Lobbar för empatiskt och agilt ledarskap: ”Alla kan lära sig!”

Med Gerhard Bley som vd växte Kavli från 400 miljoner till över en miljard i omsättning. Hur blev det möjligt? Genom ett empatiskt, agilt ledarskap, menar han i sin bok Det Empatiska Ledarskapet.

Ledarskap
Publicerad
Gerhard Bley

Vad är empati?

”För mig är det ett begrepp som handlar om att verkligen förstå andra människor, sätta sig in i deras situation och känna var de är och vilka behov de har.”

Kan vem som helst utöva ett empatiskt ledarskap?

”Man kan lära sig! Vissa har mer fallenhet än andra. Men man behöver en teoretisk grund, förstå effekten av ett empatiskt ledarskap. Och det krävs träning i att vara empatisk. En del behöver mer träning, feedback och kanske lite coachning. Samtidigt är det väldigt enkelt: Börja med att ställa frågor och lyssna på svaren.”

Att systematiskt införa ett empatiskt ledarskap – hur gör man det?

”Om man ska få en kollektiv effekt av ett empatiskt ledarskap måste man bygga en hel kultur omkring det. Och för att få den fulla kraften krävs en strategisk agenda. Man måste jobba med det dagligen, som med vilken affärsplan som helst. Det är ett långsiktigt arbete som handlar om tron på människor, att skapa tillit, trygghet och inkludering. Allt det där bygger på relationer och därför tar det lite tid.”

Du skriver om ett empatiskt, agilt ledarskap – hör de två sakerna ihop?

”Ja, det handlar i båda fallen om att möta organisationen och individen där den är. Att få alla att agera, växa, bidra och känna sig trygga.”

För många år sedan pratade man om ”EQ” – hur förhåller det sig till det empatiska ledarskapet?

”I stället för de traditionella personlighetstesterna har vi jobbat med emotionella kapaciteter i ett testverktyg som bygger på EQ, men är mer utvecklat.”

Kan man räkna på det empatiska ledarskapet?

”Jag tycker inte att man ska räkna på allt. Man måste också tro på något. Därför är empiri viktigt och vi skapade goda resultat med det empatiska ledarskapet på Kavli. Man kan titta på sig själv – i vilken miljö tror jag att jag kan prestera bäst? Då kommer svaret ganska självklart. Men man ska också läsa boken utifrån perspektivet – vad är det för samhälle jag vill ha? Vi har skapat ett materialistiskt samhälle där dimensionen av att vara en människa förtvinar. Vi behöver bli snällare. Då kommer vi att må bättre och prestera bättre.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden