Körsång kan vässa ditt ledarskap

Att man mår bättre av att sjunga i kör är befäst sedan länge, men visste du att du som chef har extra att vinna på att ta ton. Forskningen visar att hjärnan tränas och dina kognitiva exekutiva förmågor vässas.

Hälsa
Publicerad

Den finska forskaren Emmi Pentikänen vid Helsingfors universitet såg bland annat att körsångare hade bättre verbal flexibilitet än kontrollgruppen som inte sjöng i kör. Verbal flexibilitet speglar bättre kognitiv flexibilitet, det vill säga ökad förmåga att ta emot, lagra, bearbeta och plocka fram information.  

Körsång aktiverar fler områden i hjärnan än många andra aktiviteter, visar studierna gjorda på personer över 60 år. Emmi Pentikänen tror att effekterna kan vara likartade även för yngre personer. 

”Jag vet inte om körsång gör mig till en ”bättre” ledare – men det gör mig definitivt till en mer holistisk och harmonisk ledare. Efter en kväll med körrepetition laddas de mentala batterierna och det ger mig energi och kreativitet som kan kanaliseras i mitt arbete, säger Jonas Ohlsson, head of India Tech Hub på Volvo Cars i Bangalore.  

Han leder och turnerar med två olika körer i Indien.  

”Att vara körledare innebar att ta ansvar for helheten, men också att coacha både de som behöver större utmaningar och de som kanske behöver extra tid att lära sig. Allt detta är viktiga egenskaper även för mig i min ledarroll.” 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden