Förvaltningschefen: ”Nu måste vi börja göra det riktiga jobbet”

Ett nytt normalläge där det finns möjlighet att höja blicken. Så ser höstens jobbvardag ut för förvaltningschefen Jessica Alfredson efter en period av hårt arbete på grund av pandemin.

Hälsa
Publicerad
Jessica Alfredson i helfigur går på en gräsmatta.

I den mest intensiva fasen av coronautbrottet i april/maj var Jessica Alfredson, som är förvaltningschef i Bjuv, tvungen att sätta alla projekt och all verksamhetsutveckling på paus. För att kunna fokusera enbart på att hantera corona-pandemin.

”Vi bestämde direkt att vi måste ge allt stöd till enhetscheferna och försöka trygga dem i deras roller. Det är de som har hand om vårdtagarna och därmed står i absoluta frontlinjen.”

Jessica Alfredson fick politikerna med sig, de förstod att allt utvecklingsarbete måste stå tillbaka, och lät henne och hennes kolleger jobba ifred.

”Det var ett helt nytt scenario att leda i ett läge där vi inte har alla svar, där vi inte kunde förutspå vad som skulle komma att hända, vad ett smittoutbrott skulle innebära. Under en period kom det så mycket nya rutiner att vi var tvungna att ha dagliga möten i pandemigruppen.”

Och när det kulminerade var Jessica Alfredson och hennes medicinskt ansvariga sjuksköterska tvungna att dra i handbromsen.

”Vi tog in vår säkerhetssamordnare som hjälpte oss att få struktur, det brusade för mycket. Så många aktörer som ville samverka men som inte var synkade. Regionen, smittskyddet, kommunförbundet, länsstyrelsen, nämnden. Det var framför allt alla myndighetskrav, rapporter, uppföljningar, planeringar, bedömningar som var arbetskrävande. Under några veckor var det inte jättekul.”

Jessica Alfredson hann inte göra någonting annat än att arbeta.

”Jag var väldigt stressad. Jag som gärna springer och ställer upp i olika lopp för att ha något att träna till, kände en lättnad när loppen blev inställda med resultat att jag tappade bort träningen helt under en period.”

Men när det började bli sommar hade den nya verksamheten hunnit bli varm i kläderna och Jessica Alfredson och hennes medarbetare kunde ta ut semestrar nästan som planerat.

”Med tanke på våren blev det extra viktigt.”

Och hon kom tillbaka stärkt.

”Jag hade fått så mycket bekräftelse på att vi hanterat situationen bra att jag hade en positiv känsla. Jag hade verksamheten med mig och såg i uppföljningar med bland annat fackförbunden att oron inte varit för stor. Nu måste hygienrutiner och annat sitta, nu måste vi gå över i det nya normal-läget och börja göra det riktiga jobbet.”

Kommunens årshjul med delårsrapporter och nämndmöten gjorde sig påmint, och med ett stort fokus framåt kom verksamhetsplaneringen snabbt igång.

”Organisationen har stärkts i många hänseenden. Det kommer vi att ha med oss fortsatt framåt. Det känns som många har hög energi nu. Vi känner inte av någon trötthet. Pandemin har blivit en viktig erfarenhet och lett till samverkan, nya samarbeten och bättre dialog.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden