De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona

Hur motiverar man sina medarbetare att röra på sig under distansarbete? Det funderar många chefer och ledare på just nu. RFSL är en av de organisationer som har agerat – och infört 30 minuters friskvård per dag under corona.

Hälsa
Publicerad

Vad

För att få medarbetarna mer fysiskt aktiva under corona har RFSL infört 30 minuters friskvård.

Nytta

Uppslag på hur en arbetsplats kan motivera medarbetarna till rörelse under pandemin,
Kristina Ullgren, projektledare på RFSL, som infört 30 minuters friskvård varje dag

”Den som jobbar hemma missar ofta den rörelse som det innebär att ta sig till och från jobbet, röra sig i ett större kontorslandskap och gå till och från möten”, säger Kristina Ullgren, projektledare och fackligt ombud för Unionen på RFSL.

För att uppmuntra till rörelse även vid distansarbete har organisationen därför sedan 1 juni infört möjligheten till 30 minuters friskvård om dagen för alla medarbetare som jobbar mer än halvtid.

Hur kom ni på idén?
”Det var min kollega Linnea Risinger Nathanson som snappat upp att flera andra arbetsplatser inom civila samhället börjat med detta för att motivera till rörelse även vid distansarbete.”

”Under ett arbetsplatsmöte efterfrågade vår chef Pär Viktorsson Harrby också förslag gällande hur arbetsmiljön kunde förbättras under corona, och då kom det här upp som ett önskemål.”

Vad innebär det rent konkret att ha 30 minuters friskvård om dagen?
”Att arbetsplatsen temporärt inför friskvård i högre grad så länge hemarbete är standard på vår arbetsplats, just nu till och med 31 december 2020.”

”Medarbetarnas tidigare rätt till en timmes friskvård på arbetstid per vecka ändras alltså till 30 minuter friskvård under varje arbetsdag. Dessa 30 minuter kan inte flyttas till annan dag, utan avser per arbetsdag.”

”Detta gäller för personer som har en tjänstegrad på 51 procent eller mer. Medarbetare som arbetar 1-50 procent ges rätt till 15 minuter friskvård per dag.”

”Mäts” rörelsen på något vis?
”Genom vårt tidrapporteringssystem skriver medarbetarna upp om de tar ut friskvårdstiden och hur mycket. Vi följer även upp i samtal mellan kollegor och chefer.”

Vad säger medarbetarna om initiativet?
”Flera berättar att de använder halvtimmen på morgonen innan arbetsdagen, eller för en promenad/cykeltur efter lunch, eller så delar man upp den i mindre promenader/rörelsepauser under dagen för att dela upp arbetsdagen och få en nystart till nästa arbetsuppgift.”

”Vi har fått flera tack och uppskattningar via mail och under möten. De flesta verkar väldigt nöjda med initiativet och uppskattar att arbetsgivaren visar att man bryr sig om arbetsmiljön, även fast man mest jobbar hemma.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden