Forskning: Könsstereotyper ett chefshinder åt båda håll
Kvinnorna som chefar slits mellan chefsidealet och den allmänna bilden av hur en kvinna ska vara. Det visar en doktorsavhandling från Linköpings universitet. Samtidigt kan stereotyper kring könsrollerna ställa till det för chefer av båda kön.
Kvinnliga enhetschefer inom äldreomsorgen förväntas komma ihåg medarbetarnas födelsedagar.
Samtidigt är de manliga cheferna mer ensamma i sin chefsroll.
Det visar en doktorsavhandling från Linköpings universitet, som slår fast att stereotyper kring könsrollerna kan ställa till det för chefer av båda kön.
Enligt forskaren Karin Wastesson är kvinnorna tvungna att gå balansgång mellan chefsidealet och den allmänna bilden av hur en kvinna ska vara.
”Det är ju att man ska vara lite av en matriark. Att man ska vara hård och rättvis, men empatisk samtidigt. Det är ett slags machoideal för kvinnor”, säger hon.
Män har visserligen en fördel genom att de mer självklart betraktas som kompetenta chefer av sina medarbetare.
Men medan de kvinnliga cheferna har kvinnliga kollegor på samma chefsnivå att diskutera förtroligt med, får männen oftast söka det stödet hos en högre chef eller de egna medarbetarna.
”Men det går ju inte att hitta en kompis bland medarbetarna på samma sätt, även om man kan samarbeta. Då kan det också bidra till att männen slutar”, säger Karin Wastesson.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.