Hej då kontoret!? Frågan fortsätter dela cheferna
Kontorstvång, halvhybrid eller hundra procent distans? Frågan om att arbeta fysiskt på kontoret – och hur ofta – engagerar fortfarande cheferna. Kommer vi att hitta någon lösning? Och är det ens önskvärt att vara överens?
Om du trodde att ämnet ”jobba-på-kontoret-eller-inte” var uttjatat vid det här laget, så får du nog tänka om. För frågan utan tydligt rätt svar fortsätter engagera chefer.
I nya numret av Chef skriver reporter Fredrik Kullberg att inom bara tre år kommer människor att återigen befolka de traditionella kontoren fem dagar i veckan, eller i ungefär samma omfattning som före pandemin.
Det vill en majoritet, 64 procent, av företagsledarna i elva stora industriländer, enligt en rapport från internationella konsultfirman KPMG.
Tydligt är att just vd:arna vill ha en ökad kontorsnärvaro.
Nära 90 procent av 1 300 tillfrågade vd:ar kan nämligen tänka sig att belöna medarbetare som kommer in till kontoret i större utsträckning, till exempel genom lönepåslag, befordran eller särskilt förmånliga arbetsuppgifter.
Men det behöver inte ens dröja så länge.
Amazon har sedan i maj 2023 krävt att företagets anställda ska vara på kontoret minst tre dagar i veckan.
Om medarbetarna inte följer företagets regler kan de just riskera att missa en befordran, rapporterar i sin tur CNBC. Chefer på Amazon kommer, tillsammans med hr-funktionen, att kontrollera att personalen är på plats tillräckligt ofta.
”I enlighet med Amazons övergripande syn på befordringar förväntas anställda arbeta från sitt kontor tre dagar i veckan eller mer om det är ett krav för deras roll”, skriver företagsjätten på sin sajt.
Vilket Amazon själva har bekräftat, menar Computer Sweden.
När vi på Chef frågar våra följare på LinkedIn: ”Är det viktigt för dig att få tillbaka medarbetarna till kontoret?”, svarar cirka 2 700 chefer på bara två dygn.
I skrivande stund har tre fjärdedelar antingen klickat i alternativet: ”Ja, gärna 100 procent på plats” (21 procent) eller ”Nja, halva veckan räcker” (53 procent)
Många chefer delar också, på vår LinkedIn, med sig av sina synpunkter och verkligheten på kontoret.
”Främst för att främja gemenskap och kunna ta mitt ansvar för arbetsmiljön önskar jag att mina medarbetare är mest på arbetsplatsen. Men en individuell dialog är viktig kring enskilda omständigheter och behov av att arbeta hemifrån”, skriver en rektor.
”(…) Jag tror på individuell valfrihet där medarbetare är tillräckligt kompetenta för att själv avgöra var man utför sitt arbete. Helst skulle jag se oreglerad arbetstid för tjänstemän också. När, var, hursomhelst bara jobbet blir gjort och att man inte sätter någon annan i skiten kan väl vara en lagom tumregel?”, skriver en verksamhetschef.
”Jag som chef tillsammans med medarbetarna skapar en plats där de vill vara tillsammans, jobba, umgås och utvecklas. Hur ofta det är, är upp till dem. Och de flesta är på kontoret 5 dagar i veckan utan några bestämda riktlinjer”, berättar en vd.
Så, är att jobba på kontoret, eller inte, verkligen ett problem? Kommer vi i så fall att hitta någon lösning? Och är det ens önskvärt att vara överens?
Diskussionen börjar i fel ände, och är mer komplex än många vill tro. Det skriver Marco Checchi, partner på Studio Stockholm Arkitektur, och Anna Lena Norhammar, grundare av Workspace Unlimited, till Chef.
De vill ge bakläxa till de allra flesta verksamheter, som de menar saknar en ingående analys kring varför medarbetare bör återvända till kontoret och vad som ska uppnås när de väl är där.
Och de menar att cheferna drar fel slutsatser om arbetsplatsens betydelse.
Hur ska du som chef börja i rätt ände?
Marco Checchi och Anna Lena Norhammar formulerar det i tre punkter: byt frågeställning från var till hur och varför, bryt sedan ner ert varför till mätbara mål, samt involvera medarbetarna.
Kommer det att räcka för att nå konsensus? Vi lär återkomma till frågan.