Monica Eckerdal: ”Kyrkan räddar liv på nätet”

Kommunikation
Publicerad
Monica Eckerdal, präst Svenska kyrkan.

Varför behövs jourhavande präst på nätet?
”Vi upptäckte att unga människor inte ringer till jourhavande präst. Det var problematiskt, inte för att vi nödvändigtvis måste prata med ungdomar, utan för att vi har en jättefin gratistjänst som det finns ett stort behov av i ett samhälle där psykisk ohälsa är utbredd bland ungdomar. Vi måste finnas där ungdomarna finns, i chattrum på nätet.”

Monica Eckerdal utsågs till Årets digitaliseringsledare på Chefgalan 2017. Juryns motivering:

”Kandidaten har genom digitalisering skapat resultat som inte är möjliga att övervärdera. Från ett begränsat initialt uppdrag har kandidaten i en traditionstyngd miljö, på eget initiativ och med enormt tålamod verkat genom digital vardagsteknik för att göra skillnad och rädda liv. Hon har överbryggat geografiska hinder och mött människor där och när de behöver det som mest.”

Var fanns hindren för digitalisering i Svenska kyrkan?

”Kyrkan består av många små autonoma enheter. Varje enhet måste övertygas individuellt. Mitt förslag var att vi skulle prova att jobba tillsammans i hela Sverige för att skapa en mer effektiv tjänst med bättre tillgänglighet. Nästa steg var att skapa en gemensam, digital plattform så att vi kunde hjälpas åt över hela landet.”

Påverkas kvaliteten på själavården när det sker digitalt?
”Jag tror inte att kvaliteten på själavården blir sämre när den digitaliseras, bara annorlunda. Man måste vara väldigt uppmärksam på vad som skrivs och vi har fått lära oss ungdomars vokabulär för att säkra kvaliteten på dialogen. Se till att vi verkligen förstår dem. Det blev ett lärande för oss.

Det har också varit mycket diskussioner om säkerheten, eftersom jourhavande präst erbjuder absolut tystnadsplikt. Vi har jobbat hårt för att erbjuda så hög säkerhet som möjligt.”

Prisets syfte: I princip hela samhället genomgår just nu en nödvändig digitaliseringsresa. Allt som går att digitalisera kommer att digitaliseras. Syftet med priset är att belöna en modig och insiktsfull ledare som sett möjligheterna i digitaliseringen och framgångsrikt lett sin verksamhet och sina medarbetare i den digitala transformationen.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.