Skrik ut din frustration – över isländska vidder

Trött på corona och osugen på att jobba? Nu kan du skrika ut dina känslor bland isländska berg och vattenfall – från din egen dator.

Hälsa
Publicerad
Collage av en man i blå tröja som skriver, samt bild från Island

”You’ve been through a lot this year and it looks like you need
the perfect place to let your frustrations out.”

Det är texten som möter en när man kommer in på webbplatsen, och det är svårt att inte nicka igenkännande. Det har onekligen varit en speciell vår, och många av oss har säkert en hel del uppbyggd corona-stress inuti.

”Somewhere big, vast and untouched.
It looks like you need Iceland.”

Även om jag innan detta inte ägnat en tanke åt att just Island skulle kunna vara lösningen efter en frustrerad vår, låter det väldigt lockande: På sajten It looks like you need Iceland kan du skrika rakt ut och spela in det på din egen dator eller mobil. Bland isländska berg och vattenfall finns därefter högtalare utplacerade som (ja, på riktigt!) spelar upp skriken rakt ut i den otämjda naturen. Välj mellan att låta din röst sväva ut över västra Islands Snæfellsjökull, Skógarfoss på södra Island – eller kanske Viðey i Reykjavik?

Du kan se det på foto, och på sajten kan du även lyssna på andras skrik, ljud och rop.

Att skrika fungerar som ett sätt att frigöra och släppa undertryckt stress som byggts upp, berättar terapeuten Zoë Aston på sajten – särskilt, menar hon, om man får skrika rakt ut på en vid, öppen och ostörd plats.

Bakom initiativet står turistorganisationen Visit Iceland. De betonar att skrikandet inte är en ersättning för professionell hjälp mot psykisk ohälsa, men tror ändå det har sina poänger:

”Record your scream and we’ll release it in Iceland’s beautiful, wide-open spaces. And when you’re ready, come let it out for real.
You’ll feel better, we promise.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden