Så säkrar du utvecklingen på ditt nya jobb

Karriär
Text:
Publicerad
Illustration: Susanne Engman

Det sägs att gräset inte alltid är grönare på andra sidan. Och det gäller förmodligen även dig som vill söka ett nytt jobb. Men hur ska du veta vilken karriärutveckling du kan förvänta dig innan du tackar ja till en ny roll?

Enligt Per-Olof Eriksson, leg psykolog och karriärcoach, bör du alltid fråga dig vad du vill med ditt karriärkliv.

”Varför söker du jobbet överhuvudtaget? Även om du inte har tänkt vara kvar på det här stället resten av livet så är det ett steg på vägen. Du har knappast blivit intvingad under pistolhot: ’Du ska jobba som chef här’”, säger han.

Läs också: 4 sätt att skapa oreda och bli mer kreativ

Per-Olof Eriksson tycker också att det är viktigt att du söker dig till – inte ifrån – någonting. Om ditt byte handlar om att du har tröttnat på ditt jobb är det viktigt att du har klart för dig varför du inte trivs.

”’Vad är det som gör att det inte funkar? Varför känner jag att jag inte får utlopp för den jag är?’ Ta dig tid att fundera på den typen av frågor. Då kan det visa sig att ’jag är inte trött på att jobba på den här arbetsplatsen, det är bara den här arbetsuppgiften jag har ledsnat på’.”

När du har kommit fram till varför du vill gå vidare är det dags att fundera på vad du vill ha ut av ditt nya jobb. Därefter måste du ta reda på om din tilltänkta arbetsgivare kan leva upp till detta.

Det kan du göra genom att ta med dig de frågor du har till rekryterarna och vara öppen med vad du letar efter. Du kan också berätta om dina önskemål när det gäller karriärutveckling, exempelvis i form av en coach eller en viss utbildning.

”Det är ju en fördel både för dig som söker och för organisationen om ni på ett tidigt stadium kan komma fram till att det här kommer att bli bra eller det här är nog inte rätt. Annars löper ni risken att gå in i någonting som inte alls blir som ni hade tänkt er”, säger Per-Olof Eriksson.

Läs också: Googlestudie: Snällhet skapar dreamteam

Ett sätt att få grepp om vad som kan vara ett bra nästa steg är att göra en karriärplanering. Vissa arbetsgivare erbjuder sina anställda en sådan, men det är nog inte det första du bör kräva på en ny arbetsplats. Däremot kan det vara lämpligt efter några år hos samma arbetsgivare.

”Du får ju ut mer av en arbetstagare som kan ge 100 procent och som tycker att ’det här är kul, det här passar mitt sätt att jobba och hur jag är’ än någon som går till jobbet ytterst motvilligt.”

En karriärplanering pågår under 10 till 15 veckor. En viktig del handlar om att få fram vad personen har för styrkor.

”Det kan handla om att du är jätteintresserad av matlagning, fiske eller 1700-talshistoria. Då tittar ni på vad som ligger bakom det, de drivkrafter, förmågor och kompetenser som kommer till uttryck när du ägnar dig åt ett visst intresse och om du har någon nytta av dem i jobbet.”

Läs också: För- och nackdelar med att lista för- och nackdelar

En annan del handlar om att gå igenom dina behov och intressen, och om de stämmer överens med dina arbetsuppgifter.

”Du kanske inte är den som ska sitta och kontrollera fakturor och bokföra, utan passar bättre i en spontan verksamhet. Det där kan du fundera på själv: ’När funkar jag som bäst och under vilka omständigheter?’”, säger Per-Olof Eriksson.

Nästa steg är att titta på vilka framgångar du har uppnått i ditt liv och hur dina drömmar ser ut. Utifrån detta sätter ni mål och konstruerar en handlingsplan.

”Alltihop handlar om att lära känna sig själv bättre och att översätta det till konkreta situationer. ’Vad vill jag? Vad har jag för mål i karriären? Vad vill jag uppnå privat?’ Det är som den gamla klyschan säger: ’Jobbet är en del av livet, inte tvärtom.’”

Läs också: Så ska franska anställda ”tvingas” koppla ned

4 tips för det nya jobbet

Fundera på vad du vill ha ut av din nya tjänst och vad det är som lockar. Vart är du på väg och varför?

Sträva efter att söka dig TILL något, inte BORT från något. Om du är trött på ditt nuvarande jobb, vad är det du har ledsnat på?

Var öppen med dina tankar inför rekryterarna. Ta upp önskemål om specifika insatser, exempelvis coachning eller utbildning.

Undersök möjligheten att göra en karriärplanering för att få ett bättre grepp om vad du vill och vad du är duktig på.

Läs också: 3 dåliga mejlvanor att undvika

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.