”Är det så här folk som inte är chefer har det?”

Hög tid för något nytt. Men vad? Att bli konsult och interimschef gav en yrkesmässig nytändning, säger Malin Kleinsmith, som bytte spår efter en lång ­kommunal chefskarriär: ”Jag känner mig friare nu.”

Karriär
Publicerad
Malin Kleinsmith. Foto: Evelina Carborn

I över 20 av sina 43 år har Malin Kleinsmith varit chef och ledare.

Det första chefsjobbet var på ett gruppboende, sedan blev det flera andra kommunala verksamheter. Fram till för drygt ett år sedan var hon servicechef på Sollentuna kommun. För det mesta har hon trivts. 

”Ja, det finns mycket jag gillar med chefsrollen. Jag drivs av att vara med och förändra, få människor och verksamheter att växa. Älskar att kavla upp ärmarna och hugga i”, säger hon. 

Men chefsuppdraget består inte alltid av stimulerande förändringsarbeten, och med åren insåg Malin Kleinsmith att det gick lite väl mycket på rutin. 

”Är det så här folk som inte är chefer har det?”

”Att vara chef är inte alltid så lustfyllt, särskilt inte när man gjort samma jobb en längre tid och verksamheten liksom bara rullar på. Att hantera stora personalärenden och grupper som inte fungerar kan vara tungt.”  

Funderingarna över vilken väg hon skulle gå ledde till att Malin Kleinsmith slutade på kommunen för att bli konsult på Agima Management.

Hennes nya roll innebär kortare uppdrag som interimschef och verksamhetsutvecklare, vilket ger en omväxling som Malin Kleinsmith inser att hon längtat efter. Hon beskriver det som en nytändning och ett lyft. 

”Den första och mäktigaste känslan av att bli konsult var att jag plötsligt fick arbetskamrater, som behandlar mig som just som en sådan. Jag fick upplevelsen av att kunna prata mer öppet med människor i lunchrummet, om allt möjligt i livet. Jag slogs av tanken: Är det så här folk som inte är chefer har det? Jag hade nog inte insett hur ensam jag varit som chef”, säger Malin Kleinsmith.

Malin Kleinsmith. Foto: Evelina Carborn

I dag har hon en fast anställning som konsult och i skrivande stund är hon inhyrd som gruppchef och verksamhetsutvecklare på it-supportern hos sin tidigare arbets­givare, Sollentuna kommun. 

Nog kan hon sakna det övergripande chefsansvaret, möjligheterna att staka ut riktningen långsiktigt och att sitta med i en ledningsgrupp. 

”Det tog ett tag innan jag fann min roll som icke-chef, hittade ett annat sätt att vara delaktig på och föra fram mina förslag och åsikter som ’vanlig’ medarbetare här på Agima. Samtidigt har jag varit chef i mina uppdrag, med möjlighet att påverka där.” 

Något tips till andra chefer som funderar på att ta steget till en interim- eller konsultroll? 

”Det är bara att testa. Trivs man kommer allt att lösa sig. Gör man det inte, kan man säkert gå tillbaka till en liknande tjänst som den man hade tidigare”, säger Malin Kleinsmith.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.