5 tips när kollegan blir din chef

Du vet den där trevliga kollegan som du brukade hänga med på aw:n och luncha minst en gång i veckan med? Hen har nu blivit din chef. Så hur bör er vänskaps- och jobbrelation se ut i fortsättningen?

Konflikthantering
Publicerad

Bland de scenarion som kan uppstå när maktförhållanden mellan forna kollegor/vänner förskjuts på en arbetsplats är kanske ett av de vanligare att den nya chefen låtsas att absolut inget kommer att förändras. För det kommer det, om inte för er så för gruppen i stort.

Ett exempel man kan tänka sig är att om ni fortsätter att umgås som inget har hänt så kommer era övriga arbetskamrater troligtvis att notera detta, vilket skulle kunna skapa frågor internt.

En annan möjlig händelseutveckling är den omvända – en väldigt radikal förändring i ert sociala samspel. Det kan i så fall bero på att makten stigit den nyutnämnda chefen åt huvudet.

Harvard Business Review ger några goda råd för att tackla risker som dessa när din jobbarkompis helt plötsligt blir din överordnade. Här följer en sammanfattning av dem.

Vad du bör göra – och inte

Acceptera situationen. Ta inte eventuella förändringar i relationen personligt.

Förvänta dig inte privilegier – men var medveten om att de kan finnas där. Det är möjligt att du har din forna kollegas öra mer än andra, men det är lika troligt att hen kommer att försöka behandla alla så lika som möjligt.

Prata om det. Om inte din nya chef tar upp läget, gör det själv. Det kan räcka med att säga ungefär ”Vad kul det ska bli att jobba med dig i din nya roll.”

Stötta. Ställ upp om det rör ett projekt som hen kan göra avtryck med.

Säg sanningen. Fjäska inte, berätta om det är något som oroar er i teamet och ge ärlig feedback kring hur personen i fråga funkar i sin nya roll.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden