”Att fler har balans underlättar mitt liv som chef” 

hybridjobb ”Ja, jag tror att jag har fått bättre balans i livet”, säger Johanna Freed, enhetschef på Skolverket, som i början av januari gick till en liknande tjänst hos Socialstyrelsen.

Arbetsmiljö
Publicerad
Johanna Freed.

Det är inte stora skillnader jämfört med innan pandemin, men det viktigaste för mig som har svårt för att lägga mig ner – jag har en tendens att köra ända tills jag blir riktigt sjuk – är att jag nu har fått verktygen för att hantera det.”

När Johanna Freed känner sig sliten eller i början av en förkylning, väljer hon att jobba hem­ifrån. Det är nytt efter pandemin.

”Som i dag. Jag är lite hes, men får en del gjort på hemmakontoret samtidigt som jag kan ta en längre lunch, äta i soffan och titta på en dokumentär.”

Hon är glad för att hennes flexibilitet har ökat. Att det går att jobba hemma även för henne som är chef. På hennes enhet har de kommit överens om två gemensamma kontorsdagar, tisdagar och onsdagar, och att man måste vara på kontoret minst 50 procent av sin arbetstid.

Övriga dagar kan hon, när hon ser en eftermiddag utan inbokade möten, antingen gå hem och jobba vidare eller ta eftermiddagen ledig och jobba på kvällen i stället.

”Det är inte optimalt för alla, men för mig har det bara varit positivt. Jag ser också på mina medarbetare, framför allt småbarnsföräldrarna, att de är så mycket mindre stressade och betydligt lugnare. De mår så mycket bättre än innan pandemin och det gör mitt jobb som chef mycket lättare.”

Det nya sättet att arbeta stämmer också bättre överens med hur hon vill vara som ledare.

Tidigare hade Skolverket, enligt henne, restriktiva regler om att alla avsteg från att vara på kontoren måste stämmas av med chefen. Det blev många mejl och det kändes varken produktivt eller särskilt kul att hålla på med, enligt Johanna Freed.

”Det fanns också en förväntansbild på att vi skulle ha koll, men nu har jag kunnat släppa det. Jag vet vad mina medarbetare går för. Jag har aldrig känt något behov av att ha kontroll.”

johanna freed

Gör: Enhetschef på Socialstyrelsen (men berättar om sin tid på Skolverket).

Bor: Stockholm.

Familj: Man som driver advokatbyrå, tre hemmaboende barn, Ella 20 år, Egon 18 år och Selma 14 år. 

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden