Så blir 2020 ditt mest produktiva år – någonsin

Det nya året börjar landa, och det är dags att göra en helårsplan. Här är experternas bästa råd för att du ska få ditt mest produktiva jobbår hittills.

Personlig effektivitet
Publicerad

Svenskar är kända för att vara flitiga. Kanske är det vårt lutherska arv som ligger bakom att vi inte har några problem att kavla upp ärmarna när det behövs. Men ibland känns det som att tiden ändå inte räcker till för att hinna göra alla arbetsuppgifter.

Knepet stavas personlig effektivitet. Genom en rad åtgärder i din vardag kan du bli bättre på att få ut mer av dina arbetstimmar – så att du får tid över till annat.

Fast Company har samlat tips från 12 stycken experter och listat några knep för att 2020 ska bli ditt mest produktiva år hittills.

1) Håll det enkelt

”Om du vill bli mer produktiv – utan att arbeta mer – måste du arbeta smartare”. Det säger Tomas Chamorro-Premuzic, som är doktor och ledarskapsexpert. Hans råd är att du ska försöka bena ut vilka arbetsuppgifter som är triviala och fokusera på de som betyder något.

Du kan hjälpa dig själv genom att skapa tydliga vanor. Om du har satt upp mål (som att spara pengar, lyckas med ett projekt på jobbet eller springa ett motionslopp) är chansen större att lyckas om du fokuserar på själva processen snarare än målet. Detta eftersom ett årsmål kan kännas väldigt avlägset i januari.

2) Fyll inte din kalender

Nytt år, nya möjligheter – och nya möten. Men börja inte året med att fylla kalendern i onödan. En välfylld kalender betyder inte att du kommer bli mer framgångsrik. Elisabeth Grace Saunder, effektivitetsexpert, tipsar istället om att i början av varje vecka stolpa upp tre stycken mål. Planera sedan i din kalender för hur du ska kunna hinna med dessa.

För att bryta ett invant mönster kan du (om du har möjlighet) jobba hemifrån en gång i veckan, förslagsvis på fredagar. Det gör att den dagen blir fri till annat än möten och du tvingar dig själv att bli mer möteseffektiv veckans andra dagar.

3) Schemalägg tid för reflektion

Chef har tidigare skrivit om Youcall där medarbetarna får fyra timmar i veckan att lägga på reflektion. Resultatet? Redan efter tre veckor upptäckte ledningsgruppen att medarbetarna fick lika mycket (eller mer gjort) och det skapade dessutom en mer harmonisk arbetsplats.

4) Ge dina medarbetare rätt förutsättningar

Tidigare har vi pratat om balans mellan jobb och fritid. Men det räcker inte enligt Isaac Oates, vd på HR-företaget Justworks. Han menar att arbetsmiljön måste vara optimerad för att medarbetarna ska kunna vara produktiva – och då kan ett öppet kontorslandskap vara förlegat.

Att köpa brusisolerande hörlurar löser ett problem, men Oates föreslår att det även ska finnas rum där medarbetare kan jobba helt ostört eller i mindre grupper. Det här främjar kreativiteten, ökar möjligheten till konstruktiv kritik och att medarbetarna kan hitta sitt fokus.

5) Skapa ett tydligt syfte

”Varför gör vi det här?”. Genom att tydligt definiera ett syfte och en vision som chef kan medarbetarnas produktivitet och kreativitet öka. Det menar vd:n Laura Maness som tror att vår passion och intressen måste integreras naturligt i jobbet för att en medarbetare verkligen ska vilja lägga ner hela sin själv i arbetsuppgifterna.

En lösning är att avsätta en pott pengar där varje medarbetare kan gå kurser för att vidareutveckla sig inom ett specialområde. På så sätt får medarbetarna växa samtidigt som den gör något som den tycker är extra roligt.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.