Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Att ”jobba hemma”. Hur många gånger har ni upplevt att någon som säger att den inte kommer in i morgon mötts av kontorets humorist som gör citationstecken med fingrarna i luften?

Eller kanske har du själv försökt skoja till det efter att ett litet styng av skuld drabbat dig när du känt att din egen soffa vore en skön arbetsplats dagen efter.

Det finns fortfarande något lite skolkigt med att jobba hemma. Det är finare att komma tidigt till jobbet och sitta av sina timmar. Då kan alla se att man sliter och ingen kan komma och säga något. Man har gjort rätt för sig. Men är det verkligen så säkert?

Jag har infört fria arbetstider på alla arbetsplatser där jag har varit chef de senaste 20 åren. Och jag kan bli förvånad över att det fortfarande är kontroversiellt. Jag vet inte hur många gånger medarbetare har uttryckt sin oro över hur andra kommer och går. Eller andra chefer som tycker att det är svårt med en medarbetare som kommer sent och går tidigt. Helt enkelt smiter. Hur ska de ha koll på vad personen gör när de inte ser dem? Hur ska de veta att de gör sina 40 timmar i veckan?

pergran

Läs också: Per Grankvist: Idioterna klarar sig så länge ingen ställer frågor

Men om du mäter tid så är det enda du faktiskt vet just det – hur många timmar en viss person har vistats i lokalerna. För att ta reda på vad den har uträttat krävs helt andra verktyg. Bland annat måste du förstå den personens arbetsuppgifter och ha ett hum om hur lång tid det är rimligt att de tar. Sedan måste du väga det mot den totala arbetsbördan och vad andra med liknande uppgifter hinner med. Du måste också fundera på om du som chef har gett tillräckliga förutsättningar, om ni arbetar tillräckligt smart. Och så måste du PRATA med personen ifråga. Vara tydlig med dina förväntningar. Vara tydlig med om de inte uppfylls.

Det är svårare och kräver mycket mer än att mäta tid. Men det är långt mer effektivt och ger dina anställda chans att jobba på ett sätt som tillåter olika arbetssätt och gör det lättare att få ihop livets alla delar.

globaluppvarmning

Läs också: Cissi Elwin: Jag har insett att vi radikalt måste ändra vår livsstil

Det finns en liten smitare i oss alla i perioder. Men det går inte att komma undan om man förstår sitt ansvar och börjar styra sig själv. Man kan lösa sina arbetsuppgifter på en massa olika sätt, på olika platser och på olika lång tid. Men på dagens alltmer specialiserade arbetsplatser måste var och en göra sitt jobb. Det finns ingen annan som kan det. Och då är det faktiskt inte ett problem VAR du gör det. Utan HUR och ATT det görs.

Cissi tipsar

Tekopp, gräddkanna och tekanna

Samlas vid grytorna
I helgen bjöd min svärson Nichlas på den godaste Boeuf Bourguignonen jag någonsin ätit. Det är mat som tar tid. Mat som kan stå och puttra hela dagen när man jobbar hemma…

Här kommer Nichlas tre hemligheter bakom höstens bästa köttgryta:

• Skumma av fettet som flyter upp till ytan med jämna mellanrum

• Brinn av (han är kock i botten så det är så han pratar) köttet i omgångar. Stek INTE allt på en gång.

• Karamellisera pärllöken i smör, salt och socker innan du lägger den i grytan.

Tid för te
Vardagslyx. Ta te-drickandet till nya höjder och beställ från Fortnum and Masons webbshop och få det hemskickat – före Brexit.

 

grafik-chefer-jobbar-hemma

Läs också: Chefer jobbar hemma – för att få vara ifred

Relaterade artiklar

linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Nu behövs episka ledare”

Stunden för episkt ledarskap är här. Omfamna krisen och var den bästa ledaren du någonsin varit, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Konsultchefen Sebastian Persson jobbar och studerar samtidigt. Foto: Niklas Björling
Annonssamarbete Chef + SBS Exective MBA

Dubbellivet som ger ett karriärlyft

En fot i akademiska studier. Den andra i chefsvardagen. ”Både jag och min arbetsgivare utvecklas och tjänar på det”, säger managementkonsulten Sebastian Persson om Executive MBA-utbildningen han går på Stockholms universitet.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Även de högsta cheferna balanserar på slak lina”

Hur leder man i en tid av alltfler och alltmer omvälvande förändringar? I sin nya krönika berättar Cissi Elwin om sina största utmaningar just nu och hur hon gör för att lära sig av de bästa.

linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Hur ser din energikalkyl ut?”

Hur stort ansvar tar du över din egen energikalkyl? Går den ihop? Och om inte, vilka konsekvenser får det för din livsglädje, din hälsa, dina nära relationer, dina medarbetare och era resultat? Det skriver Linda Waxin om i sin första krönika för Chef – och ger dessutom några tips på hur du kan få det att fungera.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vi blir fula av stressen”

Vi blir fula av stressen. Fula mot oss själva, fula mot andra. Därför är mitt nyårslöfte för hela decenniet att VÄGRA stressen, skriver Cissi Elwin.
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Säg som det är – du jagar status”

Vi människor är av naturen lata och söker därför den snabbaste vägen för att öka vår status. Det förklarar varför vettiga människor tappar huvudet för att låtsas som om de är nära vän med en välkänd person i sociala medier, skriver Per Grankvist i sin krönika.
Få skräddarsydd spetskompetens på plats på tre månader. Michael Egnell på Experis Academy förklarar hur. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis Academy

Här är företagens nya snabbväg till spetskompetens

Rekrytering, intensivutbildning och introduktion – på bara tre månader.
”De som kommer från oss blir produktiva från dag ett”, säger Michael Egnell på Experis Academy.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag var en tjuv – därför fick jag sparken”

Jag darrade och stammade. Men han gav sig inte. Här skulle statueras exempel. Här skulle alla få se vad som hände om man gjorde fel. Här skulle jag få bära skammen omgiven av alla mina arbetskamrater.