Cissi Elwin

Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Att ”jobba hemma”. Hur många gånger har ni upplevt att någon som säger att den inte kommer in i morgon mötts av kontorets humorist som gör citationstecken med fingrarna i luften?

Eller kanske har du själv försökt skoja till det efter att ett litet styng av skuld drabbat dig när du känt att din egen soffa vore en skön arbetsplats dagen efter.

Det finns fortfarande något lite skolkigt med att jobba hemma. Det är finare att komma tidigt till jobbet och sitta av sina timmar. Då kan alla se att man sliter och ingen kan komma och säga något. Man har gjort rätt för sig. Men är det verkligen så säkert?

Jag har infört fria arbetstider på alla arbetsplatser där jag har varit chef de senaste 20 åren. Och jag kan bli förvånad över att det fortfarande är kontroversiellt. Jag vet inte hur många gånger medarbetare har uttryckt sin oro över hur andra kommer och går. Eller andra chefer som tycker att det är svårt med en medarbetare som kommer sent och går tidigt. Helt enkelt smiter. Hur ska de ha koll på vad personen gör när de inte ser dem? Hur ska de veta att de gör sina 40 timmar i veckan?

pergran

Läs också: Per Grankvist: Idioterna klarar sig så länge ingen ställer frågor

Men om du mäter tid så är det enda du faktiskt vet just det – hur många timmar en viss person har vistats i lokalerna. För att ta reda på vad den har uträttat krävs helt andra verktyg. Bland annat måste du förstå den personens arbetsuppgifter och ha ett hum om hur lång tid det är rimligt att de tar. Sedan måste du väga det mot den totala arbetsbördan och vad andra med liknande uppgifter hinner med. Du måste också fundera på om du som chef har gett tillräckliga förutsättningar, om ni arbetar tillräckligt smart. Och så måste du PRATA med personen ifråga. Vara tydlig med dina förväntningar. Vara tydlig med om de inte uppfylls.

Det är svårare och kräver mycket mer än att mäta tid. Men det är långt mer effektivt och ger dina anställda chans att jobba på ett sätt som tillåter olika arbetssätt och gör det lättare att få ihop livets alla delar.

globaluppvarmning

Läs också: Cissi Elwin: Jag har insett att vi radikalt måste ändra vår livsstil

Det finns en liten smitare i oss alla i perioder. Men det går inte att komma undan om man förstår sitt ansvar och börjar styra sig själv. Man kan lösa sina arbetsuppgifter på en massa olika sätt, på olika platser och på olika lång tid. Men på dagens alltmer specialiserade arbetsplatser måste var och en göra sitt jobb. Det finns ingen annan som kan det. Och då är det faktiskt inte ett problem VAR du gör det. Utan HUR och ATT det görs.

Cissi tipsar

Tekopp, gräddkanna och tekanna

Samlas vid grytorna
I helgen bjöd min svärson Nichlas på den godaste Boeuf Bourguignonen jag någonsin ätit. Det är mat som tar tid. Mat som kan stå och puttra hela dagen när man jobbar hemma…

Här kommer Nichlas tre hemligheter bakom höstens bästa köttgryta:

• Skumma av fettet som flyter upp till ytan med jämna mellanrum

• Brinn av (han är kock i botten så det är så han pratar) köttet i omgångar. Stek INTE allt på en gång.

• Karamellisera pärllöken i smör, salt och socker innan du lägger den i grytan.

Tid för te
Vardagslyx. Ta te-drickandet till nya höjder och beställ från Fortnum and Masons webbshop och få det hemskickat – före Brexit.

 

grafik-chefer-jobbar-hemma

Läs också: Chefer jobbar hemma – för att få vara ifred

Relaterade artiklar

cissimedcitat1800
Krönikor

Cissi Elwin: "Äntligen får jag min längtan stillad!"

Att spela in Chefs podd live gör att jag äntligen får träffa människor igen, skriver Chefs Cissi Elwin. ”Det är fascinerande att höra toppledarna berätta om hur de hanterat krisen både professionellt och privat.”

Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Det är vårt ansvar att ta tillvara på lärdomarna från krisen”

”Ingen ville ha corona. Den innebär stort lidande. Neddragningar, alla som har blivit sjuka, människor som dött och alla som jobbat natt och dag för att rädda liv. Men nu när den är här så är coronakrisen ändå en möjlighet för oss”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander. 
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Motgiftet finns i var och en av oss”

”Jag vill tro att motgiftet för de skräckexempel på ledare vi just nu ser finns i var och en av oss och i de handlingar vi väljer att utföra varje dag”, skriver Chefs vd Cissi Elwin i sin senaste krönika. 
callefleurjanneandersson
Krönikor

Janne Andersson och konsten att leva sina värderingar

Ledarskap handlar om att leva som man lär. Att hävda att man har starka värderingar räcker inte långt när verkligheten avspeglar något annat, skriver Chefs Calle Fleur.
Fanny Widman
Krönikor

Fanny Widman: ”Sluta snacka värderingar – börja leva dem!”

”Att en pr-byrå eller managementkonsult tar fram tre värdeord och trycker upp roll-ups med ledar- och medarbetarkriterier får sällan någon större effekt”, skriver Chefs krönikör Fanny Widman. 
kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Den gamla goda tiden kommer inte tillbaka”

”Det är otroligt pinsamt med ledare som fortfarande säger saker som: 'Alla borde jobba på kontoret för då vet man iallafall att de jobbar'”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.