Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Låt inte krisen ta bort din framtidstro”

Vi går från en vår som vi aldrig kommer att glömma till en sommar som just nu är oviss, skriver Chefs chefredaktör och vd Cissi Elwin.

Pratade med min syster i går. Hon har varit sjuk i flera månader med andningsbesvär som fått henne att upprepade gånger söka sjukhusvård. Men varje gång har hon blivit hemskickad. Hon syresätter sig bra. De har skrivit covid i journalen, men de ser ingen anledning att ta något test. Det finns ändå inget de kan göra.

Träffade på en gammal kompis som blivit uppsagd från restaurangen hon arbetade på. Nu söker hon jobb, desperat. Men det är många som slåss om även de jobb som ingen förut ville ha.

Min styvmamma håller stenhårt på sina dagliga rutiner, gå ut och gå, göra hemmagympa med Sofia och äta minst ett lagat mål om dagen. Men det är svårt att inte veta hur länge detta ska pågå. När hon ska kunna träffa oss barn och barnbarn igen. Och det årliga midsommarfirandet blir nog inte av i år. Men hon är glad över balkongen.

Jag själv är som en labrador, vill vara med min flock. Mina kolleger, mina vänner och min familj är liksom allt. Själva meningen. Nu har jag inte träffat dem sedan allt tog fart. Jag är trött på att prata med krukväxterna, krama mina soffkuddar och köpa snittblommor som bara jag kan se.

Ovisshet, rädsla och oro har präglat oss ända sen i mars och nu går vi mot en sommar som inte heller blir som vanligt.

Jag tänker varje dag på hur tacksam jag är över att ingen av mina närmaste har blivit svårt sjuk, att ingen av dem har gått bort. Att jag själv, peppar peppar, hittills har klarat mig från smitta, att jag har ett jobb.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Trots det står jag snart inte ut med att inte få promenera hem hand i hand med Elle från förskolan, mysa med Julius och hans kattunge och pröva Ellens nya jordgubbsdoftande läppglans. Jag har inte ens sett mina egna barns nya lägenheter.

Vi är trötta nu. Slitna. Vi har ställt om och tänkt nytt och uppfunnit en massa nya, corona-anpassade lösningar. Men nu längtar vi efter ledighet. Inte det rastlösa vankandet i lägenheten som är både kontor och hem och där gränserna blir allt suddigare och känslan av overklighet smyger sig på.

Det är det enda som står klart efter den här tiden. Hur mycket vi behöver varandra. Alla sällskapsdjur har tagit slut och det är kö till att köpa marsvin. Vi längtar efter närhet, kramar och att få vara tillsammans.

Må denna sommar ge er det! Och jag hoppas att vi alla får ro att landa i det vi varit med om. Vissa saker som krisen lärt oss kanske gör oss klokare, mer rädda om det som är viktigt. Mer lyhörda för våra behov och andras. Och kanske är det karaktärsdanande att lära sig stå ut med ovisshet. Men låt inte krisen ta bort dina drömmar och din tro på framtiden. För en dag är det över. Glad sommar önskar jag er alla!

Tips från Cissi

Nektarin med grönt blad

Fruktiga favoriter
På sommaren är det härligt med frukt i mat. Byt till exempel ut gurkan mot äpple i tsatsiki (jag föredrar Pink lady, både syrligt och sött). Buffelmozzarella med tomat är en klassiker, men våga prova att byta tomaten mot en solmogen nektarin eller persika. Så gott!

Härliga Hugo
På temat frukt kan jag också tipsa om sommarens godaste drink: Hugo.
Per glas: 2 cl outspädd fläder­saft, 15 cl bubbel (med eller utan alkohol), 2 cl citronjuice, mynta efter smak, lime eller citronskivor och generöst med is. Svalkande och såååå gott!

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: Aldrig har behovet av goda ledare varit så stort som nu

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Möten är nästan alltid sämre live”

Fördelarna med videomöten är många. Så att ge sig i kast med möten på riktigt igen kan bli tufft, menar Chefs krönikör Per Grankvist. "Fysiska möten suger kraften ur mig!"
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

”När den invanda världsbilden gungar öppnas en möjlighet för dig att se dig själv klarare”, skriver Linda Waxin i sin nya krönika.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det är nu krisen börjar tära på oss”

Hur mår du? Den frågan känns numera inte helt bekväm att ställa. Jo, men det är väl okej, är det vanligaste svaret. För det är nu krisen börjar tära på oss.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
cissielwinfitbit
Krönikor

Cissi Elwin: ”Min fitbit frågar om jag är en supermänniska”

Cissi Elwin skriver om sin nya besatthet: promenader.