forgifta

5 tips när kollegan blir din chef

Du vet den där trevliga kollegan som du brukade hänga med på aw:n och luncha minst en gång i veckan med? Hen har nu blivit din chef. Så hur bör er vänskaps- och jobbrelation se ut i fortsättningen?

Bland de scenarion som kan uppstå när maktförhållanden mellan forna kollegor/vänner förskjuts på en arbetsplats är kanske ett av de vanligare att den nya chefen låtsas att absolut inget kommer att förändras. För det kommer det, om inte för er så för gruppen i stort.

Ett exempel man kan tänka sig är att om ni fortsätter att umgås som inget har hänt så kommer era övriga arbetskamrater troligtvis att notera detta, vilket skulle kunna skapa frågor internt.

En annan möjlig händelseutveckling är den omvända – en väldigt radikal förändring i ert sociala samspel. Det kan i så fall bero på att makten stigit den nyutnämnda chefen åt huvudet.

Läs också: Petter Stordalens nya krönika: ”Jag struntar i om ni svär över mig”

Harvard Business Review ger några goda råd för att tackla risker som dessa när din jobbarkompis helt plötsligt blir din överordnade. Här följer en sammanfattning av dem.

Vad du bör göra – och inte

Acceptera situationen. Ta inte eventuella förändringar i relationen personligt.

Förvänta dig inte privilegier – men var medveten om att de kan finnas där. Det är möjligt att du har din forna kollegas öra mer än andra, men det är lika troligt att hen kommer att försöka behandla alla så lika som möjligt.

Prata om det. Om inte din nya chef tar upp läget, gör det själv. Det kan räcka med att säga ungefär ”Vad kul det ska bli att jobba med dig i din nya roll.”

Stötta. Ställ upp om det rör ett projekt som hen kan göra avtryck med.

Säg sanningen. Fjäska inte, berätta om det är något som oroar er i teamet och ge ärlig feedback kring hur personen i fråga funkar i sin nya roll.

Läs också: 3 dåliga mejlvanor att göra sig av med

Relaterade artiklar

Meghan Markle och prins Harry
Konflikthantering

”Kungliga krisen symbolisk för ett ledarskap i förändring”

När prins Harry och Meghan förklarade att de inte längre fogar sig i ledet utan tänker bo halva året i Kanada gruffar farmor drottning Elizabeth. Men ledarskapsexperten Alexander Holmberg myser: ”Det här är exakt vad många styrelser och vd:ar brottas med i dag.”
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
Två män i samtal.
Konflikthantering

Viktigaste tipset för svåra samtal

Många chefer drar sig för svåra samtal. Kommunikationsexperten Leena Männik Styren vill med boken Chefens 42 samtal – samtal du våndas inför och alla andra samtal ge konkreta verktyg för dialoger om allt från löner till kränkningar och missbruk.

gretathunbergaretsperson
Konflikthantering

Greta Thunbergs 4 viktigaste ledaregenskaper

Som första svensk någonsin har klimataktivisten Greta Thunberg fått utmärkelsen Årets person av amerikanska tidskriften Time. Här är fyra saker du som ledare kan lära dig av henne.

rpc
Konflikthantering

Rikspolischefen: ”Så arg får du bli som chef”

I podden Chef Dilemma svarar rikspolischef Anders Thornberg på hur mycket känslor man får visa som chef: ”Jag hade rätt hett humör när jag var yngre, jag också.”

nypoddigen
Konflikthantering

Få hjälp av toppcheferna – i Chefs nya podd

I Chefs nya podd delar toppchefer med sig av sina erfarenheter och hjälper vanliga chefer med deras dilemman. ”Vi vill ta samtalet bortom ledarskapsklyschor och istället prata konkret kring vardagsledarskap och rollen som chef,” säger Cissi Elwin, programledare.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Kvinna vid datorn, julgran bredvid.
Konflikthantering

Frånvaro-mejl? Undvik dessa tre dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.