Forskare varnar: Googla jobbkandidaten kan leda dig fel

Informationssökning och bakgrundskontroller på Internet är ett vanligt komplement vid rekryteringar. Men forskare varnar för felkällor.

Rekrytering
Publicerad
Illustration: Johanna Gustavsson

Att googla jobbkandidaterna, skrolla i deras bildflöden på Instagram och kolla vad de ”lajkat” på Facebook ger snabbt och enkelt en mer fullständig och ”sann” bild av vem man har att göra med, är förhoppningen.

Nu visar det sig att sökningarna ofta är ologiska och tidsslukande, bara undantagsvis utgår från en kravprofil och i värsta fall även integritetskränkande.

”När vi sammanfattar analysen av hur nätgranskningarna görs, framträder bilden av en metod som i dag tillämpas mycket osystematiskt”, skriver Anna Hedenius och Christel Backman vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Forskarna ger exempel på hur nätsökningar gjorts på endast en av de sökande till en tjänst, utan annat motiv än att rekryteraren blivit nyfiken på just den personen.

Uppgifter kring sexualitet, hälsa, trostillhörighet, etnicitet, politiskt engagemang och annat känsligt kan dyka upp i sökningarna och leda till medveten eller omedveten diskriminering.

Forskarna efterlyser nu ett mer kritiskt förhållningssätt, så att inte rekryteringsprocesserna blir för lika de nyfikenhetsdrivna googlingar som många kanske gör på en ny granne eller en kändis.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden