martin_kreuger-2
Martin Kreuger, ny redaktör för Chefboken.

”Jag både inspireras och avskräcks av Elon Musk”

Martin Kreuger är – tillsammans med Fredrik Emdén – redaktör för Chefboken, som varje månad sammanfattar de viktigaste nya ledarskapsböckerna.

I veckan släpptes fjärde utgåvan av Chefboken för i år, i vilken Martin Kreuger sammanfattar Ashlee Vances omtalade biografi om Elon Musk.

Boken ”Elon Musk: How the billionaire CEO of SpaceX and Tesla is shaping our future” har fått stor uppmärksamhet och kommer snart i svensk översättning.

Chef ställde tre frågor till Martin Kreuger:

chefboken_4_2016_elon_musk

Prova på Chefboken

Missa inte Ashlee Vances omtalade biografi om Elon Musk – nu som Chefboken.

Utvald ledarskapslitteratur sammanfattad till 19 minuters läsning.
Chefboken även som ljudfil och fulltext.
Tillgång till biblioteket med över 100 titlar.

Prova på-erbjudande

Vad i Elon Musks ledarskap fascineras du av mest?
”Jag både inspireras och avskräcks av Elon Musks ledarskap, men jag väljer att lyfta fram hans oräddhet, hans otålighet och – faktiskt – hans osjälviskhet. I vårt lutheranska Sverige är vi nog ovana att betrakta en fåfäng och elitistisk multimiljardär som osjälvisk, men i så fall har vi lite att lära. Musk bevisar att godhet inte förutsätter att man är mild, trevlig eller ens ödmjuk. Det handlar om vad man faktiskt åstadkommer för att förbättra världen.

Musk är orädd nog att utmana alla världens mäktigaste intressen samtidigt – stormakternas militärindustriella kluster, den globala oljeindustrin, bankväsendet och bilindustrin. Det är minst sagt bra jobbat på ett par decennier av en ensam invandrare med två tomma händer.”

Varför är det nödvändigt för ”vanliga” chefer att läsa en bok om Elon Musk?
”Som vanlig chef bör du läsa om Musk för att få perspektiv och reflektera över om det du ägnar ditt arbetsliv åt är tillräckligt meningsfullt. Han kan också inspirera dig till en ny tro på framtiden och tekniken. Om inte annat kan du läsa om honom för att få en riktigt bra historia.”

Läs mer: Det kan du lära dig av Elon Musk

Okej, nu vill vi veta mer om dig! Finns det något spår av Elon Musk i Martin Kreuger?
”Jag är journalist och ledarskapskonsult som var chefredaktör för tidningen Chef för tio år sedan. I dag arbetar jag i min egen firma, skriver om ledarskap, undervisar nyblivna chefer och stöttar erfarna chefer på olika sätt. För tillfället är jag särskilt intresserad av att sprida kunskap om hur man leder för att öka innovationsförmågan, vilket blir en överlevnadsfråga för många organisationer de närmaste åren.

Om jag känner igen något av Elon Musk i mig själv skulle det kunna vara otåligheten med att få saker gjorda. Och synen att det är ny teknik som förändrar historien och praktisk handling som räddar miljön – inte välmenande åsikter eller vackra ord. Men jag är betydligt snällare än Elon Musk som chef.”

Läs mer: Prova på Chefboken här – erbjudande

Läs mer: Det kan du lära dig av Elon Musk

Läs mer: Cissi Elwin – ”Han är chefen från helvetet”

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chefvann
Om chef

Chef fick prestigefyllt branschpris – igen

Sveriges Tidskrifter har delat ut sina årliga utmärkelser på Tidskriftsgalan. Chef knep priset i kategorin Årets Digitala Tidskrift fackpress –  senast det hände var 2013.

Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

nya-numret-av-chef-november
Tidningen Chef

I nya numret av Chef

Novembernumret av Chef är ute nu! Här är det bästa ur tidningen: ✓ Spotifys Norden-vd om livskrisen mitt i drömkarriären ✓ Ny forskning: Har du ett respektabelt, välbetalt och helt poänglöst jobb? ✓ Så skapades mångmiljon-företaget Linas Matkasse. Grundaren Lina Gebäck ger sina karriärtips. ✓ Undersökning: Bara 6% av Sveriges chefer reser kollektivt till jobbet. Restid och punktlighet är viktigare än klimatpåverkan. ✓ Så klarar sig Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström i vårt Cheftest.

contentartikel
Chefboken

Datorer är bäst på rekrytering

Det är avgörande att anställa rätt medarbetare och dyrt att rekrytera fel, men många fortsätter att jobba som de alltid gjort, ofta utan vetenskaplig förankring.
nominerat2
Tidningen Chef

Chef nominerade till två tunga branschpriser

För fjärde gången på sex år har Tidningen Chef nominerats till "Årets digitala tidskrift", ett pris som premierar tidskrifter som ligger i framkant digitalt. Chef har även nominerats till "Årets utvecklare" – för satsningen på webbkurser.
chefboken-webbejlogga
Chefboken

Digitalisering handlar om människor

Hur ska traditionella företag överleva när unga företag snabbt hittar digitala lösningar för att möta kundernas behov? Det räcker sällan att förbättra produkten eller fokusera på ny teknik.
Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

moten-4
Motivation

Kaos i kalendern – här är 8 knep för att skapa ordning

Kalendern och att göra-listan ska leva ihop, menar Chefs effektivitetsexpert Petra Brask. Det är så du får saker gjorda och slipper den där övermäktiga känslan av att ha fler uppgifter än du kan hantera.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden