Utbränd chef startade eget: ”Jag mår fantastiskt nu” 

Josefin Thedeby är inte typen som går in i väggen. Trodde hon. Efter att ha blivit svårt sjuk av utmattning tvingades hon söka alternativ till ännu ett stressigt chefsjobb. ”Nu mår jag bättre än någonsin”, säger Josefin Thedeby, som skolade om sig till coach.   

Karriär
Publicerad
Josefin Thedeby. Foto: Emil Malmborg

Hög arbetsbelastning och stress var aldrig något problem.

Det var ju så roligt att jobba, tyckte Josefin Thedeby som under sitt omväxlande yrkesliv varit en lika passionerad journalist, jurist och politisk assistent i Europaparlamentet, som mångårig chef inom offentlig sektor. 

”Jobbet var mitt livselixir. Jag älskade att möta nya människor, se nya platser, ta mig an nya spännande uppgifter”, säger hon.

Tack vare sitt driv och lysande meriter fick Josefin Thedeby för några år sedan vad hon trodde var drömjobbet: Rollen som toppchef i en svensk kommun. Äntligen skulle hon få jobba strategiskt, och nyttja all sin kompetens. 

”Inom ett år hade jag chefsansvar för sex enheter. Alla frågor hamnade på mitt bord, jag fick fler och fler arbetsuppgifter. Men inget mandat eller handlingsutrymme”, säger Josefin Thedeby, som kände hur frustrationen tilltog i en organisation  som fungerade långt ifrån optimalt. 

”Lösningen” blev att stressa ännu mer, jobba ännu hårdare. Till slut gick det inte längre. Josefin Thedeby, som tidigare ställt sig frågande — ja, rent av kritisk — till begreppet utbrändhet, gick själv in i väggen med besked. 

”Det sammanföll med att jag insjuknade i covid. Jag blev sängliggande och efter en vecka var mitt minne borta. Jag tappade förmågan att läsa och skriva. Det var helt vedervärdigt och en total identitetskris. Jag, som arbetat med ord i hela mitt liv, kunde inte ens få ihop en shoppinglista till Ica.”  

Tillfrisknandet tog tid. Först efter ett halvår började läs- och skrivsvårigheterna ge med sig. Under sjukskrivningen insåg Josefin Thedeby att hon måste förändra sitt liv. 

”Jag har verkligen lagt om mitt liv, och mår fantastiskt nu”, säger Josefin Thedeby (t.v.). Foto: Emil Malmborg

”Ja, att gå tillbaka till ett chefsjobb där jag måste snurra på med samma stress, inom samma formella ram, var otänkbart. I ett starkt ögonblick, när jag fortfarande var som sjukast, fick jag en idé om att starta eget …” 

Inom vad? Det visste hon inte riktigt. Men någon tipsade om en coach-utbildning, och så blev det.

Nu frisk och med en internationell coach-certifiering på fickan är Josefin Thedeby sedan snart ett år egenföretagare och driver en verksamhet som stöttar framför allt kvinnliga ledare som mår lite för dåligt på jobbet. 

”Jag har verkligen lagt om mitt liv, och mår fantastiskt nu. Framför allt är det roligt att jag har nytta av alla mina förmågor och kompetenser.” 

Har du någon gång tvivlat eller ångrat dig? 

”Aldrig! Jag älskar att jobba med människor, vilket jag kan göra på ett lite annorlunda sätt än tidigare, där alla aspekter av tillvaron involveras. Jag kände omedelbart att detta är något för mig, och kommer att ägna mig åt coachning under resten av mitt yrkesliv. Det är jag säker på”, säger Josefin Thedeby.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden