Kristina Ullgren, projektledare på RFSL, som infört 30 minuters friskvård varje dag
Foto Anna Åberg/iStock

De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona

Hur motiverar man sina medarbetare att röra på sig under distansarbete? Det funderar många chefer och ledare på just nu. RFSL är en av de organisationer som har agerat – och infört 30 minuters friskvård per dag under corona.

”Den som jobbar hemma missar ofta den rörelse som det innebär att ta sig till och från jobbet, röra sig i ett större kontorslandskap och gå till och från möten”, säger Kristina Ullgren, projektledare och fackligt ombud för Unionen på RFSL.

För att uppmuntra till rörelse även vid distansarbete har organisationen därför sedan 1 juni infört möjligheten till 30 minuters friskvård om dagen för alla medarbetare som jobbar mer än halvtid.

Hur kom ni på idén?
”Det var min kollega Linnea Risinger Nathanson som snappat upp att flera andra arbetsplatser inom civila samhället börjat med detta för att motivera till rörelse även vid distansarbete.”

”Under ett arbetsplatsmöte efterfrågade vår chef Pär Viktorsson Harrby också förslag gällande hur arbetsmiljön kunde förbättras under corona, och då kom det här upp som ett önskemål.”

Vad innebär det rent konkret att ha 30 minuters friskvård om dagen?
”Att arbetsplatsen temporärt inför friskvård i högre grad så länge hemarbete är standard på vår arbetsplats, just nu till och med 31 december 2020.”

”Medarbetarnas tidigare rätt till en timmes friskvård på arbetstid per vecka ändras alltså till 30 minuter friskvård under varje arbetsdag. Dessa 30 minuter kan inte flyttas till annan dag, utan avser per arbetsdag.”

”Detta gäller för personer som har en tjänstegrad på 51 procent eller mer. Medarbetare som arbetar 1-50 procent ges rätt till 15 minuter friskvård per dag.”

traningmimer

Läs också: Här får de anställda mer ledigt – om de tränar: ”Gav resultat direkt”

”Mäts” rörelsen på något vis?
”Genom vårt tidrapporteringssystem skriver medarbetarna upp om de tar ut friskvårdstiden och hur mycket. Vi följer även upp i samtal mellan kollegor och chefer.”

Vad säger medarbetarna om initiativet?
”Flera berättar att de använder halvtimmen på morgonen innan arbetsdagen, eller för en promenad/cykeltur efter lunch, eller så delar man upp den i mindre promenader/rörelsepauser under dagen för att dela upp arbetsdagen och få en nystart till nästa arbetsuppgift.”

”Vi har fått flera tack och uppskattningar via mail och under möten. De flesta verkar väldigt nöjda med initiativet och uppskattar att arbetsgivaren visar att man bryr sig om arbetsmiljön, även fast man mest jobbar hemma.”

svett1

Läs också: Här är företaget i norr – där medarbetarna får ”svettlön”: 6000 kr/år

Relaterade artiklar

Person i hoodie med ryggen mot kameran
Hälsa

Deprimerade medarbetare gör manliga chefen osäker

Stigmatiseringen av psykisk ohälsa riskerar att underblåsas av manliga chefer, visar en ny studie. Men både manliga och kvinnliga chefer tycker det är stressande med medarbetare som lider av depression.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

fragortillmedarbetare
Arbetsmiljö

Tre frågor du borde ställa till dina medarbetare just nu

Under covid 19-krisen är det lätt att missa viktiga aspekter av ledarskapet. Här är tre frågor du borde ställa till dina medarbetare som chef.
Chef som sitter i hallkorridor
Arbetsmiljö

Larmsiffrorna: Varannan chef känner obehag inför att gå till jobbet

Allt fler chefer känner obehag inför att ”gå till jobbet”. Värst är det inom offentliga sektorn, enligt Jobbhälsobarometern 2020. Det är en markant försämring i år. Cheferna trivs varken med jobb eller arbetsuppgifter.
Ullustraton med stressad chef framför ett skrivbord på våren, samma chef som är lugnare på hösten.
Hälsa

Chefer mer stressade nu än före pandemin: "Tickande ohälsa"

Många chefer är mer stressade nu än före pandemin. Ändå verkar den ökade pressen från pandemins första akuta fas till viss del ha sjunkit undan. Det visar Chefs undersökning.
Två personer vid skrivbord, med orden
Hälsa

Här är orden från chefen – som skrämmer medarbetarna mest

Genom att anställda fick ha en pulsklocka på arbetstid undersöktes vilka ord från chefen som fick medarbetarnas puls att rusa.
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Johannes Schildt på Kry
Hälsa

Kry-chefen bryter tystnaden

Nu bemöter vd:n för nätläkarplattformen Kry den allvarliga kritik som riktats mot bolaget för att dränera den vanliga vården på resurser.