Hälsoutmaningens sista vecka: ”Peppgrupperna veckans bästa möte”

När Hälsoutmaningen går in i sin sista vecka uppenbarar sig en oväntad effekt bortom de 10 000 stegen: att prata med kollegorna i peppgrupperna har blivit en av veckans bästa stunder.

Hälsa
Publicerad
Dator med hjärtan och brevo-rop flygande

Fatigue de promenade (promenadtrötthet) är det nya begrepp som psykologen Per Naroskin lanserade i P1:s Spanarna i fredags. Och visst tar det emot lite att ge sig ut. Men på Chef har vi ändå lagt många mil under fötterna när Hälsoutmaningen rullar in på sista vecka.

Min hälsoapp har fått hicka. Det genomsnittliga antalet steg är ökat med nästan 3 000 per dag jämfört med förra månaden. Och i peppgrupperna, som vi delats in i och som träffas virtuellt en gång i veckan, diskuterar vi nya promenadvägar och får veta mer om varandras familjer.

”Veckans bästa möte”, säger en medarbetare.

”Värdefullt! Flera av oss har inte arbetat särskilt tätt tillsammans tidigare”, säger en annan.

Tilliten och peppen varierar dock. Några grupper kräver in skärmdumpar på antalet steg, andra tycker att utmaningen är så lätt att de satt upp egen extra tävling. Klämkäckt konstaterar vi att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder.

Men välmåendet verkar öka. Och det är roligare att ta sig an utmaningen tillsammans.

När vi började jobba hemifrån i mars höll vi dagliga redaktionsmöten på Zoom varje morgon. Ganska snart minskades antalet möten till två i veckan med hänvisning till att cheferna satt på Zoom hela dagarna. Några av oss som jobbar självständigt blev då av med de ytterst få kontaktytor vi hade med våra kollegor.

Vi uppmuntrades till att själva ta kontakt med varandra. Vilket vi så klart inte gjorde, eftersom vi inte hade någon verklig anledning till det – och fullt sjå med att leverera.

Så peppgrupperna har verkligen varit ett välkommet inslag. De fungerar till och med bättre än snacket vid kaffebryggaren.

I forskningen kallas det för tunna band, till skillnad från de tjocka relationsband vi har till våra närmaste. Tunna band har vi till människor vi känner igen i matbutiken, grannar vi hälsar på – och kollegorna på jobbet som vi oftast bara byter några ord med då och då.

Tunna band är viktigare än vi tror för vårt välmående. Det visar bland annat svensk forskning av Cecilia Henning, docent i socialt arbete vid Hälsohögskolan i Jönköping. De tunna banden kan motverka ensamhet, skapa mening samt öka välbefinnande och livskvalitet. De stärker gemenskap, trygghet och identitet.

Så därför är peppgrupperna inte bara är veckans bästa utan kanske även viktigaste möte.

Delta gärna i utmaningen ni också! Som grupp eller enskild person. Här finns all information. Dela bilder från din promenad i sociala medier. Tagga oss och använd hashtaggen #promeneramedchef.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.