Så lyckas du med digitalisering: ”Våga vara människa”

Kom ihåg det mänskliga perspektivet i digitaliseringen och det som inte kan digitaliseras, så ökar chansen för framgång, säger Arash Gilan och Jonas Hammarberg i boken Apparnas planet.

Verksamhetsutveckling
Text: Maria Gerlofson
Publicerad
Arash Gilan och Jonas Hammarberg är författare till boken Apparnas planet.

Varför skrev ni boken?

”Sedan vi skrev Get digital or die trying har vi mött många som kämpar med samma problem; att få det att hända. Det mänskliga perspektivet gör skillnaden för att lyckas med den digitala resan – och just det vill vi dela.”

Vem ska läsa den?

”Alla, frågorna rör alla. I den mån man kan förstå gemensamt, kan man också göra gemensam sak och förflytta organisationen från nuläget till drömläget tillsammans.”

Vad menar ni med brytpunkt mellan det digitala och det mänskliga?

”Vi lever i en tid där det fysiska kompletteras av det digitala, där artificiell intelligens kompletterar vår mänskliga emotionella intelligens. När vi drar maximal nytta av alla dessa perspektiv sker magi.”

Vad är den största utmaningen för chefer i den digitala tiden?

”Att leda människor då det inte finns givna svar, där tiden blir en bristvara och där man behöver samla alla runt visionen för att få ut kraften i organisationen. Det handlar om att tänka om och tänka nytt för att lyckas leda i den nya tiden. Och till syvende och sist handlar detta om att som första steg bygga trygghet hos alla som ska med på den här resan.”

Vad är viktigt för chefer att tänka på i en digital värld? 

”Att våga vara människa och vara stolt över att man bara är en människa med fel och brister. Då inser man snart att vi är ganska lika – vilket gör att vi får det enklare att gå samman och dra nytta av varandras fördelar. Vågar man dessutom dra nytta av det digitala, för att få mer tid för de mellanmänskliga mötena där de väl behövs, får man dessutom större effekt i sitt ledarskap.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.