Lönetransparens sätter press på arbetsgivare
Lönefrågor är heta hos chefer och arbetsgivare inför EU:s lönetransparensdirektiv. Samtidigt uppger många att de saknar specifika planer för att hantera löneojämlikheter inom organisationen, enligt en ny undersökning.
Den 7 juni 2026 ska EU:s lönetransparensdirektiv vara implementerat i EU:s medlemsstater.
När lönetransparensdirektivet blir en del av svensk lag innebär det att arbetssökanden kommer att ha rätt till information om ingångslön, lönekriterier, lönenivåer och löneutveckling.
Dessutom kommer löneskillnader mellan kvinnor och män att bli synligare.
Nu visar en ny undersökning från SD Worx att lönejämlikhet är en fortsatt en stor utmaning för arbetsgivare.
Bara 28 procent av de svenska organisationerna arbetar aktivt för att få bukt med ojämlikheten inom lön, enligt undersökningen.
”Att kommunicera öppet om lön och förmåner stärker förtroendet bland medarbetarna.”
Samtidigt uppger 45 procent att de saknar specifika planer för att hantera löneojämlikhet i verksamheten.
Hela 35 procent ser dessutom lönetransparens som en utmaning. När det gäller de svenska medarbetarna vill 39 procent ha full lönetransparens.
”För att möta dagens krav på lönetransparens och rättvisa behöver arbetsgivare en genomtänkt ersättningsstrategi. Att kommunicera öppet om lön och förmåner stärker förtroendet bland medarbetarna”, säger Terese Hill, Portfolio Manager, HR & Payroll Systems på SD Worx, i en kommentar.
Nya regler för lönetransparens
- Den 10 maj 2023 antog EU lönetransparensdirektivet, som ska vara implementerat i EU:s medlemsstater senast den 7 juni 2026.
- I slutet av maj 2024 presenterade den svenska utredningen sitt förslag till genomförande. Därefter har utredningens betänkande varit utskickat för synpunkter från olika remissinstanser.
- Utredningens förslag är den mest genomgripande lagändringen som rör temat jämställda löner sedan införandet av lönekartläggningsbestämmelserna år 1994.
- Ändamålet med EU:s lönetransparensdirektiv är att bidra till tydliga förändringar av lönegapet mellan kvinnor och män.
- Direktivet föreskriver enskilda arbetssökandes eller arbetstagares rätt till information om ingångslön, lönekriterier, lönenivåer och löneutveckling.
Källa: Jämställdhetsmyndigheten
Vidare svarar arbetsgivare att de försöker främja de anställdas ekonomiska välmående på olika sätt, med fasta löneökningar (44 procent), rörliga ersättningar (40 procent), och ytterligare förmåner som sjukförsäkringar och pensionsplaner (35 procent).
Men trots det uppger så många som 56 procent av de svenska medarbetarna i undersökningen att de inte har tillräcklig insyn i sitt ersättningspaket.
”Anställda som förstår sin ersättning och dess värde känner en större trygghet och lojalitet”, menar Terese Hill.
4 faktorer för en framgångsrik ersättningsstrategi
- Ökad lönetransparens. Genom att öppet redovisa löneprinciper och sammanställningar kan arbetsgivare minska osäkerhet och missförstånd kring ersättning. Säkerställ tydlig kommunikation och insyn kring löneutformningen, och följ lagkrav för rapportering av löneskillnader. Ökad lönetransparens hjälper dessutom till att uppfylla lagstadgade krav, såsom EU:s lönetransparensdirektiv.
- Strategisk ersättningspolicy. Anpassa ersättningsmodellen utifrån vad som är mest värdefullt för medarbetarna; såsom utvecklingsmöjligheter, balans mellan arbete och fritid, samt konkurrenskraftiga förmåner.
- Balans mellan ersättning och lönekostnader. Genom att optimera fördelningen av finansiella och icke-finansiella förmåner; såsom flextid, distansarbete, samt hälso- och friskvårdsprogram, kan du som arbetsgivare öka medarbetarnöjdheten utan att kostnaderna skenar.
- Personliga och flexibla förmåner. Flexibilitet i ersättningspaketet, där anställda kan påverka eller anpassa sina förmåner, är uppskattat och stärker medarbetarnas engagemang och trivsel.
Tips från Terese Hill.
om undersökningen
Undersökningen ”Navigator Series” från SD Worx genomfördes i februari 2024 i 18 europeiska länder. Från Sverige deltog 1 000 anställda och 300 hr-chefer.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.