Kompetensbrist får chefer att snegla på äldre

Svenska arbetsgivare saknar personal och många har problem med rekrytering. Lösning? Anställa äldre.

Rekrytering
Publicerad

Lågkonjunktur. Inflation. Och det nya arbetslivet. Inte undra på att cheferna har mycket på sitt bord.

Så många som 46 procent svenska arbetsgivare saknar personal för att sköta sina verksamheter. 43 procent har problem med rekrytering. Många arbetsgivare svarar också att de har svårt att behålla personal.

Det framgår av en ny undersökning genomförd av SD Worx, med 315 hr-chefer och närmare 1 000 anställda i Sverige.

En förklaring till svårigheterna med att behålla personal, enligt pressmeddelandet, är att en av fyra anställda i undersökningen uppger att deras chefer hindrar dem i deras utveckling.

Endast en av tre anställda har en individuell utvecklingsplan. Cirka 37 procent anger att de inte har någon eller lite tid för vidareutbildning inom sina yrken.

Hr-cheferna svarar i sin tur att de är medvetna om dilemmat. 32 procent tror att det kommer att bli ännu svårare i framtiden att behålla och rekrytera personal.

Lösning på problemet?

Enligt en färsk undersökning från ManpowerGroup har kompetensbristen på arbetsmarknaden lett till att nästan tre av tio arbetsgivare i Sverige (28 procent) blivit mer benägna att bredda sitt sökfält när de rekryterar, och inkludera äldre.

Det enligt intervjuer med 765 svenska arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor.

”Svenska arbetsgivare vinner på en rörlig arbetsmarknad där man söker kandidater från alla delar av livet och samhället. Därför är det positivt att många väljer att rekrytera medarbetare baserat på utvecklingspotential och personliga egenskaper”, säger Mikael Jansson, vd ManpowerGroup, i ett pressmeddelande.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden