Forskning: Så orkar en chef i längden – 9 punkter

Döm inte dig själv, var din egen bästa kompis och lyssna på signaler från din kropp. Det är nycklarna för att orka i längden som chef, visar forskning från Stockholm Universitet.

Beslutsfattande
Publicerad

Chef har tidigare skrivit om utmaningar personer i chefsposition ofta har. Digitaliseringen har gjort att vi ständigt är tillgängliga och känner oss därför pressade att jobba övertid. Men hur ska man klara av pressen och stressen?

Nu visar färsk forskning från Stockholm Universitet att chefer som har självmedkänsla, alltså är snälla mot sig själva, orkar längre.

Forskarna inom arbetspsykologi Christin Mellner, Susanna Toivanen och Gunnar Aronsson har tittat närmare på frågan i projekt om ”Hållbart ledarskap”. Genom att djupintervjua 22 chefer och låta 1657 chefer svara på en enkät har man sett en tuff arbetssituation för chefer och att många kommer få det svårt att hålla i längden.

Forskningsgruppen har satt upp 9 viktiga faktorer för att en chef ska orka i längden i dagens arbetsliv. En viktig punkt är självmedkänsla.

”Det innebär att man är snäll mot sig själv och inte dömer sig själv så hårt, Ofta är vi själva vår värsta kritiker. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och sina egna behov. Vad behöver jag för att hålla och för att kunna ge medarbetarna det de behöver?”, säger Christin Mellner enligt Suntarbetsliv.

9 punkter: det här behöver chefer för att hålla i arbetslivet

1. Goda förutsättningar i arbetet/balanserade krav.
2. Balans mellan uppdrag och resurser.
3. Stöd från närmaste chef/ledningsgrupp.
4. Tillitsfulla relationer med medarbetare.
5. Att de inte är en buffert för stressade medarbetare.
6. Möjlighet till arbetsfri fritid.
7. Självmedkänsla.
8. Motståndskraft (resiliens) så att de snabbt kommer igen efter stressande perioder/motgångar.
9. Kontroll över gränsen mellan arbete och fritid.
Källa: Christin Mellner

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden