Siri Wikander: Se över din kommunikation!

Krönikor
Publicerad
Siri Wikander. Foto: Evelina Carborn

Vilken konstig tid vi lever i. Jag har aldrig upplevt så mycket oro och frågetecken kring framtiden.

Var jag går så pratar alla om att statsministern och överbefälhavaren talar om risken för krig. Det är svårt att ta in. Jag känner mig nästan handlingsförlamad, som att någon skriker men att det inte riktigt når fram.

Jag läser i tidningen att civilförsvarsministern säger att det som håller honom vaken om natten är att mobiliseringen går för långsamt.

Något tänds i mig.

Här kanske det finns något konkret vi som chefer kan göra i vår vardag? Något som hjälper oss med vår egen oro och som också är hjälpsamt för våra organisationer och för Sverige. Vad kan du då som chef göra?

Jag tror att en de viktigaste sakerna du behöver göra är att se över din ledningskommunikation.

Du bör prata öppet om samhällsutmaningarna och att ni som företag är en del av lösningen. Att ni tillsammans ska jobba för att förbereda oss och Sverige.

Det var det här vi gjorde så bra i början av pandemin.

Vi chefer samlade alla och pratade öppet om vad som pågick. Vi uttryckte vår oro. Vi var mänskliga och närvarande. Vi gav oss själva ett högre syfte, en tydlig uppgift och ingjöt hopp. ”Det här klarar vi tillsammans!”

Vi gav också medarbetarna mandat att lösa de löpande utmaningarna.

”Är du riktigt progressiv och modig skulle du som chef också kunna testa fyra dagars arbetsvecka i din verksamhet.”

Studier visar att tilliten ökade för ledningen. Tyvärr har högsta ledningen fallit tillbaka i gamla vanor igen och blivit mer osynliga, så här krävs nya tag.

Utöver detta finns flera praktiska saker du som chef kan göra för att öka beredskapen. Företag utsätts redan nu för påverkanskampanjer och cyberattacker.

En given aktivitet för dig som chef är att därför att höja dina medarbetares säkerhetsmedvetande och kritiska tänkande genom utbildning, övningar och information.

Ni kan jobba med olika scenarier och öva. Ni kan kommunicera vad ni ska göra i händelse av strömavbrott, störning på nätet eller i värsta fall krig. Ni kan dela ut överlevnadskit och vevradior till era medarbetare. Ni kan se över era skyddsrum och er förmåga att upprätthålla er verksamhet i händelse av attacker.

Vad händer om ni blir fast på jobbet? Finns det vatten? Kan ni hålla värmen? Hur ska ni kommunicera?

Lärmålet, som vi säger inom hr, för alla dessa aktiviteter bör vara att både ge kunskap och att förbereda er själva och medarbetarna mentalt. När vi är förberedda agerar vi snabbare och mer effektivt. 

Är du riktigt progressiv och modig skulle du som chef också kunna testa fyra dagars arbetsvecka i din verksamhet.

Det finns nu preliminära studier från konsultföretaget 4 Day Week Global som indikerar att produktiviteten håller i sig över tid och att det har flera positiva effekter, som minskad ohälsa.

”En given aktivitet för dig som chef är att därför att höja dina medarbetares säkerhetsmedvetande och kritiska tänkande.”

En svensk pilot är under uppstart i ett samarbete mellan 4 Day Week Sweden och Göteborgs universitet under ledning av professor Stefan Tengblad.

Med en fyradagarsvecka skulle medarbetare kunna använda den femte dagen för att bidra till bygga upp Sveriges totalförsvar. 

Detta vore ett otroligt modigt beslut som skulle bidra till att snabba upp mobiliseringen och att vi alla, inklusive civilförsvarsministern, skulle kunna sova lite godare om natten. 

siri wikander

Ålder: Klokare med åren men lika otålig och vetgirig.

Gör: People Growth expert, föreläsare, moderator, rådgivare, förändringsledare.

Intressen: Människor, samhälle, utveckling.

Kontakt: linkedin.com/in/siriwikander

Fler krönikor av Siri Wikander:

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden