ibrahim-khalifa-och-ida-texell
Ida Texell. Foto: Brandkåren Attunda

Brandchefen: Så ska fler kvinnor bli chefer

Räddningstjänsten är en av Sveriges minst jämställda organisationer. Endast fyra procent av alla som jobbar inom organisationen kvinnor. Av de 160 höga chefer som är anställda är endast tre kvinnor.

”Det är 1,8 procent! Det är så bedrövligt! Det stör mig. Jag undrar varför det är så när det finns duktiga tjejer. Vart tar de vägen?” säger Ida Texell, förbundsdirektör för brandkåren Attunda.

Hon är nu i full gång att starta nätverket Magma med ambitionen att öka kvinnliga anställda inom räddningstjänsten och speciellt få in fler kvinnor på chefspositioner.

Bakgrunden till initiativet kommer från kommentarer Ida Texell hört som, ‘kvinnor vill inte bli chefer’ eller ‘det finns ju inga kvinnor att rekrytera’.

Ida Texell. Gör: Förbundsdirektör, brandkåren Attunda. Bor: Sollentuna med man och två barn. Bakgrund: Kommer från Kristianstad. Studerade brandingenjör i Lund, blev operativt befäl i Lund och senare.. Aktuell: Har startat nätverket Magma Kuriosa: Kommer i höst vara chef på heltid och studera en master i Business administration på Stockholms universitet. ”Jag har så bra chefer under mig nu, så det kommer gå lysande.” Ida Texell
Gör: Förbundsdirektör, brandkåren Attunda.
Ålder: 35
Bor: Sollentuna med man och två barn.
Bakgrund: Kommer från Kristianstad. Studerade brandingenjör i Lund, blev befäl i Malmö och sedan operativ chef.
Aktuell: Har startat nätverket Magma
Citat: ”Nu har jag så duktiga chefer runt mig. Då är det läge att hämta energi utifrån,” om att hon i höst är chef på heltid och samtidigt pluggar en master i Business Administration på Stockholms universitet.

”Det är klart att de finns! Det var vad jag reagerade på. Vi har ju ett av Sveriges viktigaste jobb i en offentlig organisation reglerad med skattemedel. Då ska vi representera samhället och se till att arbeta med värdegrund och jämställd service,” säger Ida Texell.

Inspirerad av projekt som Styrelsekraft, Ruter dam och Battle of the Numbers började Ida Texell plantera idén om nätverket hos möjliga samarbetspartners och fick dem med sig. Sedan började de titta på vilka kvinnliga chefer som fanns inom svensk krisberedskap, som brandingenjörer och befäl.

”Det var framförallt viktigt att ta hål på ballongen av felaktiga uppfattningar och okunskap. ‘Kolla, det finns kvinnliga ledare! De vill visst bli chefer!’,” säger Ida Texell.

Nätverket har kartlagt runt 30 kvinnliga ledare och nu återstår arbetet att kontakta dem, få med dem i nätverket och jobba med dem i rekryteringsprocesser. En hemsida är under uppbyggnad och i höst planerar Magma både föreläsningar och workshops om bland annat genuskoder och coachningsstudier.

”Vi ska hitta vägar att stötta varandra och få insikten att ‘jag är inte ensam och jag kan ta för mig få kraft av det här’,” säger Ida Texell.

Kommer ni att klara av att finansiera och genomföra det här? 
”Ja, det är jag helt säker på! Finns det ett behov och tycker folk det här är bra så löser det sig. Inga problem! Man kan inte tvinga folk att söka jobb men man kan se till att de känner sig bekväma i att göra det och bidra till att de kan nå sin fulla potential.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
 • Konkreta råd i ditt chefskap
 • Användbara metoder och verktyg
 • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

vinst
Mångfald

De gick från 2 kvinnliga chefer – till 55 procent

Stamnät, elförsörjning, infrastruktur – av tradition en mansdominerad sektor. Ändå har Svenska Kraftnät lyckats närma sig en jämn köns­fördelning.

Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

stock
Karriär

Trendbrott – efter 226 år: Hon blir chef över New York-börsen

Det tog 226 år – men nu är det klart. Från och med på fredag är det Stacey Cunningham som är ordförande för New York-börsen och blir därmed den första kvinnan på posten.
Alla vinnare på Chefgalan 2018
Mångfald

Här är de: Sveriges 7 bästa chefer

Under Chefgalan på Grand Hotel den 8 mars 2018 delades priser ut till landets bästa chefer. Här är alla vinnare i respektive kategori. Stort grattis! 
lisa_lindstrom_1200-2
Mångfald

Lisa Lindström: ”Med henne tänker jag alltid större”

Lisa Lindström, hyllad och prisad vd på Doberman, har haft en enda kvinnlig chef under karriären. Tur att det var den bästa. ”Hon är brutalt uppriktig och ger mig motstånd”, säger hon om Eva Swartz Grimaldi.
sissela
Mångfald

Sissela Kyle: ”Tack Gun, du var störtskön!”

För skådespelaren, komikern och teaterchefen Sissela Kyle finns en kvinnlig chef som betytt massor för henne. ”Hennes integritet parad med vänlig nyfikenhet var så inspirerande”, säger hon om skådespelaren och regissören Gun Arvidsson, som avled 2004.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
petter-hav1-2
Mångfald

Petter Stordalen: ”Utan dig hade jag varit slutkörd”

De gav sig ut i det okända tillsammans. Nu vill norske hotellkungen och Chefs krönikör Petter Stordalen hylla den modiga kvinna som vågade satsa allt. ”Tack för ditt mod att lämna det trygga!”
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
 • Konkreta råd i ditt chefskap
 • Användbara metoder och verktyg
 • Relevanta erbjudanden