”Jag är allergisk mot begreppet magkänsla”

Mångfald
Text: Calle Fleur
Publicerad
Paki Holvander.

1. Tänk om
”Södertälje har snart 90 000 invånare, varav 49,5 procent har en annan etnisk bakgrund än svensk. Världen finns redan här. Därför görs det stora ansträngningar för att cheferna inte ska anställa ’sig själva’. När någon slutar eller går i pension ska chefen inte plocka fram platsannonsen som användes när den personen anställdes. Det är det värsta som kan hända. Lägg i stället mycket tid på att fundera på vad som verkligen krävs för att klara arbetsuppgifterna i fråga. Gör en helt ny profillista – och ifrågasätt varje punkt på den listan.”

2. Ta tempen på arbetsplatsen
”Jag brukar lite raljant hävda att vi inte kan anställa Sofia som är lesbisk, rullstolsbunden och svart och säga: ’Nu har vi hela paketet.’ Om hon kommer till en homogen arbetsplats kommer hon inte att må bra – och inte de andra medarbetarna heller. Det räcker inte att införa ett rekryteringsförfarande som bygger på kompetens i stället för namn. Omgivningen måste också bearbetas.”

3. Magkänsla – nej tack
”Jag har träffat så många chefer som har anställt exakta kopior av sig själva. Jag är allergisk mot begreppet magkänsla: Man måste hela tiden mäta och säkerställa att man inte rekryterar utifrån den. Det gör man bäst genom att vara flera personer vid rekryteringsförfarandet och genom att införa strukturerade intervjuer.”

4. Inför arbetsprov
”Ska vi anställa en utredare skickar vi ut en påhittad motion som kandidaterna ska besvara två dagar innan intervjun. Sedan testar vi hur de bottnar i materialet. Det säger mer om deras potential och möjlighet att klara jobbet än om de har tio års formell utbildning.”

5. Återkoppla alltid
”Det är superviktigt. Dels är varenda person som du tackar nej till en potentiell reklampelare för din organisation, dels ökar du deras chanser att få ett annat jobb i framtiden. Diskrimineringsärendena skulle minska drastiskt om fler lyckades ge bättre återkoppling till dem som sökt men inte fått en tjänst.”

 

Med anledning av denna undersökning om mångfald har Chef intervjuat ett antal chefer som lyckats med mångfaldarbetet. Läs om dem här:

– Kristina Colliander, programchef Barn SVT: ”Börja i det lilla”

– Azita Shariati, vd Sodexo: ”Hymla inte med mångfalden”

– Raymond Mankowitz, kommunikationschef McDonalds: ”Sänk trösklarna och utbilda själva”

UNDERSÖKNING: Mångfald inte på ledningens agenda (huvudtext)

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden