De 4 mest fruktade frågorna på intervjun – och hur du besvarar dem

Vad är din största svaghet? Vi vet alla att det finns frågor som är extra fruktade på arbetsintervjun. Här är 4 tips från Fast Company på hur du bäst besvarar dem.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Till vänster: Ensam kvinna sitter och väntar inför en intervju. Till höger: Man i kostym sitter vid ett bord och håller tummarna.

1. Varför vill du ha det här jobbet?

När du söker jobbet eller förbereder dig för intervjun, kom ihåg att göra lite anteckningar om vad som först lockade dig att söka. Vad var det som fick dig att ansöka? Arbetsbeskrivningen kanske matchade din arbetslivserfarenhet perfekt? Det kanske är ett företag du tycker om, en ny spännande chefsroll eller i en stad som är närmare din familj? Du kan alltid hitta något att lyfta fram. De som intervjuar dig kommer att vilja veta vad som motiverar dig och vad du letar efter i en roll eller ett team, så formulera ditt svar med det i åtanke.

2. Vad är din största svaghet?

Här ska du se upp och undvika att ditt svar blir ”förtäckt skryt”. Länge var det ganska accepterat att svara något i stil med ”jag är en perfektionist” eller ”jag tar på mig för mycket jobb”. Men nuförtiden vill rekryterare snarare få en känsla av hur mycket självinsikt du har och hur du hanterar svårigheter som uppstår. Du kan till exempel berätta om hur du har jobbat för att öka din kompetens inom något område. Du kanske var ett proffs på kreativt tänkande och strategi, men saknade kunskaper i data analys? Berätta om hur du insåg att det var en kompetens du saknade och hur du gick tillväga för att skaffa dig den.

3. Var ser du dig själv om 5 år?

Den här är knepig. Arbetsgivare vill ofta se hur seriöst du ser på rollen och hur/om du kan passa in i företagets långsiktiga planer. Men kanske vet du att du vill bo i en annan stad om fem år. Eller starta ett eget företag eller tillbringa mer tid med familjen. Du behöver inte avslöja allt om ditt privatliv och dina mål och drömmar. Du kan istället visa hur hängiven och engagerad du är genom att framhäva framgångar du redan haft, vidareutbildningar du gått och befordringar du fått, och berätta om hur du vill fortsätta att utvecklas och växa i din nästa roll som chef.

4. En oföutsägbar fråga, till exempel: Beskriv i detalj hur du löser den här specifika uppgiften.

En del företag använder fortfarande sådana frågor för att se hur du löser problem och hanterar oväntade situationer. Då du inte kan förbereda dig med ett exakt svar kan du istället tänka igenom vad som gör dig unik och reflektera över hur du löser problem och finner lösningar på hastigt uppkomna situationer. När du sedan väl får en sådan fråga på intervjun kommer du att vara mer redo att hantera situationen. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden