Azita Shariati: ”Hymla inte med mångfalden”

Mångfald
Text: Calle Fleur
Publicerad

1. Gör mångfald till en kärnfråga.
”Man kan inte hymla med mångfaldsarbetet. Det kräver en tydlig strategi från ledningen: Mångfald och inkludering måste vara en kärnfråga på koncernnivå. Först då blir det arbetet en del av vardagen. Och det är först då någonting händer.”

2. Sätt upp tydliga mål.
”2010 satte vi målet att ha 50 procent kvinnor på ledande positioner år 2015. Då var andelen kvinnor i högsta ledningen 14 procent – i dag är den 46 procent. I ett företag sätter man upp tydliga mål för allting, men när det gäller mångfald säger man ofta bara ’det är bra att jobba med’. Det räcker inte.”

3. Var konkret.
”Vi har en tacksam utgångspunkt: Om Sverige-chefen kommer från Iran blir mångfaldsarbetet nästan en icke-fråga. I dag har vi 50 nationaliteter i bolaget. Vi kräver att rekryteringsbolagen vi anlitar tar hänsyn till underrepresenterade kön och grupper. Blandade arbetslag skapas inte av sig själva.”

 

Med anledning  av undersökningen om mångfald har Chef intervjuat ett antal chefer som lyckats med mångfaldarbetet. Läs om dem här:

– Paki Holvander, mångfaldsstrateg Södertälje kommun: ”Jag är allergisk mot begreppet magkänsla”

– Kristina Colliander, programchef Barn SVT: ”Börja i det lilla”

– Raymond Mankowitz, kommunikationschef McDonalds: ”Sänk trösklarna och utbilda själva”

– UNDERSÖKNING: Mångfald inte på ledningens agenda (huvudtext)

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden