Åsa Paborn är direktor på Stockholms Stadsmission och träffade Cissi Elwin i senaste avsnittet av Chef Dilemma

Chefen för Stockholms Stadsmission: ”Vi ser nya grupper som behöver ökat stöd”

Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. ”Men ljuset överväger”, säger hon i podden Chef Dilemma.

Åsa Paborn klev in som direktor och operativt ansvarig för Stockholms Stadsmission mitt under den pågående pandemin. Inte helt enkelt, berättar hon för Chefs chefredaktör Cissi Elwin i det nya avsnittet av ledarskapspodden Chef Dilemma.

”Det är något av det mest utmanande jag har varit med om i mitt yrkesverksamma liv. Att börja ett jobb utan att kunna träffa sin personal ordentligt.”

”Jag som verkligen hade tänkt ägna den första tiden att vara ute så mycket jag kan i verksamheten för att lära känna organisationen och medarbetarna, fick stryka ganska mycket och har suttit hemma på Teams istället.”

”Digitala möten fungerar bra när det handlar om att mötas en till en, eller med människor som man känner. Men det är inte det bästa sättet när man ska lära känna nya personer. Så fort det blir svåra frågor där många personer ska träffas och lösa komplexa problem, då blir det besvärligt.”

”Om vi långsiktigt bara skulle jobba hemifrån skulle vi tappa väldigt mycket av kultur och att bygga gemensam värdegrund. Vi är en så värdegrundsdriven organisation, där är det supercentralt att få tid för de mellanmänskliga mötena, vid kaffemaskinen och i lunchrummet.”

Cissi Elwin: Vad är ditt värsta dilemma just nu?
Åsa Paborn: ”Pandemin. Arbetet på distans. Det kan också bli ett glapp mellan ett huvudkontor där medarbetare jobbar hemifrån, och all verksamhet där man ständigt är på plats.”

”Det finns också en risk med vårt fokus, att viktiga strategiska utvecklingssatsningar skjuts på framtiden.”

Era verksamheter riktar sig till dem som redan innan pandemin hade det svårast i samhället. Hur mår de idag?
”Vi märker ju av förändringar i samhället på ett väldigt påtagligt sätt. De som har levt i utsatthet och haft det tufft redan innan pandemin får det många gånger ännu tuffare i pandemin.”

Nu ser man nya grupper som behöver ökat stöd och hjälp. Personer utan fasta jobb som har blivit uppsagda. Unga personer som är trångbodda och inte kan studera hemma av olika orsaker – allt från att de inte har wifi till att hemmet är otryggt. Psykiskt och fysiskt våld i hemmet ökar.

”I en tid när vi är hänvisade till våra hem, och hemmet inte är tryggt – vad gör man då”, frågar Åsa Paborn.

Åsa Paborn

Bor: Nacka i Stockholm med sin man och två vuxna barn och en hundvalp.

Karriär: Ny direktor på Stockholms Stadsmission i juni 2020. Tidigare vd på Studieförbundet Bilda, direktör på Utbildningsradion, kanalchef på Sveriges Radio och programdirektör på SBS/Discovery.

”Man kanske faktiskt inte heller har mat.  Vi ser en matfattigdom som ökar hos många av våra grupper.”

”Det är många personer som betalar höga hyror på andrahandsmarknaden i Stockholm som har fått det tuffare med inkomsterna under den här perioden, som vänder sig till oss för att få mat, värme eller en sovplats.”

”Ytterligare en grupp som vi upptäckte i våras, som vi inte har sett riktigt tidigare, är pensionärer, äldre personer som vände sig till vår öppna verksamhet för att få en matlåda. Det fick oss att fundera på om det här var en ny grupp utsatta personer? Det visade sig att det många gånger handlade om en social isolering i första hand. En ensamhet. Många äldre har farit illa psykiskt under den här perioden.”

Ett ökat tryck, ett större behov, men också en väldigt kraftig smittspridning i Stockholm, personal du ska värna om och resurser som inte räcker till. Hur får du ihop det här?!

”Ja…fantastiska chefer och medarbetare som alla verkligen drivs av en otroligt stark vilja att göra gott. Det har aldrig varit en fråga om vi ska stänga ner. Man har verkligen känt stundens allvar. Det är i en kristid som vi kan göra störst skillnad, för de många.”

Åsa Paborn märker att medarbetare är mer slutkörda nu, än under våren.

”Så vi är väldigt noggranna med att hela tiden utgå från medarbetarnas och verksamhetens behov. Att fylla på med vikarier, med händer och fötter in i verksamheten, för att hjälpa till.”

Man pratar mycket om att unga så tydligt söker sig till värderingsstyrda företag. Märker ni av det? Är det lätt för er att rekrytera till exempel?

”Ja, folk vill jobba med något som gör skillnad på riktigt. Många kommer från andra verksamheter. Kanske har man drivit företag och arbetat med plus och minus och vad som ska vara på sista raden och känner: Nu vill jag ägna resten av min yrkesverksamma karriär åt någonting som betalar till samhället eller bidrar till att göra skillnad för många.”

Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, under poddinspelningen med Cissi Elwin

Läs också: Arbetsförmedlingens generaldirektör: ”Våga visa din sårbarhet”

Stockholms Stadsmission har 556 helårsanställda personer anställda. Dessutom arbetar drygt 400 volontärer i verksamheten. En av dem är Kronprinsessan Victoria.

Ni har en tung styrelse.
”Det har varit en tradition ända sedan Antonia Ax:son Johnson var styrelseordförande. Alla tidigare ordföranden är fortfarande engagerade och styrelsen är otroligt viktig och bidrar verkligen med sin kompetens.”

Du och dina medarbetare ser mycket elände. Hur hanterar du det, för egen del och som chef?
”Absolut, vi ser mycket elände. Men vi ser också mycket hopp, hos varje individ. Det finns ofta ett ljus, även i de mest hopplösa situationerna. Det kan finnas ett leende, ett skratt, det kan finnas galghumor kring sin egen situation. Många av oss som jobbar i organisationen ser det nog inte som tungt, utan som ljust. Därför att man är med och bidrar till något bättre. Man kan inte göra allt, men man kan göra en liten del. Så ljuset överväger.”

Missa inte senaste avsnittet av Chef Dilemma, där Åsa Paborn även pratar om: 

 • Hur årets julfirande för Stockholms fattiga blir.
 • Riskerna hon ser med distansarbete.
 • Vilka som är de nya grupperna av utslagna som söker hjälp i Stockholm.
 • Ökande matfattigdom.
 • Arbetet med Stockholms Stadsmissions värdegrund.
 • Stödet till medarbetare som ser mycket elände.
 • Skillnaden att leda volontärer som inte får lön.
 • Hur hon hanterar konflikter.
 • Företag som vill ha samarbeten för att verka goda.
 • Nya sätt att jobba med samarbeten för ett bättre samhälle.

Fakta: Stockholms Stadsmission

 • Stockholms Stadsmission är en av tio fristående ideella Stadsmissioner i Sverige.
 • Här driver man flera akutboenden, härbärgen, familjehem och stödboenden för hemlösa, dagverksamheter och rådgivning.
 • Utöver insamlade gåvor så får Stockholms Stadsmission sina intäkter från 20 sociala företag (secondhandbutiker, Remake, Matmissionen och Grillska huset). Vinst återinvesteras i verksamheterna.
 • Omkring 600 personer arbetstränar i verksamheterna varje år.
 • Dessutom driver man skolor för omkring 3000 studenter.
 • Över 33 000 personer lever i hemlöshet i Sverige. Här kan du läsa årets hemlöshetsrapport.
chef-dilemma-podd-1800-1
Chef Dilemma

Podd: Åsa Paborn

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin Vahid Zohali, Sverigechef IBM Finns där poddar finns!

cajsa_kaarme
Annonssamarbete

Ställ frågan som minskar sjukskrivningar bland kollegor

Hur vi mår under en arbetsvecka går upp och ner. Men märker du att en kollega mår allt sämre är det viktigt att agera. "Det kan vara svårt att prata om hur vi mår, men att våga fråga är viktigt", säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare.
Anna Wikland under inspelningen av podden Chef dilemma, tillsammans med Cissi Elwin
Digital utveckling

Anna Wikland om mardrömschefen, AI – och varför hon går 18200 steg om dagen

”Det finns otroligt stora möjligheter i den snabba digitaliseringen, men då måste chefer och företag agera direkt”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland i nya avsnittet av Chef Dilemma.
kompass-2
Annonssamarbete

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

martinlundstedtanna
Ledarskap

Volvos vd: ”Du kan aldrig lura dina medarbetare”

I sin allra första långa poddintervju någonsin berättar Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt om vad han lärt sig som ledare under krisen.

En stolpe med tre olika skyltar som pekar åt olika håll med texterna: bra, bättre, bäst.
Beslutsfattande

Så fattar du klokare beslut 2022

Vill du bli bättre på att fatta beslut och hålla i presentationer och möten under nästa år? Då kan du ta del av följande tips om klokt beslutsfattande från böckerna av den inflytelserika psykologprofessorn Daniel Kahneman.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Björn Zoëga och Cissi Elwin.
Beslutsfattande

Sjukhusdirektören: "Läget på Karolinska var mycket värre än jag trodde"

Under pandemins början var Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska, inställd på att han kunde dö. I det nya avsnittet av podden Chef Dilemma berättar han också om hur han vände miljardunderskott till vinst och varför vården behöver sluta se sig som offer.
nyfiknachefer
Beslutsfattande

Nyfikna chefer fattar bättre beslut

Nyfikenhet är en förutsättning för den transformativa tillväxt som vi behöver just nu. Forskningen visar på många av dess överraskande fördelar för affärerna.
waxholm
Beslutsfattande

Hotelldirektören: "Vi behöver stödpengarna nu!”

En orimlig regelbörda och långsam hantering av coronastöden är på väg att knäcka besöksnäringen, menar Thérèse Liljeqvist, vd på anrika Waxholms Hotell.

Liten hund på ett kontor
Arbetsmiljö

Husdjur på jobbet? Här är reglerna som gäller

Hemmajobb och ökad isolering har gjort att många skaffat husdjur under pandemin. Vad händer med dem när vi går tillbaka till arbetsplatserna? Chef reder ut vad som gäller kring att ha husdjur på jobbet.
tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Collage av vaccination/människor i kö
Beslutsfattande

Chefer som går före i vaccinationskön bryter mot lagen

Rubrikerna har varit många och svarta om ledare som gått före i vaccinationskön eller gett familjemedlemmar vaccin. Att som chef gå före eller göra avsteg från rangordningen strider mot svensk rätt, menar Niklas Juth, docent vid Karolinska Institutet.