ibrahim-khalifa-och-ida-texell
Ida Texell. Foto: Brandkåren Attunda

Brandchefen: Så ska fler kvinnor bli chefer

Räddningstjänsten är en av Sveriges minst jämställda organisationer. Endast fyra procent av alla som jobbar inom organisationen kvinnor. Av de 160 höga chefer som är anställda är endast tre kvinnor.

”Det är 1,8 procent! Det är så bedrövligt! Det stör mig. Jag undrar varför det är så när det finns duktiga tjejer. Vart tar de vägen?” säger Ida Texell, förbundsdirektör för brandkåren Attunda.

Hon är nu i full gång att starta nätverket Magma med ambitionen att öka kvinnliga anställda inom räddningstjänsten och speciellt få in fler kvinnor på chefspositioner.

Bakgrunden till initiativet kommer från kommentarer Ida Texell hört som, ‘kvinnor vill inte bli chefer’ eller ‘det finns ju inga kvinnor att rekrytera’.

Ida Texell. Gör: Förbundsdirektör, brandkåren Attunda. Bor: Sollentuna med man och två barn. Bakgrund: Kommer från Kristianstad. Studerade brandingenjör i Lund, blev operativt befäl i Lund och senare.. Aktuell: Har startat nätverket Magma Kuriosa: Kommer i höst vara chef på heltid och studera en master i Business administration på Stockholms universitet. ”Jag har så bra chefer under mig nu, så det kommer gå lysande.” Ida Texell
Gör: Förbundsdirektör, brandkåren Attunda.
Ålder: 35
Bor: Sollentuna med man och två barn.
Bakgrund: Kommer från Kristianstad. Studerade brandingenjör i Lund, blev befäl i Malmö och sedan operativ chef.
Aktuell: Har startat nätverket Magma
Citat: ”Nu har jag så duktiga chefer runt mig. Då är det läge att hämta energi utifrån,” om att hon i höst är chef på heltid och samtidigt pluggar en master i Business Administration på Stockholms universitet.

”Det är klart att de finns! Det var vad jag reagerade på. Vi har ju ett av Sveriges viktigaste jobb i en offentlig organisation reglerad med skattemedel. Då ska vi representera samhället och se till att arbeta med värdegrund och jämställd service,” säger Ida Texell.

Inspirerad av projekt som Styrelsekraft, Ruter dam och Battle of the Numbers började Ida Texell plantera idén om nätverket hos möjliga samarbetspartners och fick dem med sig. Sedan började de titta på vilka kvinnliga chefer som fanns inom svensk krisberedskap, som brandingenjörer och befäl.

”Det var framförallt viktigt att ta hål på ballongen av felaktiga uppfattningar och okunskap. ‘Kolla, det finns kvinnliga ledare! De vill visst bli chefer!’,” säger Ida Texell.

Nätverket har kartlagt runt 30 kvinnliga ledare och nu återstår arbetet att kontakta dem, få med dem i nätverket och jobba med dem i rekryteringsprocesser. En hemsida är under uppbyggnad och i höst planerar Magma både föreläsningar och workshops om bland annat genuskoder och coachningsstudier.

”Vi ska hitta vägar att stötta varandra och få insikten att ‘jag är inte ensam och jag kan ta för mig få kraft av det här’,” säger Ida Texell.

Kommer ni att klara av att finansiera och genomföra det här? 
”Ja, det är jag helt säker på! Finns det ett behov och tycker folk det här är bra så löser det sig. Inga problem! Man kan inte tvinga folk att söka jobb men man kan se till att de känner sig bekväma i att göra det och bidra till att de kan nå sin fulla potential.”

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
 • Konkreta råd i ditt chefskap
 • Användbara metoder och verktyg
 • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

farberger1
Beslutsfattande

Ica-vd:n får pris som årets HBTQ

”Det känns helt fantastiskt”, säger Caroline Farberger.

Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

ishtarkronika
Beslutsfattande

Ishtar Touailat: ”Är du här för att stanna?”

Ishtar Touailat är ny krönikör i Tidningen Chef. Här är hennes premiärtext om hur mycket värderingar betyder för ett ledarskap.
experterna-2
Beslutsfattande

Experterna: Så blir du en bättre chef

Ett nytt chefsår är här. Har du lovat att 2019 ska bli året då du stressar mindre, blir effektivare, rekryterar bättre och får jobbets lågpresterarare på banan igen? Bra! Våra experter ger dig några råd på vägen.
borsvd
Beslutsfattande

Rekordökning: 65 procent fler kvinnliga vd:ar i Sverige

Antalet kvinnliga vd:ar i Sverige ökar rekordsnabbt. Det gör att Anna kan bli det vanligaste vd-namnet 2026, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright.
stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
vinst
Mångfald

De gick från 2 kvinnliga chefer – till 55 procent

Stamnät, elförsörjning, infrastruktur – av tradition en mansdominerad sektor. Ändå har Svenska Kraftnät lyckats närma sig en jämn köns­fördelning.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
 • Konkreta råd i ditt chefskap
 • Användbara metoder och verktyg
 • Relevanta erbjudanden