inte accepterar utskotten som samarbetspartner. Vad ska vi göra för att kunna samarbeta bättre?

/P-O

SVAR: Enklast kanske är att prata med den andra föreningens ordförande och förklara hur ni arbetar. Om hen inte accepterar det kan du fråga hur hen föreslår att ni kan lösa det. Du respekterar hens arbetssätt och hoppas att hen respekterar ert. Be hen komma med förslag på en lösning,”Hur löser vi det?”.

Om hen inte är med på att lösa problemet kan du fråga hur ni löser att ni har olika syn på saken, kan det avgöras på något sätt högre upp i organisationen eller på annat sätt? Vad tänker hen kring det? Lyft frågan från det här problemet till en mer allmän fråga om vem som bestämmer vad i föreningarnas samarbete.

Om inget fungerar får du anpassa dig till hens arbetssätt, formellt.

Du kanske kan hitta en metod att låta det formella gå via dig samtidigt som du låter det praktiska arbetet ske som ni är vana vid. Lite mer arbete för dig för att mötas halvvägs?

/Leif E Andersson, ledarskapsutvecklare

Läs också: ”Hög lön – eller ska jag ta drömjobbet?”

nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

myter1
02:51 min
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Video + Text Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd. 
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
preggers
fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

Berättade om graviditet – fick inte utlovat jobb

Stella blev lovad jobbet som produktchef – men när hon berättade att hon var gravid gick tjänsten till en manlig kollega. Solklart fall av diskriminering, visst? Arbetsrättsadvokaten reder ut begreppen.
_leif-e-andersson4
Experterna

”Medarbetaren stökar till i teamet”

Hur hanterar man en stjärnmedarbetare med avgörande kompetens som beter sig illa? Psykologen Leif E Andersson ger svar.
skumpa
Arbetsmiljö

Hur förbjuder jag alkohol på jobbfester?

Chefen Elina vill få till helt nyktra jobbfester. Hur ska hon ändra alkoholpolicyn utan att framstå som snål?
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

Kan jag säga upp vikarien som inte håller måttet?

Kan jag avsluta anställningen i förtid? Det undrar Dag, som befarar att han gjort en felrekrytering. Arbetsrättsadvokat Fredrik Dahl svarar.
nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden