martin_kreuger-2
Martin Kreuger, ny redaktör för Chefboken.

”Jag både inspireras och avskräcks av Elon Musk”

Martin Kreuger är – tillsammans med Fredrik Emdén – redaktör för Chefboken, som varje månad sammanfattar de viktigaste nya ledarskapsböckerna.

I veckan släpptes fjärde utgåvan av Chefboken för i år, i vilken Martin Kreuger sammanfattar Ashlee Vances omtalade biografi om Elon Musk.

Boken ”Elon Musk: How the billionaire CEO of SpaceX and Tesla is shaping our future” har fått stor uppmärksamhet och kommer snart i svensk översättning.

Chef ställde tre frågor till Martin Kreuger:

chefboken_4_2016_elon_musk

Prova på Chefboken

Missa inte Ashlee Vances omtalade biografi om Elon Musk – nu som Chefboken.

Utvald ledarskapslitteratur sammanfattad till 19 minuters läsning.
Chefboken även som ljudfil och fulltext.
Tillgång till biblioteket med över 100 titlar.

Prova på-erbjudande

Vad i Elon Musks ledarskap fascineras du av mest?
”Jag både inspireras och avskräcks av Elon Musks ledarskap, men jag väljer att lyfta fram hans oräddhet, hans otålighet och – faktiskt – hans osjälviskhet. I vårt lutheranska Sverige är vi nog ovana att betrakta en fåfäng och elitistisk multimiljardär som osjälvisk, men i så fall har vi lite att lära. Musk bevisar att godhet inte förutsätter att man är mild, trevlig eller ens ödmjuk. Det handlar om vad man faktiskt åstadkommer för att förbättra världen.

Musk är orädd nog att utmana alla världens mäktigaste intressen samtidigt – stormakternas militärindustriella kluster, den globala oljeindustrin, bankväsendet och bilindustrin. Det är minst sagt bra jobbat på ett par decennier av en ensam invandrare med två tomma händer.”

Varför är det nödvändigt för ”vanliga” chefer att läsa en bok om Elon Musk?
”Som vanlig chef bör du läsa om Musk för att få perspektiv och reflektera över om det du ägnar ditt arbetsliv åt är tillräckligt meningsfullt. Han kan också inspirera dig till en ny tro på framtiden och tekniken. Om inte annat kan du läsa om honom för att få en riktigt bra historia.”

Läs mer: Det kan du lära dig av Elon Musk

Okej, nu vill vi veta mer om dig! Finns det något spår av Elon Musk i Martin Kreuger?
”Jag är journalist och ledarskapskonsult som var chefredaktör för tidningen Chef för tio år sedan. I dag arbetar jag i min egen firma, skriver om ledarskap, undervisar nyblivna chefer och stöttar erfarna chefer på olika sätt. För tillfället är jag särskilt intresserad av att sprida kunskap om hur man leder för att öka innovationsförmågan, vilket blir en överlevnadsfråga för många organisationer de närmaste åren.

Om jag känner igen något av Elon Musk i mig själv skulle det kunna vara otåligheten med att få saker gjorda. Och synen att det är ny teknik som förändrar historien och praktisk handling som räddar miljön – inte välmenande åsikter eller vackra ord. Men jag är betydligt snällare än Elon Musk som chef.”

Läs mer: Prova på Chefboken här – erbjudande

Läs mer: Det kan du lära dig av Elon Musk

Läs mer: Cissi Elwin – ”Han är chefen från helvetet”

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

moten-4
Motivation

Kaos i kalendern – här är 8 knep för att skapa ordning

Kalendern och att göra-listan ska leva ihop, menar Chefs effektivitetsexpert Petra Brask. Det är så du får saker gjorda och slipper den där övermäktiga känslan av att ha fler uppgifter än du kan hantera.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

chef-nya-nuremt
Tidningen Chef

I nya numret Chef

Septembernumret av Chef är ute nu! Här är det bästa ur tidningen: ✓ Hur leder världens rikaste man? ✓ Ny undersökning visar chocksiffror i hur svenska chefer mår ✓ Som chef inom kommunal äldrevård leder Pia Jönsson uppåt  80 medarbetare. Vi följde henne under en dag ✓ Så klarar sig Googles Sverigechef Anna Wikland i vårt Cheftest.

cb9-contentartikel
Chefboken

Boken för chefer som vill skapa innovativa organisationer

Idén om det ensamma, kreativa uppfinnargeniet som tar fram fantastiska produkter är en myt författaren, fil dr Mikael Johnsson, vill krossa. I sin bok ”Högpresterande innovationsteam” visar han hur verkligt framgångsrik innovation är ett grupparbete.
suaad-2
Suad Ali

Chefs krönikör sommarpratar i P1

Suad Ali, statsvetare och krönikör i Tidningen Chef, sommarpratar i P1.
cissi_nysomchef1
Ny som chef-dagen

Cissi Elwin: ”Alla chefer såg så ledsna och tyngda ut”

Chefs vd och chefredaktör gjorde allt för att undvika chefsrollen i många år – något tråkigare kunde hon inte tänka sig. Idag är Cissi Elwin glad att hon vågade prova. Här bjuder hon på sina första misstag och lärdomar som ny chef.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
cb_rebeltalent_webb_logga1
Chefboken

Var en rebell och nå framgång

Gör uppror mot rutiner, regler och begränsningar så blir du mer innovativ och framgångsrik, får högre status och har roligare på köpet. Till stöd har du mängder av forskning om rebelltalanger. I senaste Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson de sätten att blir mer rebellisk.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden