martin_kreuger-2
Martin Kreuger, ny redaktör för Chefboken.

”Jag både inspireras och avskräcks av Elon Musk”

Martin Kreuger är – tillsammans med Fredrik Emdén – redaktör för Chefboken, som varje månad sammanfattar de viktigaste nya ledarskapsböckerna.

I veckan släpptes fjärde utgåvan av Chefboken för i år, i vilken Martin Kreuger sammanfattar Ashlee Vances omtalade biografi om Elon Musk.

Boken ”Elon Musk: How the billionaire CEO of SpaceX and Tesla is shaping our future” har fått stor uppmärksamhet och kommer snart i svensk översättning.

Chef ställde tre frågor till Martin Kreuger:

chefboken_4_2016_elon_musk

Prova på Chefboken

Missa inte Ashlee Vances omtalade biografi om Elon Musk – nu som Chefboken.

Utvald ledarskapslitteratur sammanfattad till 19 minuters läsning.
Chefboken även som ljudfil och fulltext.
Tillgång till biblioteket med över 100 titlar.

Prova på-erbjudande

Vad i Elon Musks ledarskap fascineras du av mest?
”Jag både inspireras och avskräcks av Elon Musks ledarskap, men jag väljer att lyfta fram hans oräddhet, hans otålighet och – faktiskt – hans osjälviskhet. I vårt lutheranska Sverige är vi nog ovana att betrakta en fåfäng och elitistisk multimiljardär som osjälvisk, men i så fall har vi lite att lära. Musk bevisar att godhet inte förutsätter att man är mild, trevlig eller ens ödmjuk. Det handlar om vad man faktiskt åstadkommer för att förbättra världen.

Musk är orädd nog att utmana alla världens mäktigaste intressen samtidigt – stormakternas militärindustriella kluster, den globala oljeindustrin, bankväsendet och bilindustrin. Det är minst sagt bra jobbat på ett par decennier av en ensam invandrare med två tomma händer.”

Varför är det nödvändigt för ”vanliga” chefer att läsa en bok om Elon Musk?
”Som vanlig chef bör du läsa om Musk för att få perspektiv och reflektera över om det du ägnar ditt arbetsliv åt är tillräckligt meningsfullt. Han kan också inspirera dig till en ny tro på framtiden och tekniken. Om inte annat kan du läsa om honom för att få en riktigt bra historia.”

Läs mer: Det kan du lära dig av Elon Musk

Okej, nu vill vi veta mer om dig! Finns det något spår av Elon Musk i Martin Kreuger?
”Jag är journalist och ledarskapskonsult som var chefredaktör för tidningen Chef för tio år sedan. I dag arbetar jag i min egen firma, skriver om ledarskap, undervisar nyblivna chefer och stöttar erfarna chefer på olika sätt. För tillfället är jag särskilt intresserad av att sprida kunskap om hur man leder för att öka innovationsförmågan, vilket blir en överlevnadsfråga för många organisationer de närmaste åren.

Om jag känner igen något av Elon Musk i mig själv skulle det kunna vara otåligheten med att få saker gjorda. Och synen att det är ny teknik som förändrar historien och praktisk handling som räddar miljön – inte välmenande åsikter eller vackra ord. Men jag är betydligt snällare än Elon Musk som chef.”

Läs mer: Prova på Chefboken här – erbjudande

Läs mer: Det kan du lära dig av Elon Musk

Läs mer: Cissi Elwin – ”Han är chefen från helvetet”

 

Relaterade artiklar

chefboken4-content
Chefboken

Så skapar du en orädd organisation

Traditionell företagskultur — där det handlar om att passa in och komma överens — är dömd att misslyckas i den nya kunskapsekonomin. Framgång kräver istället ett flöde av idéer, nytt och kritiskt tänkande. Harvardforskaren Amy C Edmondson skriver i sin bok "The Fearless Organization" om hur chefer skapar orädda organisationer.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
nyanumret_mars_artikel
Tidningen Chef

I nya numret av Chef

Marsnumret av Chef är ute nu! Här är det bästa ur tidningen: ✓ Galaspecial med Sveriges bästa chefer ✓ Personlig intervju med Bertil Hult – mannen bakom utbildningsimperiet EF ✓ ”Sätt hållbarhet på schemat för framtidens chefer” – fem punkter för förändring ✓ Klarar Ulf Kristersson att leda M ur krisen?

cb3_content
Chefboken

Talangprogram gör folk omotiverade

Hur ska organisationer lyckas utveckla och behålla talanger? Det är en fråga som allt fler ställer sig. Många investerar i program för att attrahera, utveckla och behålla de duktigaste medarbetarna. Men de leder sällan till önskat resultat.
topp100-20191
Om chef

Chef.se är Årets bästa tidskriftssajt 2019

Chef.se har utnämnts till Sveriges bästa tidskriftssajt. När IDG presenterar sin årliga, prestigefyllda Topp100-lista kniper Chef.se återigen förstaplatsen.
bilden12333
Tidningen Chef

Chef störst i Sverige på Linkedin – över 70 000 följare!

Chef växer så det knakar på sociala medier. Nu är tidningen det största redaktionella kontot i hela Sverige – med över 70 000 följare på Linkedin.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

webbkurs_egenannons
Webbkurser

Webbkurser – här för att stanna?

När gamla sanningar byts ut förändras också sättet som vi tar till oss ny kunskap på. Interaktivitet och flexibilitet efterfrågas i allt högre grad som komplement till den klassiska skolbänken. Chefs webbkurser har brutit ny mark i Sverige med kompetensutveckling som passar just dina behov - där och då de uppstår.