Chef testar: Helena Stjernholm, vd Industrivärden

Kommunikation
Publicerad
Med ett lyssnande, inkluderande och engagerande ledarskap, som bygger på tanken att alla ska bidra, lyckas Helena Stjernholm vinna medarbetarnas respekt. Foto: Yvonne Åsell, TT-bild

År 2015 var ett jobbigt, minst sagt tungt, år för investmentbolaget Industrivärden.

I media rullades historia efter historia upp. Det talades om hur Sverker Martin-Löf, styrelseordförande i såväl Industrivärden som papperskoncernen SCA, där Industrivärden var storägare, lät hämta sina jakthundar med SCA:s privatjet, om styrelsen som tog helikoptern till älgjakten och om att samma sällskap, tillsammans med sina familjer, flögs till internationella fotbollsmatcher.

Detta samtidigt som SCA genomförde omfattande personalnedskärningar.

Läs också: Petter Stordalen: ”Jag struntar i om ni svär över mig”

Både Sverker Martin-Löf och Industrivärdens vd Anders Nyrén, som satt i SCA:s styrelse, fick avgå.

När krutröken hade lagt sig presenterades Anders Nyréns efterträdare:

Helena Stjernholm. Foto: Industrivärden

Helena Stjernholm, tidigare delägare och Sverigechef på IK Investment Partners.

”Vem? Sverigechef var?”, frågade sig nog många.

Om styrelsen, nu med fastighetskungen Fredrik Lundberg i ordförandestolen, genom sin rekrytering ville vädra ut unken gubbkultur var det en fulländad värvning. Här kom en ny, yngre chef, en kvinna och fotbollsmorsa från Bromma som saknar jaktlicens.

Men Helena Stjernholm uppfattades som ett bra val på betydligt fler sätt än så.

Helena Stjernholm

Gör: Vd på Industrivärden.

Ålder: 46.

Familj: Man och två söner.

Bor: Bromma, Stockholm.

Karriär i korthet: Examen vid Handelshögskolan i Stockholm. 1997–1998 konsult vid Bain & Company, 1998–2015 riskkapitalbolaget IK Investment Partners (började som analytiker och slutade som partner och Sverigechef). 2015 vd för Industrivärden.

Industrivärden är en liten organisation att leda. Bakom den förgyllda entrén till jugendhuset på Storgatan 10 på Östermalm i Stockholm sitter 25 medarbetare.

Men mätt i makt och pengar är Industrivärden en jätte, som äger företag till ett värde på 80 miljarder kronor tillsammans.

Här finns till exempel Handelsbanken, Skanska, Sandvik och Volvo. Indirekt kan man säga att Helena Stjernholm har makt över Volvos 100 000 anställda. För sådan är Industrivärdens affärsidé – att genom sitt ägarinflytande söka påverka de bolag som man är delägare i och därmed skapa värde åt aktieägarna, så kallat aktivt ägande.

När Helena Stjernholm började i september 2015 hade den externa bilden av företaget fått sig en rejäl törn, men det drygt 70-åriga företagets kultur hade stått förvånansvärt intakt.

Industrivärden beskrivs som en arbetsplats med ett öppet arbetsklimat, låg personalomsättning och med ”respekt” och ”förståelse” som honnörsord. Samtidigt tycktes det också finnas en öppenhet för förändring, då hösten när Helena Stjernholm tillträdde.

Genom att försiktigt skruva på en rad olika reglage har Stjernholm skapat ett lugn, en struktur och ett arbetssätt som är mer effektivt än tidigare, enligt Chefs källor. Det har tillkommit nya interna rutiner, till exempel nyordning för möten där det i förväg är tydligt vad som är beslutsmöten och vad som är informationsmöten, en del personer har bytt roller, andra har bytts ut.

Själv sägs Helena Stjernholm planera som bäst när hon får placera ut gula post-it-lappar på sitt annars välstädade skrivbord.

Läs också: 5 punkter som avgör din attraktionskraft

Bland det första hon gjorde när hon började på Industrivärden var att ta fram en ny vision för företaget som sedan dess långsamt har fått sjunka in i organisationen. Hon har format sitt team, möblerat om och åstadkommit en ”blandning mellan det gamla och det nya”, som de som Chef har talat med uttrycker det. Och dessutom höjt takhöjden en smula i de anrika lokalerna.

Helena Stjernholm i samspråk med Fredrik Lundberg, Industrivärdens styrelseordförande och storägare, under årsstämman i våras. Foto: Malin Hoelstad, TT-bild

Helena Stjernholm tillbringade hela 17 år av sitt yrkesliv på IK Investment Partners. Hon började som analytiker och slutade som delägare och chef på Sverigekontoret i Stockholm.

På vägen formades hennes ledarskap.

Här lärde hon sig inte bara att leda den dagliga verksamheten på kontoret, utan även styrning i de bolag som företaget har investerat i, de så kallade innehavsbolagen. Genom att sitta med i styrelser och valberedningar har hon blivit bra på det där med att försiktigt skruva på reglagen, inte minst genom att långsiktigt bygga team. Hon har en uttalad ambition att öka andelen kvinnor i de styrelser där hon verkar.

Bland de teamansvariga på Industrivärden finns en kvinna (av totalt fem), i ledningen är Helena Stjernholm ensam kvinna (av tre) och i styrelsen finns tre kvinnor (av totalt åtta). De åtta innehavsbolagens styrelser består i genomsnitt av 31 procent kvinnor.

Som vd för riskkapitalbolaget IK Investment Partners var Helena Stjernholm en av aktörerna bakom det privata vårdföretaget Attendo. Här med koncernchefen Henrik Borelius. Foto: Paul Hansen, TT-bild

Hon sägs se till människors värderingar, inte bara kompetens, när hon rekryterar.

”Hon ser till vilket behov som finns och sitter inte fast i tanken om att det måste vara en viss person”, säger en hög medarbetare.

På IK Investment Partners drillades också Helena Stjernholms arbetsmoral.

Hon har en hög arbetskapacitet.

”När man är mitt i en deal jobbar man dygnet runt. Jag vet inte hur man orkar med det, men man bara gör det. Man får offra en massa. Det är inte alltid man hinner med att bada barnen på kvällen. Men det var aldrig något gnäll från henne”, säger en före detta kollega.

Med åren sägs hon ha blivit bättre på att hantera balansen mellan arbete och fritid. Hon hämtar kraft vid fotbollsplanen, som åskådare när hennes barn spelar, eller i löparspåret.

Läs också: 9 säkra tecken på att du saknar balans i livet

Det berättas att hon också lägger in ett antal timmar per vecka där hon inte har möten, och inte hanterar det kortsiktiga. Hon kallar det för desk time.

För många är Helena Stjernholm en förebild för att hon tagit sig fram som kvinna i en tämligen manlig värld – vissa som Chef har talat med väljer att kalla den ”grabbig”.

Så gör vi Cheftestet: 

Cheftestet bygger på gedigen research och intervjuer med en mängd personer – alltid minst tjugo – som arbetar och har arbetat med den berörda chefen. Vi talar med personer på olika nivåer och från olika sammanhang där de samarbetat nära med chefen, allt för att förmedla en så bred och rättvis bild som möjligt. Utifrån detta analyserar Chef ledarskapet hos chefen i fråga och sätter betyg enligt de kriterier som vi anser känne­tecknar ett gott ledarskap.

”Det är nog lätt att dras med i den ibland hårda stämningen, men hon tappar inte fotfästet”, säger en medarbetare.

”Hon tillför något speciellt, det är en maskulin värld, med många alfahannar, så hon är en bra motvikt. Hon är självklart ambitiös och tävlingsinriktad hon också, men har ett mjukare sätt”, säger en kvinnlig kollega från IK Investment Partners.

Det finns många likheter mellan IK Investment Partners och Industrivärden. Det är relativt små organisationer, där expertisen är hög och medarbetarna är vana vid att jobba självständigt. Många har jobbat länge och är trygga i sina roller.

Här passar Helena Stjernholms inlyssnande och respektfulla ledarstil väl in. Hon är bra på att släppa ansvar och att hålla sig borta från att peta i detaljerna.

”Hon är intresserad av människor, hon har en human stil när hon leder. Hon har alltid delegerat och vill att folk ska växa, det är det mest centrala. Hon kommer överens med många människor och har en bra touch för att hitta fram, även i svåra situationer”, säger en medarbetare på Industrivärden.

I en artikel förra året uppmärksammade Nya Kristinehamns-Posten hur stadens dotter avancerat till topposten i Industrivärden.

För att vara bolag som handlar med makt är både Industrivärden och IK Investment Partners byggda på förvånansvärt lite hierarki. Medarbetarna och cheferna beskrivs arbeta nära varandra, det tycks finnas en prestigelöshet och ett tydligt gemensamt fokus på affärerna.

Det är Helena Stjernholm som ytterst ansvarar för de beslut som fattas, men hon tvekar inte att kavla upp ärmarna och bli en del i teamet.

”Hon var delaktig, hon var inte en sådan som skickade de mer juniora på att sitta sent på kvällarna, hon var en del av teamet trots att hon kommit till en högre position”, säger en medarbetare från IK-tiden.

Vem som helst sägs våga knacka på hennes dörr och ställa en fråga. Det upplevs vara så Helena Stjernholm vill ha det.

Läs också: Ebba Blitz karriärtips: Våga släppa taget

”Man kunde alltid prata med henne om stort som smått”, säger en medarbetare.

Alla åsikter på bordet, så beskrivs hennes devis.

Industrivärden är ett investmentbolag med stora innehav i bland
annat Handelsbanken, SCA, Volvo och Ericsson. Foto: Industrivärden

”För att passa i en sådan miljö ska man vara öppen och ärlig, inte rädd för diskussioner. Även vid de tillfällen då jag har en motsatt åsikt blir det aldrig något problem”, säger en annan medarbetare.

Helena Stjernholms filosofi bygger på att engagemang ger bättre resultat än att peka med hela handen. Om gruppen gemensamt fått sätta målet blir fler engagerade än om chefen själv bestämmer vad som ska göras.

Detta må låta som självklarheter för många ledare, men det är viktigt att komma ihåg att Helena Stjernholm är chef i en verksamhet med medarbetare som är vana vid att jobba självständigt och där maximering av vinst är en viktig drivkraft i jobbet.

Flera medarbetare beskriver det som en rätt tuff miljö och i en sådan krävs både mod och integritet för att göra de där små justeringarna på reglagen. Då blir också involvering ett mer effektivt sätt att motivera än att dunka i ryggen eller ge feedback.

I denna miljö utgör Helena Stjernholm med sin ledarstil något av en udda fågel. I en intervju har hon sagt att ”hon vill skapa evolution snarare än revolution” och det stämmer bra in på medarbetarnas bild av henne.

”I dag är det fler som har möjlighet att påverka hur vi agerar än tidigare. Tidigare fanns diskussion men i slutändan var det inte ett gemensamt beslut”, säger en hög chef inom Industrivärden.

Helena Stjernholm inhämtar ett brett beslutsunderlag.

”Hon talar med många, tänker en stund för att kunna bli trygg i det”, säger en av hennes med-arbetare.

Resultat

Ledarstil 5/5

Ett lyssnande, inkluderande och engagerande ledarskap som bygger på tanken att alla ska bidra. Lyckas vinna medarbetarnas respekt, trots att hon står för ett mjukare ledarskap i en traditionellt lite tuffare bransch. Har stor branschkompetens. Genom att försiktigt skruva på en rad reglage har hon skapat ett lugn, en struktur och ett arbetssätt som sägs vara mer effektivt än tidigare.

Delegering 4/5

Har höjt takhöjden på sin arbetsplats. Månar om allas engagemang och bjuder in till diskussion. Är bra på att släppa ansvar och att hålla sig borta från att peta i detaljerna.

Motivation 4/5

Har förstått att de väldigt drivna och självständiga medarbetarna bäst motiveras genom involvering. Har skapat en vision tillsammans med gruppen. Är mån om att lyssna in och har fått medarbetarna att förstå att de får vara med och bidra.

Konflikthantering 4/5

Inte konflikträdd, kan sätta ner foten när det behövs. Annars bra på att inte låta känslorna styra utan hålla igen och förbli saklig även i stridens hetta.

Kommunikation 5/5

Rak och tydlig. Förstår vikten av att leda med hjälp av kommunikation. Lika bra på att förklara vision för medarbetarna som verksamhetens upplägg för en utomstående. En god talare.

Beslutsfattande 4/5

Tar god tid på sig att samla in beslutsmaterial och låta det sjunka in. Involverar andra, men är tydlig med vem som fattar beslut. Det finns tillfällen då det långsamma tempot skapar frustration.

Rekrytering 4/5

Det är genom teambyggandet som hon kan påverka de bolag som Industrivärden har ägande i. Sätter värderingar lika högt som kompetens, vilket skapar dynamiska team. Har som ambition att öka andelen kvinnor i de styrelser där hon verkar.

Bland de teamansvariga på Industrivärden finns en kvinna (av fem), i ledningen är Helena Stjernholm ensam kvinna (av tre) och i styrelsen finns tre kvinnor (av åtta).

Personlighet 4/5

Många har ganska snabbt fått eventuella fördomar om Helena Stjernholm som distanserad krossade när de har träffat henne. Bjuder på sig själv, är varm och rolig. Har blivit bättre på att ha en sund balans mellan arbete och fritid.

Då blir besluten väl underbyggda. Å ena sidan. Å andra sidan kan det ta lång tid. Förekommer det någon kritik mot hennes ledarskap är det just detta, att långsamheten ibland föder frustration.

”I vissa sammanhang, i synnerhet när det gäller en internationell nivå, där många har olika åsikter och dessutom olika värdegrunder, kunde man ibland efterlysa en lite tuffare hållning. Hon skulle behöva sätta ner foten lite tydligare och säga ’nu är det färdigresonerat’”, säger en kollega från IK Investment Partners.

Andra lyfter fram det konsensusdrivna och eftertänksamma som en god egenskap.

Helena Stjernholm utmanar gärna sina medarbetare. En medarbetare beskriver det så här:

”Hon ställer inte krav som hon vet att jag inte klarar av. Hon är duktig på att uppskatta folks kompetens, att se vad de kan göra eller inte, och sedan driva dem i den riktningen.”

Hennes kommunikativa förmåga hör definitivt till hennes paradgrenar. Ganska snabbt såg hon ut att vänja sig vid den offentlighet som hennes nya jobb innebär. Hon har blivit en uppskattad föreläsare och gjort bra ifrån sig i mediala sammanhang.

”Hon tänkte utanför boxen, hon tog ner budskapet till en väldigt basic nivå så att gemene man kunde förstå. Hon kunde förklara på ett sätt som min mormor skulle förstå”, säger en tidigare medarbetare som jobbade nära Stjernholm.

Denna förmåga, i kombination med hennes stora engagemang, har haft betydelse för att lyfta fram riskkapitalistbolagens funktion i Sverige, hävdar flera källor.

Läs också: 5 tips när kollegan blir din chef

Internt har denna tydlighet varit viktig, inte minst på hennes nuvarande arbetsplats.

”Hon är lätt att kommunicera med. Det är inte som det är hos många andra, att man måste gissa hälften. Hon förser mig med de uppgifter jag behöver. Och om jag inte skulle dela hennes uppfattning om något kunde jag rycka tag i henne och fråga, ’pratar vi om samma sak?’. Och hon finns alltid tillgänglig, oavsett hur chokad kalendern är”, säger en nära medarbetare.

I Helena Stjernholms händer blir kommunikationen ett styrverktyg.

”Det underlättar mycket för henne, att hon är rak i sin kommunikation, hon behöver inte gå in och detaljstyra och kräva saker, hon har redan talat om att det är så här hon vill ha det. Det gör att alla förstår och att jobbet flyter på lättare”, säger en hög chef.

Även när det uppstår konflikter omkring henne upplevs hon rak och tydlig. Här visar hon upp ett stort tålamod.

”Hon visar aldrig att hon är arg eller upprörd. Hon är duktig på det, att inte bli arg i stundens hetta. Vissa är impulsiva, men Helena tänker igenom saker. Det blir aldrig aggressivt”, säger en tidigare nära medarbetare.

Men självklart finns även stunder när Helena Stjernholm blir stressad. Så har det till exempel varit i samband med Ericsson, ett av de bolag som Industrivärden står nära.

”Ibland är det extra stressigt, då frågar man inte hur helgen var”, säger en nära medarbetare.

På IK Investment Partners kunde det ibland stå en övergiven, ljummen kopp te kvar på bänken i köket.

Då visste man att Helena Stjernholm hade en sådan dag.

En medarbetare från den tiden skrattar när detta kommer på tal.

Kommunikation är ett av Helena Stjernholms starka områden. Rak och tydlig, en god talare, är omdömet. Foto: Industrivärden

”Ja, det hände ofta. Hon gjorde i ordning sitt te, men så dök det upp något och så gick hon i väg. Man visste alltid vems det var.”

Helena Stjernholm svarar:

”Ledarskap är helt centralt för att få en organisation att nå uppsatta mål och jag tror att man som ledare ständigt måste jobba med och utveckla sitt ledarskap. Jag känner till stor del igen mig i beskrivningen, både vad gäller de mer positiva kommentarerna och de områden där det finns potential för förbättring.

Att formulera ett mål och sedan arbeta tillsammans , i med- och motgång, för att uppnå detta är oerhört stimulerande. När fokus ligger på målet, engagemanget är stort och alla drar åt samma håll då flödar energin.

Jag har haft förmånen att få arbeta med många olika personer med varierande bakgrund och i olika roller, vilket har varit och är otroligt utvecklande. Jag försöker hela tiden ta intryck av goda exempel på ledarskap i min omgivning och är ödmjuk inför de råd jag fått här. För mig är ledarskapet en spännande och livslång resa med många utmaningar längs vägen.”

/Helena Stjernholm, vd Industrivärden

Läs också: Mall för utvecklingssamtal – prova på gratis!

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.