mindfulness-ikea
Foto: Mats Samuelsson

Mindre stress och bättre flyt med mindfulness

Med regelbunden mindfulnessträning lyckades Ikea of Sweden höja medarbetarnas produktivitet och samtidigt minska deras stress. Dessutom kan träningen komma att bli en viktig konkurrensmässig fördel.

Har du någon gång funderat på att börja träna mindfulness regelbundet? Då vet du kanske också hur svårt det kan vara att hålla fast vid rutinen. Ett företag som har hittat en lösning på detta är Ikea of Sweden i Älmhult. Sedan ett och ett halvt år tillbaka erbjuder företaget, som ansvarar för utveckling av produktsortimentet till Ikea-koncernen, sina medarbetare möjligheten att träna mindfulness på arbetstid en kort stund varje dag.

Pär Stenmark, chef för product requirements and compliance, är en av de chefer som har deltagit i projektet och som själv regelbundet tränar mindfulness med sina medarbetare.

”Det började med att hr-avdelningen bjöd in till en inspirationsföreläsning där Martin Ström (författare till Fokus på jobbet) och några andra berättade om mindfulness och projektet ’The potential project’. Efter det kände jag att det här är någonting för oss”, säger han.

Pär Stenmark tipsar:

1. Se till att ha en lång förberedelsetid så att alla som är intresserade har möjlighet att planera in träffarna i sin kalender.

2. Spela in föreläsningarna. På så sätt kan även de som inte kan vara med ta del av kunskapen.

3. Ha rimliga förväntningar och hoppas inte på några resultat över natten. ”Bli ve” som vi säger i Älmhult.

4. Delta i träningen. Som chef räcker det inte med att säga att ”här har vi ett bra verktyg”. Du måste själv vara delaktig och bli en i gänget.

För att få alla bitar på plats krävdes en del förberedelser, men drygt ett halvår senare var satsningen igång. Den inledande delen bestod av åtta föreläsningar under lika många veckor. Varje föreläsning hade ett eget tema inspirerat av mindfulness, exempelvis acceptans eller nybörjarsinne. Även en kortare övning ingick.

För att de som inte hade möjlighet att närvara skulle kunna ta del av kunskapen spelades föreläsningarna in.

En viktig del handlade om att ge deltagarna en bättre förståelse för hur hjärnan fungerar och hur den påverkas av mindfulness.

”Det tycker jag har varit en av de stora styrkorna med programmet. Inte minst insikten om att det går att skapa nya neurologiska banor i hjärnan på samma sätt som du kan träna upp din kondition, lära dig att spela ett instrument eller bygga muskler”, säger Pär Stenmark.

Efter föreläsningsserien tog den renodlade mindfulnessträningen vid. De medarbetare som deltar i träningen samlas varje morgon klockan 8.30 i ett rum på Ikea i Älmhult. Mötena tar tio minuter per tillfälle.

För att utvärdera projektet fick deltagarna fylla i olika typer av enkäter före och efter den första delen av projektet. Resultatet visade bland annat att stressen minskade med 27 procent samtidigt som fokus och produktivitet ökade med 19 respektive 7 procent. Dessutom skulle 100 procent av deltagarna rekommendera programmet till andra.

Eftersom det inte handlar om någon vetenskaplig undersökning vill Pär Stenmark ta siffrorna med viss försiktighet. Däremot menar han att resultaten ligger i linje med tidigare studier kring mindfulness – och han är övertygad om att träningen har gett resultat.

”Jag tycker det går att summera utfallet med att människor som var med före och efter utbildningen rapporterade en positiv utveckling. Och det har också bekräftats i vår medarbetarundersökning som vi genomförde i april året efteråt”, säger han.

Dessutom tycker Pär Stenmark att mindfulnessträningen har haft en stor effekt på hans eget välmående och ledarskap.

”Min förmåga till fokus, medvetande och uppmärksamhet har ökat ordentligt, och jag skulle vilja påstå att min motståndskraft mot stress har förbättrats enormt av det här.”

Trots de positiva resultaten, både för egen och andras del, menar Pär Stenmark att mindfulness inte passar alla och att träningen heller inte är någon ersättning för något annat.

”Det här är ett komplement och ett sätt att jobba med verksamhetsutveckling. Ledarskap, processer, resurser, organisation – och mindfulness. Allt går hand i hand.”

Redaktionen tipsar: Expressen volontärarbetade på kick-offen

Relaterade artiklar

stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
jobbeli
Hälsa

Dränkt i jobb? 5 råd för hur du ska agera

Jobbhögen växer, mötena kallar och att göra-listan tycks aldrig ta slut. Ibland är det lätt att känna sig överväldigad av allt man har att göra. 
gladsommar
Hälsa

9 artiklar du som chef borde läsa i sommar

Här är utvalda lästips som passar extra bra att läsa i solstolen. Glad sommar önskar vi på Chef!

fejka
Hälsa

6 tips: Så undviker du fällan av fejkad produktivitet

Hur behåller man fokus och når resultat när 3,3 år av ens liv går åt till att svara på mejl? Jocelyn K Glei, författare till boken Unsubscribe, delar med sig av sina bästa tips för att komma bort från den fejkade produktiviteten.
cocah
Hälsa

Bli din egen coach i sju steg

Du är inte redo, har inte pengar eller vill helt enkelt inte ha kontakt med en professionell coach. Här är sju tips på hur du kan coacha dig själv.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
temp
Arbetsmiljö

Så blir chefen en friskfaktor

Tjänstemän blir allt nöjdare med jobbet, men också sjukare. Det visar TCO:s nya rapport Friskt jobbat – allt att vinna. Gott ledarskap omnämns som särskilt viktig för att förebygga ohälsa. Här är åtta punkter som karaktäriserar det.