martin_kreuger-2
Martin Kreuger, ny redaktör för Chefboken.

”Jag både inspireras och avskräcks av Elon Musk”

Martin Kreuger är – tillsammans med Fredrik Emdén – redaktör för Chefboken, som varje månad sammanfattar de viktigaste nya ledarskapsböckerna.

I veckan släpptes fjärde utgåvan av Chefboken för i år, i vilken Martin Kreuger sammanfattar Ashlee Vances omtalade biografi om Elon Musk.

Boken ”Elon Musk: How the billionaire CEO of SpaceX and Tesla is shaping our future” har fått stor uppmärksamhet och kommer snart i svensk översättning.

Chef ställde tre frågor till Martin Kreuger:

chefboken_4_2016_elon_musk

Prova på Chefboken

Missa inte Ashlee Vances omtalade biografi om Elon Musk – nu som Chefboken.

Utvald ledarskapslitteratur sammanfattad till 19 minuters läsning.
Chefboken även som ljudfil och fulltext.
Tillgång till biblioteket med över 100 titlar.

Prova på-erbjudande

Vad i Elon Musks ledarskap fascineras du av mest?
”Jag både inspireras och avskräcks av Elon Musks ledarskap, men jag väljer att lyfta fram hans oräddhet, hans otålighet och – faktiskt – hans osjälviskhet. I vårt lutheranska Sverige är vi nog ovana att betrakta en fåfäng och elitistisk multimiljardär som osjälvisk, men i så fall har vi lite att lära. Musk bevisar att godhet inte förutsätter att man är mild, trevlig eller ens ödmjuk. Det handlar om vad man faktiskt åstadkommer för att förbättra världen.

Musk är orädd nog att utmana alla världens mäktigaste intressen samtidigt – stormakternas militärindustriella kluster, den globala oljeindustrin, bankväsendet och bilindustrin. Det är minst sagt bra jobbat på ett par decennier av en ensam invandrare med två tomma händer.”

Varför är det nödvändigt för ”vanliga” chefer att läsa en bok om Elon Musk?
”Som vanlig chef bör du läsa om Musk för att få perspektiv och reflektera över om det du ägnar ditt arbetsliv åt är tillräckligt meningsfullt. Han kan också inspirera dig till en ny tro på framtiden och tekniken. Om inte annat kan du läsa om honom för att få en riktigt bra historia.”

Läs mer: Det kan du lära dig av Elon Musk

Okej, nu vill vi veta mer om dig! Finns det något spår av Elon Musk i Martin Kreuger?
”Jag är journalist och ledarskapskonsult som var chefredaktör för tidningen Chef för tio år sedan. I dag arbetar jag i min egen firma, skriver om ledarskap, undervisar nyblivna chefer och stöttar erfarna chefer på olika sätt. För tillfället är jag särskilt intresserad av att sprida kunskap om hur man leder för att öka innovationsförmågan, vilket blir en överlevnadsfråga för många organisationer de närmaste åren.

Om jag känner igen något av Elon Musk i mig själv skulle det kunna vara otåligheten med att få saker gjorda. Och synen att det är ny teknik som förändrar historien och praktisk handling som räddar miljön – inte välmenande åsikter eller vackra ord. Men jag är betydligt snällare än Elon Musk som chef.”

Läs mer: Prova på Chefboken här – erbjudande

Läs mer: Det kan du lära dig av Elon Musk

Läs mer: Cissi Elwin – ”Han är chefen från helvetet”

 

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chef-nr-1-2019
Tidningen Chef

I nya numret av Chef

Januarinumret av Chef är ute nu! Här är det bästa ur tidningen:  ✓ Vad är myt och vad är sanning? Chefs expert guidar dig förbi vanliga missuppfattningar. ✓ AI-utvecklaren och chefsarkitekten Lars Kristensson vill prata om en annan historia än den klassiska framgångssagan – om att satsa allt och misslyckas. ✓ Ny krönikör! Möt Ishtar Touailat, utsedd till Framtidens kvinnliga ledare, supertalang och en av näringslivets viktigaste kvinnor. ✓ Så klarar sig Peabs vd Jesper Göransson i vårt Cheftest. ✓  Nystart – Chefs experter tipsar om hur du blir en ännu bättre chef 2019. ✓ Vi cheftestar Peabs vd Jesper Göransson> ✓…och mycket mer!

inspirator
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det. Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!
cb-daretolead-webb2
Chefboken

Vi behöver vara modiga ledare, men är för fega

Det behövs modigare ledare och företagskulturer för att lyckas i en komplex, snabbt föränderlig omgivning, med svåra utmaningar och ett omättligt behov av innovation.
norrby
Evenemang

Juryns ordförande förklarar: Så väljer vi ut Årets Chef

Över 500 nominerade chefer har blivit till 18 finalister i 6 olika kategorier. Nu berättar Cecilia Norrby, juryordförande för Årets Chef, om hur urvalet går till.
ella1
Evenemang

Årets Chef-vinnaren: "Blev ett omtumlande år för mig"

 En slitvarg med sällsynt känsla för att lyfta människor. Så löd motiveringen när Manpowers Elisabeth Wennström blev utsedd till Årets Chef 2018. Nu berättar hon om hur året efter prisutmärkelsen varit.
content-cb12
Chefboken

Här är ledarskapet bakom klyschorna

Vad hittar man om man ger sig ut på jakt efter de beteenden som verkligen ligger bakom chefers framgång? Om man struntar i ledarskapsklichéerna, och tittar på hårda data. Det bestämde sig Elena Lytkina Botelho och Kim Rosenkoetter Powell, författare till ”The CEO Next Door”, för att göra.
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
chefvann
Om chef

Chef fick prestigefyllt branschpris – igen

Sveriges Tidskrifter har delat ut sina årliga utmärkelser på Tidskriftsgalan. Chef knep priset i kategorin Årets Digitala Tidskrift fackpress –  senast det hände var 2013.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden