Här får chefen inte mejla efter arbetstid

Nu går Portugal i bräschen för en ny post pandemi-lag som ska förbättra arbetsvillkoren för distansjobbare. De inför bland annat epostförbud, kostnadsersättning och friare överenskommelser. 

Arbetsrätt
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En kvinna sitter och distansjobbar framför en dator på ett kafé.
Bildtext

Som ett resultat av hemmajobbandet under Covid-19-pandemin har Portugal som första land i Europa antagit en ny lag för förbättrade arbetsvillkor för distansjobbande medarbetare. Det skriver Euronews.

Från och med 12 november är det förbjudet för chefer att skicka sms och epost till medarbetare efter arbetsdagens slut. Syftet är att hjälpa medarbetarna till bättre balans mellan arbete och fritid, en gräns som blir extra diffus vid hemmajobbande. Företagen är också förbjudna att övervaka medarbetarna vid hemmajobb. 

I lagen har man också fastslagit att företagen ska hjälpa medarbetarna med deras ökade kostnader orsakade av hemmajobbandet, såsom högre el- och internetfakturor. 

Den nya lagen gynnar också föräldrar med barn under åtta år som får rätt att jobba hemifrån utan att i förväg komma överens med sin chef om detta. För att tackla ensamhet och ökat isolering vid distansjobbande åläggs företagen dessutom att organisera videomöten, face-to-face, minst varannan månad. Samtliga ändringarna gäller dock endast för företag med mer än tio anställda, som kan bötfällas om de bryter mot den nya lagen. 

Genom att bygga en hälsosam distansjobbarkultur hoppas Portugals minister för arbete och social säkerhet, Ana Mendes Godinho, att även attrahera utländska distansjobbare som vill byta miljö. ”Vi anser att Portugal är en av de bästa platserna i världen för digitala nomader och andra distansjobbare”, säger Ana Mendes Godinho till EuroNews. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden