Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.

Hälsa
Publicerad

Den 1 januari 2019 försvinner den så kallade karensdagen i Sverige. Det betyder att karensen som infördes för 26 år sedan, med syfte att minska antalet olovliga sjukanmälningar, försvinner och ersätts med ett karensavdrag. Avdraget kommer istället räknas på 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en genomsnittlig arbetsvecka vilket gynnar de med oregelbunden arbetstid.

Men nu går Wise Group med knappt 400 medarbetare ett steg längre, tar bort karensavdraget och ger en 80-procentig ersättning redan första sjukdagen (samma ersättning du får sjukdag 2 till 14 idag).

”Vi har ett bolag med högt engagemang och hög tillit. Därför tycker jag att karensen blir ett ekonomiskt incitament att gå till jobbet sjuk och därmed kan smitta kollegerna”, säger Nathalie Berthelius, Chief People på Wise Group, och fortsätter:

”Jag hoppas att det här bidrar till en tankeställare hos andra bolag”.

Vad vill ni uppnå med förändringen?

”Det verkar finnas en sorts svenskbetingad heroism med att vara sjuk på jobbet. Jag stör mig på fenomenet, men också en som flera gånger tagit mig till arbetsplatsen fastän jag borde stannat hemma. Vårt karensbidrag vill vi ska verka strategiskt hälsofrämjande genom att bidra till en beteende- och kulturförändring som skapar en valsituation där det rationella blir att tillfriskna hemma istället för i ett öppet kontorslandskap”.

Hur har medarbetarna reagerat?

”När vi informerade om initiativet blev den spontana reaktionen att det upplevs som en tidsenlig förmån som vittnar om tilliten vi har till våra medarbetare”.

Förändringen har gjort att Göteborg Universitet fått upp ögonen för initiativet och kommer därför forska på vilka effekter som projektet får. Syftet är att utvärdera hur den psykosociala arbetsmiljön förändras.

Samtidigt medger Nathalie Berthelius att kostnaden kan komma att öka för Wise Group, men…

”Jag tror att initiativet leder till friskare medarbetare, stärkt trivsel, bättre attraktionskraft och i förlängningen ett starkare företag samt ett modigare och mänskligare arbetsliv. Helt i linje med den strategi och kultur vi har som koncern, och i linje med vår tilltro till självledarskapet”, säger hon.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.