Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Chef Weekly med Calle Fleur: ”Länge leve medelmåttan”

chef weekly Välkommen till utgåva 37 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Stormen före lugnet

När jag skriver detta är jag precis hemkommen från en två dagars styrelsekonferens strax utanför storstan. Vi har stött ekonomin, blött strategin – och blickat in i framtiden. Bland annat bjussade jag på en trendspaning utifrån senaste veckornas utgåvor av Chef Weekly. Ni trogna läsare har redan järnkoll, förstås, men roligt att se att spaningarna även verkar uppskattas i den analoga världen.

Vi fick dessutom ett högintressant och, för ovanlighetens skull, optimistiskt gästspel om AI från författaren och föreläsaren Andreas Ekström. En snabbversion hittar du här. (och om du inte redan har läst – missa för allt i världen inte Ekströms gästkrönika om hur chefer ska tackla AI-utvecklingen på Chef.se).

I övrigt är väl det mesta som vanligt den här tiden på året. Vi ojar oss över ekonomin. Vi väntar på det där magiska ögonblicket när kontorets HIPPO (”highest paid person’s opinion”) börjar säga “vi tar det i augusti”. Och sen väntar förhoppningsvis semester.

Till dess verkar följande frågor uppta det mesta av chefernas tid enligt svaren på Chefs LinkedIn (ca 2 000 svar):

Länge leve medelmåttan

Som en högst naturlig uppföljare till vinterns följetong om ”quiet quitting” kommer nu spaningarna om medelmåttans återkomst. Trendspanaren Bengt Wahlström sammanfattar  frågan i sitt läsvärda nyhetsbrev: ndividualismens tidevarv, som inleddes under 1970-talets slut med benägen hjälp av SAF-kampanjer som ”Satsa på dig själv”, och som förstärkts under 2010-talets jakt på det perfekta Instagram-livet, har peakat. Vi är olyckligare än någonsin och går allt längre i vår ouppnåeliga strävan efter perfektion – vilket väl illustreras av det aktuella exemplet med utbrett fusk på elitskolan Campus Manilla.

Vi chefer lägger massor av tid och energi på att attrahera och behålla talanger, och avveckla de som inte levererar, men tar kanske de 90 procent där emellan för givet? För att vara en attraktiv abetsgivare för de många behöver vi förstås fundera på det här. Svenska Dagbladets artikel ”Så blev det fult att vara en medelmåtta” är en bra introduktion i ämnet.

Rekommenderar även Susanne Nyströms roliga ledarkrönika i DN: ”Du är förmodligen en genomsnittlig medelmåtta – var glad för det”: ”De som alltid siktar mot stjärnorna (…) mår ofta sämre. (…) Ett eller ett par pinnhål längre ner är det däremot ganska bekvämt. Det är där alla vi som inte är vår generations Rembrandt, Mozart eller da Vinci huserar. Vi som inte vinner Oscarsstatyetter och Guldbollar, inte skapar nästa Spotify eller månraket – och som sannolikt hade bott kvar i grottor om ingen annan uppfunnit huset.” Alla som känner igen sig räcker upp en hand.

Du ska vara på jobbet, punkt slut

Så beskriver gamle Stenbeck-direktören Lars-Johan Jarnheimer inställningen till distansarbete i ett av bolagen han är ordförande för, i en läsvärd intervju med Dagens Industri. På tal om medelmåttor, fortsätter Jarnheimer att lägga ut texten om att högpresterare alldeles säkert presterar även på hemmakontoret, men att det motverkas av att lågpresterarna presterar ännu sämre när de inte är på arbetsplatsen: Jag inbillar mig att effektiviteten är bättre och högre om du är på jobbet, säger han. Uppfriskande övertydligt, får man säga.

Bossware – en oundviklig utveckling?

Omni skriver om juridikprofessorn Nita Farahanys nya, uppmärksammade bok The battle for your brain – defending the right to think freely in the age of neurotechnology. Boken beskriver den “oundvikliga” utvecklingen mot ökad övervakning av våra hjärnor. Eller “bossware”, som det också kallas.

Redan idag använder 8 av de 10 största privata arbetsgivarna i USA någon form av övervakningsmjukvara mot anställda – och i princip alla uppger att de har sparkat folk sedan de började använda mjukvaran. Det kan handla om program som tar skärmdumpar under arbetsdagen, bevakar frekvensen på tangentbordstryck eller mäter tonfall i skrift och tal. Inte särskilt modernt, förstås, men arbetslivet i USA sticker ofta ut negativt.

Själv ställer jag mig frågan: Vilken chef har tid med detta? Och: Även om tid mirakulöst finns, låter det knappast som rätt sak att prioritera.

Tack för din tid! Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Jobbfestival för alla

I veckan besökte jag Jobbfestivalen i Kungsträdgården i Stockholm. 80 utställare och intressanta panelsamtal om hur vi ska lyckas skapa en inkluderande arbetsmarknad som är till för alla – på riktigt. Det här är en fråga som jag brinner för – och som vi kommer att återkomma till i Chef under hösten!

Redaktionens val från Chef.se

RÖster om chef weekly

Ville bara säga att jag verkligen uppskattar dina pricksäkra, snärtiga rader som får mig att tänka till! Gillar dina spännande kopplingar och samband och därtill oftast jordnära summeringar. Tack!”

Bulls Eye som vanligt i Chef Weekly! Bra med lite nyansering i en tillvaro som förefaller kännetecknas av uppfattningen ”bra eller dåligt.

“Jag vill bara skriva och säga att jag tycker du har verkligen träffat rätt i tonalitet med Chef Weekly – lagom långt, roligt, nyttigt och med en glimt i ögat – så bra!”

“Calle, jag älskar’t! Kort, koncist och allt jag hinner läsa på en vecka. Fortsätt gärna skicka till mig.”

“Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

“Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

“Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

“Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

“Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden