Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Att ”jobba hemma”. Hur många gånger har ni upplevt att någon som säger att den inte kommer in i morgon mötts av kontorets humorist som gör citationstecken med fingrarna i luften?

Eller kanske har du själv försökt skoja till det efter att ett litet styng av skuld drabbat dig när du känt att din egen soffa vore en skön arbetsplats dagen efter.

Det finns fortfarande något lite skolkigt med att jobba hemma. Det är finare att komma tidigt till jobbet och sitta av sina timmar. Då kan alla se att man sliter och ingen kan komma och säga något. Man har gjort rätt för sig. Men är det verkligen så säkert?

Jag har infört fria arbetstider på alla arbetsplatser där jag har varit chef de senaste 20 åren. Och jag kan bli förvånad över att det fortfarande är kontroversiellt. Jag vet inte hur många gånger medarbetare har uttryckt sin oro över hur andra kommer och går. Eller andra chefer som tycker att det är svårt med en medarbetare som kommer sent och går tidigt. Helt enkelt smiter. Hur ska de ha koll på vad personen gör när de inte ser dem? Hur ska de veta att de gör sina 40 timmar i veckan?

pergran

Läs också: Per Grankvist: Idioterna klarar sig så länge ingen ställer frågor

Men om du mäter tid så är det enda du faktiskt vet just det – hur många timmar en viss person har vistats i lokalerna. För att ta reda på vad den har uträttat krävs helt andra verktyg. Bland annat måste du förstå den personens arbetsuppgifter och ha ett hum om hur lång tid det är rimligt att de tar. Sedan måste du väga det mot den totala arbetsbördan och vad andra med liknande uppgifter hinner med. Du måste också fundera på om du som chef har gett tillräckliga förutsättningar, om ni arbetar tillräckligt smart. Och så måste du PRATA med personen ifråga. Vara tydlig med dina förväntningar. Vara tydlig med om de inte uppfylls.

Det är svårare och kräver mycket mer än att mäta tid. Men det är långt mer effektivt och ger dina anställda chans att jobba på ett sätt som tillåter olika arbetssätt och gör det lättare att få ihop livets alla delar.

globaluppvarmning

Läs också: Cissi Elwin: Jag har insett att vi radikalt måste ändra vår livsstil

Det finns en liten smitare i oss alla i perioder. Men det går inte att komma undan om man förstår sitt ansvar och börjar styra sig själv. Man kan lösa sina arbetsuppgifter på en massa olika sätt, på olika platser och på olika lång tid. Men på dagens alltmer specialiserade arbetsplatser måste var och en göra sitt jobb. Det finns ingen annan som kan det. Och då är det faktiskt inte ett problem VAR du gör det. Utan HUR och ATT det görs.

Cissi tipsar

Tekopp, gräddkanna och tekanna

Samlas vid grytorna
I helgen bjöd min svärson Nichlas på den godaste Boeuf Bourguignonen jag någonsin ätit. Det är mat som tar tid. Mat som kan stå och puttra hela dagen när man jobbar hemma…

Här kommer Nichlas tre hemligheter bakom höstens bästa köttgryta:

• Skumma av fettet som flyter upp till ytan med jämna mellanrum

• Brinn av (han är kock i botten så det är så han pratar) köttet i omgångar. Stek INTE allt på en gång.

• Karamellisera pärllöken i smör, salt och socker innan du lägger den i grytan.

Tid för te
Vardagslyx. Ta te-drickandet till nya höjder och beställ från Fortnum and Masons webbshop och få det hemskickat – före Brexit.

 

grafik-chefer-jobbar-hemma

Läs också: Chefer jobbar hemma – för att få vara ifred

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: Hur makt korrumperar är en fråga som alla chefer måste förhålla sig till

Jag är tvungen att se tv-bilderna om och om igen för att försöka förstå att det vi såg verkligen hände. Så svårt är det att fatta det som ägde rum den 6:e januari i Washington DC.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag har redan tänkt ut en ny utmaning för januari”

”Entusiasmen från chefsgruppens medlemmar var måttlig. För att inte säga obefintlig. Vaddå stegtävling?”, skriver Cissi Elwin om reaktionerna på hennes förslag om att alla medarbetare ska gå 10 000 steg fyra dagar i veckan. Här berättar hon om hur det har gått. 
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Äntligen kan jag berätta...!”

Det verkar inte finnas en enda person på Linkedin som heter Narcissus, varken i för- eller i efternamn. Men dragen uppträder hos många. De syns tydligast när någon inleder ett inlägg med orden ”Äntligen kan jag berätta...”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: "Glöm balans i livet, leve kvalitetsvila!"

Balans i livet i varje given stund är en utopi för en individ med det yttersta ansvaret, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Det är helt enkelt inte kul längre”

”Jag tänker inte komma med några klämkäcka råd. Eller prata om vilka fantastiska möjligheter digitaliseringen ger. Den tiden är förbi", skriver Chefs krönikör Siri Wikander. 
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
stefanlofven
Krönikor

Hej nya värld – management by skuld och pekpinnar

Vårens peppande medarbetarsamtal med medborgarna har ersatts av bister besvikelse. Chefs krönikör och vice vd Calle Fleur spanar kring toppolitikernas nya tonträff under corona-pandemin.