Följ med på Chefs hälsoutmaning – ända fram till jul!

Chefredaktör Cissi Elwin har utmanat medarbetarna på Chef i en hälsoutmaning. Vi ska alla gå 10 000 steg var fyra gånger i veckan. Och klarar vi inte det blir det kollektiv bestraffning.

Hälsa
Publicerad
En hand med pulsklocka inställd på 10000 steg samt Cissi Elwin till höger i bild

Igår gick den här hemmajobbande – och något förkylda – journalisten 892 steg.

Samma dag lanserade min arbetsgivare ”Den stora hälsoutmaningen”. Alla medarbetare på Chef ska gå 10 000 steg fyra gånger i veckan.

Det är ett högt ställt mål. Så högt att chefredaktör Cissi Elwin fick slåss ganska rejält i ledningsgruppen – där det bland annat ingår en trasig hälssena – för att få igenom det.

”Det var något med de alltmer glåmiga ansiktena på zoom-mötena. Vi hade skrivit om hur pandemin riskerar att bli en deppedemi. Nu kändes det som om vi kunde se det framför våra ögon. Alla gör det de ska, ja, mer än så. Men det är tungt nu. Svårt att hålla uppe glöden. Statsministerns ord om den långa, mörka vintern som bara kommer bli mörkare la sig som en blytyngd över oss alla. Därför bestämde vi oss för att nu gäller det att rusta oss”, säger Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef.

Men innan ledningsgruppen drog upp sina strategier hade de lyssnat på oss medarbetare. På att vi kände oss ganska ensamma medan cheferna satt i oändliga Zoom-möten hela dagarna. Var och en sköter arbetet självständigt men saknar småsnack över avdelningsgränserna. Och saknar varandra. Trots uppmaningar blir det inte av att man tar kontakt om man inte har en reell anledning.

”Frågan vi ställde oss var hur ska vi bli starka nog att klara detta mentalt och fysiskt. Hur kan vi hjälpa varandra nu när vi inte får ses och allt som vi längtar efter är förbjudet? Dagsljus (det lilla som trots allt finns även i november) och att röra på sig- det VET man stärker både kroppen och psyket. Så vi måste ut och röra oss på dagtid. Men hur skulle vi få med oss ALLA?” säger Cissi Elwin och kom upp med följande idé:

Medarbetarna delas in i fem grupper över avdelningsgränserna och får ett mål som bara kan uppnås om var och en i varje grupp uppfyller det.

Så 10 000 steg var minst fyra dagar i veckan (varav minst hälften i dagsljus) i fyra veckor. Och ett gruppmöte i veckan där man pratar om hur man mår och hur vi kan stötta varandra. På arbetstid.

Alla deltagare i de grupper som klarar utmaningen får varsitt presentkort på en träningsbutik. Men som det betonas, samtliga medlemmar måste ha klarat utmaningen individuellt för att gruppen ska få sitt pris.

”Vissa tycker att det är en lätt utmaning, andra förstår inte hur de ska få ihop det. Någon har syrligt kommenterat att de ser det som en kollektiv bestraffning. Jag är nyfiken på hur det ska gå”, säger Cissi Elwin.

Okej, idag är första dagen på tidningen Chefs nya hälsoliv. Jag har 9 108 steg kvar. Och jag är tidningens hälsoredaktör.

Hur ska det gå?

Vi kommer att rapportera så naket det bara går. Följ oss här och i sociala medier när vi kämpar tillsammans för att ta oss igenom denna historiskt mörka tid. Och kom gärna med era bästa tips på hur ni gör för att hålla modet uppe hos er själva och era medarbetare.

Delta gärna i utmaningen ni också! Som grupp eller enskild person. Dela bilder från din promenad i sociala medier. Tagga oss och använd hashtaggen #promeneramedchef.

Chefs stora hälsoutmaning – häng med du också!

  • Medarbetarna delas in i fem grupper. Välj en i gruppen som ska vara sammankallande.
  • Varje grupp möts digitalt/via telefon minst 1 gång per vecka, cirka 30 min. Fokus på hur alla mår och känner just nu. Prata ihop er i grupperna om hur, när och i vilket format ni vill mötas.
  • Utmaningen: Samtliga i gruppen går 10 000 steg/dag, minst fyra dagar/vecka, i fyra veckor, eller den tid ni bestämmer. Så många promenader som möjligt i dagsljus.
  • Det är ok att promenera på arbetstid.
  • Varje grupp utser en representant som rapporterar till ledningen varje vecka hur det går.
  • Efter att perioden är slut: Alla deltagare i de grupper som klarat utmaningen på Chef får varsitt presentkort på en träningsbutik på 500 kr, men naturligtvis valfritt att välja pris.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden