Lönesätt rättvist från början! 3 handfasta tips på hur du gör

Det är i rekryteringsprocesserna som grunden läggs för vad talangerna kommer att tjäna livet ut – till nackdel för kvinnorna. Därför behöver du som chef lönesätta jämställt redan från början, menar Amanda Lundeteg, vd Allbright, och Emil Adén, Sverigechef Universum.

Ekonomi
Publicerad

Just nu förbereder sig tusentals studenter på att ta examen från universitet och högskolor och påbörja sina karriärer.

För arbetsgivarna är det högsäsong för rekrytering av vassa och förväntansfulla juniorer.

Amanda Lundeteg. Foto: Karina Ljungdahl

Det är också i rekryteringsprocesserna som grunden läggs för vad talangerna kommer att tjäna livet ut – till nackdel för kvinnorna. 

Enligt Medlingsinstitutet tjänar kvinnor tjänar i dag i snitt 9,9 procent mindre än män i Sverige, och det börjar redan vid första jobbet.

”Den faktiska ingångslönen mellan nyexaminerade akademiker skiljer sig med ungefär 1 000 kronor till förmån för männen, en skillnad som kan låta ofarlig men på sikt leder till ett mycket större lönegap som är svårt att stänga”, kommenterar nu Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright, siffrorna från Medlingsinstitutet.

”Företagen har ett enormt ansvar och all makt att rätta till gapet.”

Emil Adén, Sverigechef Universum

Men vad beror de skeva ingångslönerna på?

Emil Adén. Foto: Universum

En anledning kan spåras till den förväntade förstalönen bland högskolestudenter, framgår av analysföretaget Universums årliga studentundersökning.

I undersökningen uppger männen att de räknar med hela åtta procent mer i ingångslön än kvinnorna.

Det präglar i sin tur löneanspråken, lönen den juniora talangen i slutändan landar på och efterföljande löneutveckling resten av karriären. 

”Oavsett vem eller vad som är boven i dramat sätter de ingångslöner som förhandlas fram just nu tonen för hur vi värderar kvinnlig kompetens, nämligen lägre. Företagen har ett enormt ansvar och all makt att rätta till gapet”, menar Emil Adén, Sverigechef på Universum.

3 tips till chefen som rekryterar juniorer – så lönesätter du rättvist

1. Bestäm dig för vad den tänkta ingångslönen är. Den summan ska du sätta innan du ens lägger ut annonsen, för att kunna förhålla dig jämställt gentemot kandidaterna. 

2. Har sökanden olika löneanspråk för samma tjänst? Då bör du ändå ge samma löneförslag oavsett kön, givet att övriga kompetenser är lika. Vid ett högt löneanspråk får du justera ner förväntan och riskera att tappa kandidaten. Om löneanspråket är under vad du hade tänkt dig är det din skyldighet att justera upp det – och då också överträffa kandidatens förväntan. 

3. Gå aldrig på vad kandidaten tidigare haft i lön. Var transparent med vad ingångslönen är på, helst redan i annonsen (i enlighet med EU direktivet som är på gång). Kandidaten ska aldrig behöva hamna i läget att behöva ”prissätta” sig själv. 

Tips från Amanda Lundeteg, vd Allbright, och Emil Adén, Sverigechef Universum.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden