Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Forskning: Övermäktiga krav får chefer att sluta

Chefsuppdraget har svällt och kraven blivit övermäktiga, menar Linda Corin, doktor i arbetsvetenskap, som studerat anledningen till att chefer i offentlig sektor slutar på sina jobb.

Ledarskap
Publicerad
Kvinna som har händerna vid tinningarna

I studien, som är gjord vid Institutet för stressmedicin i Västra Götalandsregionen, har Linda Corin och Anna Cregård undersökt varför första linjens chefer inom offentlig sektor väljer att lämna sina jobb.

”Det handlar dels om att man känner sig isolerad och upplever stor distans till sin egen chef och högre ledning, som inte ger en stöd. Dels om att man har ett begränsat handlingsutrymme. Slutligen har vi också sett att chefsuppdraget har svällt och att kraven blir övermäktiga”, säger Linda Carin till fackförbundet Visions tidning Chefen i fokus.

Att fixa stopp i toaletten, skruva upp hyllor och byta däck är några av uppgifterna cheferna nämner att de gör utöver sina ordinarie arbetsuppgifter.

”När vi har slimmat organisationerna har vissa funktioner försvunnit, som till exempel vaktmästare, så det finns oerhört mycket som faller på chefer. Somliga måste byta däck, andra skruvar tillsammans med familjemedlemmar upp hyllor i klassrum, vissa måste fixa stopp i toaletten. Det är väldigt vardagliga saker som de måste ta hand om. Och det ser vi samtidigt som många chefer har väldigt många medarbetare som de ansvarar för”, säger Corin till tidningen.

Den offentliga sektorn står inför svårigheter med chefsförsörjningen, som ett resultat av en växande och åldrande befolkning. Fler chefer behövs samtidigt som allt fler går i pension. Trots att man inget hellre vill än att attrahera och behålla chefer, finns det väldigt lite forskning om varför cheferna väljer att sluta, menar författarna till studien.

Vad har de då kommit fram till skulle göra så att cheferna väljer att stanna?

”Rensa bland både uppgifter och styrning. Ge tillbaka handlingsutrymmet till cheferna och ge stöd uppifrån. Sen behöver chefer också bra stödfunktioner, de fullständigt skriker efter stöd från till exempel HR. I dessa tider när chefer går på knäna kan inte HR främst stötta via policy och verktyg, utan måste också ta ett större operativt ansvar”, säger Linda Corin till Chefen i fokus.

Läs mer

Läs Anna Cregårds och Linda Corins forskningsartikel ”Public sector managers: the decision to leave or remain in a job” I Human Resource Development International här:

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden