Så kan en jobbcoach få fart på din chefskarriär

Är du trött på ditt nuvarande chefsjobb, men osäker på vad du ska göra i stället? Då kan en karriärrådgivare vara något för dig. Här är vad du kan förvänta dig – och vad du nog inte bör hoppas på.

Personlig effektivitet
Publicerad
Medarbetare som får hjälp av en annan person framför datorn

Både i Europa och USA talas om ”det stora avskedet” där ovanligt många frivilligt hoppar av från sina tjänster. Hela 41 procent av alla yrkesverksamma överväger att byta jobb, visar en global analys från rekryteringsföretaget Adecco.

Hör du till de chefer som vill få ny fart på karriären, men inte riktigt kommer loss eller vet åt vilket håll du bör gå? Då kan en karriärcoach vara något för dig.

Hur många karriärcoacher finns det?

Förvånansvärt många. Enligt en uppskattning av International Coaching Federation ICF, en av de ledande globala organisationerna för coacher, finns 71 000 yrkesverksamma karriärcoacher jorden runt. Samma organisation har omkring 500 anslutna coacher i Sverige, men en sökning på internet indikerar att det totala antalet karriärrådgivare i vårt land är betydligt större än så. Att stora arbetsgivare samt fackförbund erbjuder karriärrådgivning som förmån är inte ovanligt. För chefer som blivit uppsagda och befinner sig ”mellan två jobb” finns möjlighet till gratis karriärrådgivning med ledarskapsinriktning inom de så kallade omställningsstiftelserna.

Vad kan jag som chef förvänta mig av en karriärrådgivare?

Hjälp med att utvärdera nuläge, mål och drömmar. Staka ut vägen framåt, identifiera hinder och strategier för hur de kan övervinnas. Kartläggning av kompetens, styrkor, ”marknadsvärde” och svagheter. Personlighets- och färdighetstester, hitta sökvägar till alternativa branscher och vägledning kring kurser och utbildning. Ibland även workshopar, webbinarier och aktiviteter kring matchning, eller tips om sådana. Hjälp med att pitcha idéer och sälja sig själv, skriva ett säljande cv, finslipa det personliga brevet och presentationen på Linkedin. Öva upp säkerhet och trovärdighet inför en intervjusituation. Komma till insikt om att det varken är för svårt eller för sent att byta jobb eller karriär. Kort sagt: Få en spark i baken.

Vad kan jag inte förvänta mig?

”Att karriärcoachen är den som skaffar nästa jobb. Det får man göra själv, men med stöd av karriärcoachen. Att lotsa fram en realistisk förväntan är en del av vårt jobb. Och där tycker jag nog att de allra flesta hittar rätt”, säger Susanne Askwall som är senior rådgivare på byrån AS3, med särskilt ansvar för coachning av chefer och ledare på företagsledande nivå.

Hon fortsätter:

”Det ligger också i karriärrådgivarens ansvar att inte ge sig in på områden som vi inte är skolade att hantera. Visar det sig exempelvis att klienten snarast har psykologiska problem, hänvisar vi vidare till specialister inom det området, enligt de etiska regler som är gängse i branschen.”

Ett tips för den som söker karriärrådgivning är att vända sig till en coach med yrkesbakgrund som är snarlik ens egen, tycker hon.

”Det gör coachningen mer verksamhetsnära. Coachen får en större förståelse, och får lättare att ställa de rätta frågorna”, säger Susanne Askwall.

Tre tips från Susanne Askwall

1 Realistiska förväntningar. Karriärcoachen kan inte skaffa ditt nästa jobb – men hjälpa dig en bra bit på vägen.

2 Matchning. Har karriärcoachen en likartad bakgrund som du själv är det en klar fördel. Det gör coachningen mer verksamhetsnära.

3 Shoppa runt. Boka möte med några olika och känn efter vilken karriärcoach som känns bäst.

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden