Kakfat, drottning Elizabeth, elpriser och Årets Chef

Chef Weekly Välkommen till utgåva 3 av Chef Weekly – en ny omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

Blir det samma bullar nu?

”Det finns inget som säger att det kommer bli enkelt”, konstaterar talman Andreas Norlén i en intervju strax innan valet. 

Det här publiceras bara några skälvande timmar innan Sverige har ett resultat. Just nu pekar allt på en oerhört jämn kamp mellan blocken. Och därmed ser det inte bättre ut än att talmannen – Norlén eller vem nu riksdagen väljer som hans efterträdare – behöver ladda kakfatet för nya, oräkneliga fikastunder med partiledarna. 

Det enda vi vet är att deras förmåga att lyssna och kompromissa – klassiska ledaregenskaper, ni vet – blir avgörande för hur segdragen processen blir den här gången. 

Själv drar jag som alltid en lans för lösningsfokus, och skickar en värmande tanke till den chef som ansvarar för inköp av dammsugare och finska pinnar i Riksdagshuset.

Bullar, bollar och kaffe.

Lästips i väntan på valresultatet? Missa inte Chefs artiklar om valet 2022:
Enkät: Det här vill partiledarna göra för Sveriges chefer 

”Om jag som talman väldigt mycket pekar med hela handen, riskerar processen att gå i baklås helt.” Chef intervjuar talman Andreas Norlén om förra valets rekordlånga regeringsbildning – och kändisskapet som det förde med sig.

Drottning Elizabeth vänder sig till nationen. Foto: skärmdump Youtube.

En ledarskapsikon har lämnat oss

Världen sörjer drottning Elizabeth. I en krönika på Chef.se funderar jag över varför vi finner henne så fascinerande: ”Elizabeth var själva antitesen till den moderna chefen och till ett arbetsliv som kännetecknas av ständiga omorganisationer, effektiviseringsåtgärder och decentraliserade beslutsled. Hon var en trygg famn i en ständigt rörlig – och väldigt rörig – omvärld.”

Missa inte heller vår sammanställning – i ord och bild – över 4 av Elizabeths mest minnesvärda ledarögonblick.

Burr.

Winter is coming!

Funderat på elpriserna på sistone? Skojar bara. Till och med min tvååriga labrador måste ha uppfattat någon av alla chockrubriker om elbrist och skenande kostnader som sköljt över oss på sistone. Frågan har blivit den kanske viktigaste enskilda valfrågan, och näringslivet har slutit upp i gemensamma upprop om klimatomställningens möjligheter.

För privatpersoner finns många smarta husmorstips: Allt från att tvätta på natten till att börja Gunde Svan-duscha.

Men hur du sparar på elen på jobbet talas det mindre om. 

När Chef ställde frågan på Linkedin blev svaren splittrade (hittills har cirka 500 personer svarat):

Sagt och gjort: Chef ringde upp Energimyndigheten och samlade ihop 7 handfasta tips om hur du blir en energismart chef ”Det finns otroligt stor potential att minska energianvändningen på kontoret”, konstaterar experten i artikeln. Det lovar gott – både för miljön och ekonomichefens nattsömn!

Cecilia Norrby, juryordförande, och Maria-Pia Hope, Årets Chef 2022. Foto: Karina Ljungdahl

Jakten på Årets Chef har börjat

Årets Chef är Sveriges mest prestigefyllda ledarskapspris, tack vare sin gedigna research-process och namnkunniga jury. 2022 vann Maria-Pia Hope, vd advokatfirman Vinge priset. Året dessförinnan tog överbefälhavare Micael Bydén hem statyetten.

Vem blir Årets Chef 2023? Nomineringen är öppen – känner du Sveriges bästa chef finns inget att vänta på!

Missa inte artikeln där juryordförande Cecilia Norrby, till vardags redaktionschef på Chef, avslöjar vinnande ledaregenskaper och berättar mer om processen.

Vi hörs nästa vecka! 
Hälsningar Calle

Fniss inför åsynen av medarbetarnas olika tidningsomslag. En av alla uppgifter på konferensen.

Veckans bild

Chefakademin på konferens

Äntligen kickoff! Från lunch till lunch med drygt 50 underbara kollegor. Energi, skratt – och många nya idéer att ta med sig tillbaka.

Redaktionen 3 väljer 3 populära artiklar på chef.se

Röster om Chef Weekly

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef vill ge dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi kommer att utveckla medan vi springer – jag vill VERKLIGEN veta vad du tycker.

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden