Pandemins hybridarbete möjliggjorde karriärklivet

hybridjobb Innan pandemin 2019 hade Henrik Jarleskogs nuvarande livspussel varit stört omöjligt. ”Tack vare den tekniska revolutionen som pandemin medförde kan jag vara både storbolagsledare och engagerad hemmapappa”, säger han.

Arbetsmiljö
Publicerad
Henrik Jarleskog. Foto: Evelina Carborn

Henrik Jarleskog toppade de två pandemiåren av hemarbete med att göra ett stort internt karriärkliv, skilja sig och bli ensamförälder. Men innan ­pandemin hade det varit en omöjlighet, med de krav på resande och att leda ansikte mot ansikte som var regel i de flesta bolag. Då hade han inte kunnat tacka ja till den nya karriärmöjligheten. 

När pandemin bröt ut var han Sodexos strategichef i Norden, jobbade 40–50 timmar i veckan med många men korta resor över dagen. 

”Det var ett krävande liv. Jag och min fru var småbarnsföräldrar, med tuffa heltidsjobb, och fick pussla mest hela tiden för att få ihop vardagen.”

Henrik Jarleskog minns ett tillfälle när han stod i mataffären och upptäckte att han var en kvart sen till hämtningen på förskolan. Han fick rusa därifrån utan sina matkassar. 

Under pandemin blev hemmet bådas arbetsplats och de turades om att sitta i köket och i vardagsrummet. De bar sina datorer fram och tillbaka, möttes på halva vägen med hörlurarna på. 

”Men pandemin var inte den utlösande faktorn till skilsmässan”, säger Henrik Jarleskog.

Det var dock en känslomässigt jobbig tid. 

Sodexo var mitt uppe i en stor organisationsförändring och han gick på intervjuer för jobbet som strategichef för den nya enhet där 20 länder slagits samman. Samtidigt gick hans äktenskap i kras. 

”Jag landade jobbet samma vecka som jag skrev på skilsmässopapperna.”

”Jag orkar mer och klarar personliga förändringar mycket bättre.”

Tack vare pandemin lyckades han ändå klara upp tillvaron. Eftersom han jobbade hemifrån och inte reste fanns det tid för att ta hand om barnen, sig själv och var­andra på rätt sätt, berättar han, lätt flåsande i telefon eftersom han är ute och går samtidigt som vi pratar. Under pan­demin växte ett helt nytt beteende fram.

I stället för att gå 5 500 steg om dagen, går han numera cirka 15 000 steg per dag.

”Det är en trippling som inte skulle hänt om det inte varit för pandemin. Jag bor i stan och går överallt, till fysiska möten och jag tar digitala möten gående i så stor utsträckning som möjligt. Vem tog möten gående innan pandemin? Då skulle man blivit kallad för idiot.”

henrik jarleskog

Henrik Jarleskog

Gör: Strategichef på Sodexo, Europa.

Bor: Lägenhet i Stockholm

Familj: Flickvän, två barn 5 och 7 år gamla tillsammans med sin tidigare fru.

Och, konstaterar han:

”Hälsan har blivit extremt mycket bättre. Jag har tappat tio kilo, orkar mer och klarar personliga förändringar mycket bättre.”

Han har också hunnit trimma in ett nytt arbetssätt utifrån att han har sina barn i en modell de kallar för 2/2/3. Barnen är två dagar hos en förälder, två dagar hos den andra och sedan tre dagar hos den första föräldern. På så vis får båda föräldrarna varannan helg med barn och varannan barnfri.

”Jag har precis varit i Amsterdam i två dagar och jobbat. Hämtade sedan barnen och har jobbat hemifrån i dag för att det är personalträff på fritids. I morgon är det fullt ställ och pappa kommer ner från Dalarna för att hjälpa till med barnen eftersom jag har stormöte på jobbet på kvällen, och sedan lämnar jag barnen till deras mamma dagen efter.”

Han har fyra, fem integrerade kalendrar. Om han får förhinder går en upp­datering ut till exfrun, nya flickvännen och hans föräldrar om att han måste åka till Schweiz. Om inte exfrun kan ta barnen går en inbjudan ut till föräldrarna i Dalarna. Pusslet går ihop.

”Men man måste ha en bra och öppen chef som kan tänka så här flexibelt.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden